недеља, 9. новембар 2014.

Projekcija: „A Wind Named Amnesia“, 1990.



Polako ali sigurno, ulazimo u poslednjih mesec dana Old School ciklusa: još su samo četiri ostvarenja ostala pre nego što prestanemo s puštanjem prašnjavih klasika (ili filmova koji bi želeli da budu klasici) i pređemo na noviju produkciju. A pošto smo rekli da ćemo vam otkrivati i filmove koji su slavu stekli i zbog toga kako ih je otkrivao zapadni fandom, na našem repertoaru se našao i „A Wind Name Amnesia“.

Zasnovan na romanima slavnog žanrovskog pisca Hidenobu Kikućija, poznatog pre svega po serijalu „Vampire Hunter D.“, „A Wind Named Amnesia“ se bavi temom apokalipse i sloma civilizacije. Na poprilično originalan način, sunovrat nije izazvan kataklizmom, već misterioznom pojavom kada su ljudi naprasno počeli da zaboravljaju – ono, bukvalno zaboravljaju, s crnim rupama u pamćenju – i lična iskustva i civilizacijske tekovine, što je čovečanstvo ekspresno vratilo u doba plemenskog uređenja. Mladić čije je poznavanje kulture i tehnologije iznad proseka, i misteriozna devojka koja očigledno nešto zna o pošasti koja je obrisala civilizaciju, zajedno putuju opustošenom Amerikom i proživljavaju razne post-apokaliptične avanture.

Kao film labave, epizodične strukture koja bi bolje funkcionisala kao TV serija nego kao celovečernje ostvarenje, „A Wind Named Amnesia“ svoj status kultnog klasika na zapadu, u generaciji koja je stasavala 90-tih, pre svega duguje tome što se pojavio u pravom trenutku: došao je kada hajp oko „Akire“ bio na vrhuncu, što je fanovima otvorilo apetit za intelektualnom animacijom za odrasle. Iako iz današnje perspektive film možda ne zaslužuje hvalospeve kojim su ga zasipali kritičari onog doba, definitivno valja zbog jedne stvari. „A Wind Named Amnesia“ pogađa pravo u centar kada je reč o onoj specifičnoj, melanholičnoj atmosferi koja je bila česta pojava u distopijama stare škole, sa sve vizijom propale i posrnule Amerike koju je mogao da zamisli samo Japanac  pre 30 godina. To je ona atmosfera koja je u stanju da u vama izazove osećaj nostalgije i čežnje za mestom na kome nikada niste bili, čak i ako ste rođeni znatno posle 1990. kada se „A Wind Named Amnesia“ pojavio u bioskopima.

A svi znamo da se takvi filmovi više ne prave.

ŠTA: „A Wind Named Amnesia“, 1990.
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KAD: Utorak 11. novembar u 19:30
KOLIKO: Jedna konzumacija

1 коментар:

  1. Ovaj anime sam prvi put odgledao na VHS pre 20 godina (eng dub sa srpskim titlom).
    U ono vreme mi se činio kao: "It's, like, deep stuff, man!"

    ОдговориИзбриши