понедељак, 5. октобар 2015.

Najava: BEOKON Powered By Sakurabana



Već neko vreme širimo glasine i tizujemo narod da Sakurabana za novembar sprema nešto BAŠ VELIKO, i evo, konačno je došlo vreme da te planove i obelodanimo. Naime, nakon uspeha sa dosadašnjim konvencijama kao što su pre svega Japanizam i ChibiCon, ali i Potermanija koja se u rekordnom roku nametnula kao jedno od uzbudljivijih gikovskih dešavanja u Beogradu, odlučili smo da nastavimo tim putem – kako u pogledu organizacije novih događaja, tako i kada je reč o proširivanju repertoara i okretanju ka fandomima koji nisu samo japanski. Međutim, događaj koji sada pripremamo ne počinje od nule – naprotiv, nadovezuje se na tradiciju dugu preko 30 godina.
Dame i gospodo, čast nam je da najavimo da će se u Domu omladine Beograda, za vikend 14. i 15. novembra, posle duže pauze ponovo organizovati BeoKon.

BeoKon je zamišljen kao mesto za proslavljanje SVIH fandoma – filmova, knjiga, strip serijala, video igara, TV serija, kultnih autora, manje ili više opskurnih subkultura i svega drugog bitnog u svetu naučne, epske i urbane fantastike, odnosno gikovštine kao takve. BeoKon je događaj koji će Beogradu konačno pružiti priliku da pod jednim krovom okupi sve znamenite franšize alternativne pop-kulture (koja se odavno više ne može smatrati toliko „alternativnom“), i koji će, nadamo se, vremenom izrasti u ozbiljnu regionalnu konvenciju zbog koje će mnogi želeti da doputuju u naš grad.
Prvi BeoKon organizovan je ranih 1980-tih, kao čedo Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Služio je kao platforma tadašnje gikovske scene u Beogradu i bivšoj Jugoslaviji, i domaćoj publici predstavio je mnoge nove naslove i zanimljive goste. Tokom devedesetih, kao i previše toga u našoj zemlji, i BeoKon je zamro. „Lazar Komarčić“ se u dve'iljaditim potrudio da konvenciju revitalizuje, što je u trenutku kad u Srbiji fandomi tek počinju da se formiraju bio veliki posao, naročito jer je trebalo održati i kvalitet redovnog nedeljnog programa. Sa dolaskom Sakurabane na konvencijsku scenu za BeoKon se u „Komarčiću“ lagano spuštao interes, i festival se od konvencije prešaltao  na formu žanrovskog filmskog festivala, koji se održava u aprilu u Kinoteci.
Sakurabani je stoga posebno zadovoljstvo što joj je povereno da iz pepela podigne prvu domaću konvenciju kao brend. Nastavićemo organizaciju ovog događaja, naravno uz pomoć i saradnju prijatelja iz „Lazara Komarčića“ koji su nam velikodušno prepustili kormilo. Ove godine su uz nas i izdavačke kuće Darkwood i Laguna, odnosno kompanija Computerland, kao nosioci autorskih prava za većinu fandoma koji će biti promovisani na konvenciji.

Očekuje vas raznovrstan i uzbudljiv program, kao i – dun dun DUN – krupnokalibarski gosti iz inostranstva, čija imena jedva čekamo da vam saopštimo. Znamo da će mnogi od vas poželeti da dođu samo radi susreta sa njima.

Više informacija uskoro!

6 коментара: