субота, 1. новембар 2014.

Ciklus projekcija Old School: "Windaria"


Japan je zemlja u čijoj narativnoj tradiciji su srećni krajevi dugo važili za „vulgarne“. Iako je ta tendencija poslednjih godina izgubila primat zbog, ono, globalizacije, širenja zapadnog ukusa i podilaženja ukusu publike, u doba kada je „Windaria“ snimana, tragedije koje se valjaju u cinizmu i ne ostavljaju ni tračak nade u bolje sutra i te kako su bile na ceni. Nemojte da vas zavara ova ljupka sličica krupnooke mlade dame i njene pripitomljene veverice: „Windaria“ nije film za decu. Zapravo, iza dugih trepavica i diznijevskih životinjskih prijatelja, krije se jedan od najmračnijih anime naslova 80-tih – jedan od onih koji igraju na kartu da je u čovekovoj prirodi da bude slab i sebičan, da podleže iskušenju i donosi pogrešne odluke.

Priča počinje u idiličnom malom gradu, gde dvoje mladih, Izu i Marin, žive u sreći i slozi baveći se poljoprivredom. Mesto u kome borave nalazi se na granici između dva kraljevstva, gde napetost raste iz dana u dan, a sve više se govori i o ratu koji samo što nije počeo. Ipak, ratne intrige nemaju uticaja na naš zaljubljeni par, koji gleda svoja posla i mirno prodaje voće i povrće na pijaci. Sve se to menja jednoga dana kada agent iz jednog kraljevstva pokuša da izvrši teroristički napad upravo na pijaci na kojoj oni posluju, a Izu, mladi farmer, uspe da ga u tome spreči. Preko noći, Izu postaje heroj i oličenje patriotizma: vojska i političari se otimaju oko njega jer je simbolika „običnog građanina koji je goloruk osujetio planove neprijatelja“ ogromna, ukazuju mu pažnju i nude razne privilegije. Mladić se bogami i te kako menja, sve više verujući u svoju veličinu i nezamenjivost. A onda rat izbije punom snagom.

„Windaria“ je nastala 1986. po romanu Keisukea Fuđikave, inače anime scenariste čije je najpoznatije delo serija „Transformers“ iz sredine 80-tih. Nezadovoljan komercijalnim šonenima na kojima je radio, Fuđikava je roman napisao za svoju dušu, u želji da ispriča potresnu i univerzalnu priču o ratu i ljudskoj prirodi. Adaptacija romana na veliki ekran nije baš prošla bez poteškoća: film traje prekratko za sve događaje koje želi da prenese, povremeno stvarajući utisak kao da ga gledate na fast forwardu. Svejedno, u kombinaciji sa retro dizajnom koji je u božanstvenom neskladu s mračnim tonom radnje, muzikom na sintisajzerima koja pogađa pravo u nostalgiju, i završnicom čiji je cilj da vam za sva vremena zatre veru u čovečanstvo, „Windaria“ je film koji vredi dva sata pažnje svakog anime fana.

ŠTA: „Windaria“, 1986.
KAD: Utorak 4. novembar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija

1 коментар:

  1. "Japan je zemlja u čijoj narativnoj tradiciji su srećni krajevi dugo važili za „vulgarne“."
    "Svejedno, u kombinaciji sa retro dizajnom koji je u božanstvenom neskladu s mračnim tonom radnje, muzikom na sintisajzerima koja pogađa pravo u nostalgiju, i završnicom čiji je cilj da vam za sva vremena zatre veru u čovečanstvo, „Windaria“ je film koji vredi dva sata pažnje svakog anime fana."
    *sipa rakiju u čokanj*
    Ajd Bože pomozi!

    ОдговориИзбриши