недеља, 26. октобар 2014.

Ciklus projekcija Old School – „The Legend of Sirius“




Znate li šta je Sanrio? Za neupućene, to je čuvena japanska kompanija koja je kawaii pretvorila u dobar biznis. Sanrio stoji iza Hello Kitty i sličnih moe maskota toliko slatkih da izazivaju dijabetes, oličava korporativnu prirodu skrivenu iza ružičastog, šećerastog eskapizma, i nalazi se na tapetu Satoši Konove serije „Paranoia Agent“ gde je indirektno optužena za dobar deo problema savremenog japanskog društva. Sanrio je, dakle, zla korporacija koja puni džepove svaki put kada pazarite razne preslatke maskote. Međutim, slabo je poznata činjenica da je nekada davno ova kompanija imala i umetničke ambicije, i pokušala da producira visokobudžetne bioskopske anime filmove namenjene celoj porodici, u želji da postane japanski Dizni. Sanrio je brzo batalio ovakve projekte, kada se videlo da su filmovi ipak preskupa reklama za igračke i maskote, ali je za sobom ostavio jedno pravo malo remek-delo u svetu animea za celu porodicu – „The Legend of Siruis“, snimljen 1981. godine.

„The Legend of Sirius“, kao i svi ambiciozni porodični filmovi, ima mitološku podlogu. Priča je sledeća: u pradavna vremena, voleli su se Bog Vode i Boginja Vatre, a njihova ljubav bila je najlepša stvar na svetu. Bog Vetra, ljubomoran i zavidljiv, počeo je da širi glasine koje su dovele do bolnog raskida, a zatim i svađe i otvorenog rata između  Vode i Vatre. Narod se podelio na Decu Vode i Decu Vatre, i svako se povukao u svoj deo kraljevstva, a da ga kazne za to što je uradio, Boga Vetra su oslepeli i živog sahranili u Zabranjenoj zoni koja razdvaja dva elementa. Mnogo godina kasnije, šetajući po ivici Zabranjene zone, Sirijus, sin Boga Vode, upoznaće Maltu, ćerku Boginje Vatre, i kao što u pričama biva, pašće ljubav na prvi pogled. Ovakva ljubav je, naravno, unapred osuđena na propast – kada roditelji otkriju grešnu romansu svojih potomaka, jedina nada za Sirijusa i Maltu da ostanu zajedno jeste da pronađu put do daleke zvezde gde, kako legenda kaže, Vatra i Voda još uvek žive zajedno.

Iako je u pitanju porodično ostvarenje – što je, je l'te, fin eufemizam za „dečiji film“ – „The Legend of Siruis“ nije baš sasvim diznijevski, pre svega utoliko što se ne prenemaže i ne folira kad su u pitanju mračniji preokreti u priči, poštujući inteligenciju dece i strpljenje odraslih, i na taj način postižući autentičnu emotivnu reakciju u publici. U današnja vremena, takvih filmova za sve uzraste ima veoma malo – a ko bi rek'o da je, nekada davno, ovakvo ostvarenje moglo da dođe od tako sladunjave kompanije kao što je Sanrio.

ŠTA: „The Legend of Sirius“
KAD: Utorak 28. oktobar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija

1 коментар:

  1. "Iako je u pitanju porodično ostvarenje – što je, je l'te, fin eufemizam za „dečiji film“ – „The Legend of Siruis“ nije baš sasvim diznijevski, pre svega utoliko što se ne prenemaže i ne folira kad su u pitanju mračniji preokreti u priči, poštujući inteligenciju dece i strpljenje odraslih, i na taj način postižući autentičnu emotivnu reakciju u publici."

    U stvari stari Diznijevi filmovi su upravo bili takvi (A Don Blut je bio još GORI) pre ngo što su njegovi potomci 90tih preuzeli kormilo firme i pre nego što je počela kuknjava: "Would someone please, think of the children!"
    If you thought of your children, you won't be crying this right now! Dumb bitch.

    ОдговориИзбриши