петак, 1. август 2014.

Projekcija: FMP: Fumoffu!!



Najava by Nenad Scarfinger Grujić
“Dragi naši maturanti, dobrodošli u Džindai srednju školu. Kao što možete da vidite, naša škola je U ZAKLON SVI!!! (zaglušujuća eksplozija) Šta? A, ne obazirite se na to, to je naš učenik Sagara Sosuke, rekao bih da trenutno proverava da li su mu postavili bombu u sanduče za cipele. Jeste, tako što ga je razneo eksplozivom. Da. Gle, to je on, upravo beži a ova devojka koja ga juri s namerom da mu oduzme život lepezom je naš najbolji učenik u istoriji škole, Kaname Čidori. Kako to mislite, kakvi su nam onda tek ostali? Pa gde ste krenuli, treba tek da vam pokažem ono pola sale za fizičko što je preostalo? Ne idite, molim vas... jao, još jedna školska godina ode u ku...da ti misliš da si pošao, Sosuke?! ” 
“Fumoffu!!” je prva serija iz Full Metal Panic serijala koju je radio Kyoto Animation, te 2003-će godine, da bi koju godinu kasnije uradio i The Second Raid. Za razliku od prvog FMP i njegovog nastavka The Second Raid koji su mrtve ozbiljne i mračne serije, Fumoffu!! je zamišljen kao urnebesna parodija na otprilike svaki srednjoškolski anime kliše. Sagara Sosuke je osoba čije delovanje najčešće pokreće radnju, jer je u pitanju dete-vojnik, sada vrhunski terenski operativac koji je po zadatku poslat u tipičnu japansku srednju školu i stoga primenjuje vojnički način razmišljanja u svakodnevnim situacijama sa eksplozivnim rezultatima. Kaname Čidori, sa druge strane, je tipičan class rep, predsednica odeljenske zajednice i neko ko se trudi da uvek razumno sagleda situaciju i nađe diplomatsko rešenje. Njih dvoje naglavačke uleću u niz urnebesnih situacija koje zahvaljujući Sosukeovom načinu razmišljanja i delovanja zastrašujućom brzinom eskaliraju u katastrofu. 
Budući da je jača polovina glavnog tandema kombinacija Budimira Trajkovića i Boška Buhe (što će reći potpuni tantuz sa neverovatnim afinitetom ka raznošenju stvari) a nežnija polovina uopšte nije tako nežna kao što bi se naizgled zaključilo, kroz celu seriju se izmenjuju eksplozije, furiozna razmena paljbe, šibanje džinovskom papirnom lepezom i Čidorina kuknjava nad životom i sudbinom kletom. Osim njih dvoje, kroz Fumoffu!! prodefiluje čitava plejada upečatljivih likova, počev od Sosukeovih kolega iz vojske, preko manijaka sa konjskom glavom, potpuno lude policajke, potpuno gej ragbista, članova Vale Tudo kluba, japanske mafije, Jelene Karleuše, navarenog profesora likovnog, do savršeno kul predsednika učeničkog parlamenta. Sve u svemu, luda kuća.
I danas, više od deset godina kasnije, ova serija je jedna od najsmešnijih stvari koje su ove oči videle. Vama koji ćete Fumoffu!! prvi put gledati ovog utorka mogu samo da zavidim i da vas posavetujem da ponesete maramice, šećera i vode i pumpice za astmu, bez obzira na to da li imate astmu ili ne. Ono što vas čeka je oduzimanje čula od smejanja. Nemojte posle da vas nisam upozorio.

ŠTA: Projekcija FMP: Fumoffu!! KAD: Utorak (05.08.2014.) od 19h GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12 KOLIKO: jedna konzumacija (piće, čips, kokice,...)

Нема коментара:

Постави коментар