понедељак, 10. март 2014.

DEATH NOTE DAY


 

DEATH NOTE DAY
subota, 29. mart, Dom omladine Beograda

Ove godine, obeležava se jedan poseban jubilej u svetu japanske pop-kulture: navršava se deset godina otkako je počela da izlazi kultna manga „Death Note“.

„Death Note“ je rezultat rada dvojice autora, scenariste Cugumija Obe i crtača Takešija Obate, što je nije tako uobičajeno za manga industriju. Zaplet prati srednjoškolca po imenu Raito (odnosno Lajt) Jagami, dobrog i ambicioznog dečaka koji želi da svet učini boljim mestom. Spletom okolnosti, zahvaljujući tome što je izvesnom šinigamiju (božanskom biću čija je dužnost da prikuplja preminule smrtnike i sprovodi ih na onaj svet) bilo dosadno na službenoj dužnosti, u Lajtove ruke dospeva takozvana sveska smrti – neobičan notes u koji kad upišete nečije ime, ta osoba u rekordnom roku ode bogu na istinu. Lajt je najpre čvrsto rešen da svesku smrti koristi u plemenite svrhe, tako što će tu zapisivati imena raznih kriminalaca, podlaca i ostalih pokvarenjaka čije aktivnosti naružuju život na planeti. Međutim, kao što kaže ona mudra izreka, put do pakla je popločan najboljim namerama, i Raito ubrzo počinje da tone u umišljenu pravednost, aroganciju i ludilo, a u svesci smrti sve češće su zapisana imena nevinih ljudi. Jedini koji Lajtu može da stane na put je čovek poznat kao L, ekscentrični detektiv koji uživa u manipulativnim nadigravanjima sa svojim protivnicima.

„Death Note“ je objavljivan u prestižnom časopisu „Shounen Jump“, i s razlogom spada u najuticajnije i najkontroverznije mange svoga doba – uticajan je utoliko što je pokrenuo lavinu (pseudo)intelektualnih šonena gde su scene tabačine brutalnom silom zamenjene umnim bitkama na unutrašnjem planu, a kontroverzan jer je izazivao satima duge, ostrašćene diskusije o tome da li je Lajt Jagami samo ekstremista s dobrim namerama čiji plan za pročišćavanje društva zaslužuje uspeh, ili je reč o mahnitom megalomanijaku kome je opšte dobro samo izgovor da u svesku zapiše svakog ko ga je popreko pogledao. Manga je dva puta adaptirana – najpre kao anime TV serija, koja prilično verno prenosi strip na male ekrane, a onda i kao niz igranih filmova koji su vešto izmenili zaplet tako da priča stane u bioskopski format, a ipak ostane verna duhu mange. 

Program:
13h - Projekcija filma „Death Note“
Japan 2006, trajanje 125 minuta, u glavnim ulogama Tacuja Fuđivara kao Lajt, Kenići Macujama kao L, i Erika Toda kao Misa.

16h - Death Note kviz
Pokažite svoje poznavanje Raitovog rukopisa, L-ovih pseudonima, i pravila korišćenja sveske smrti, uz prikladne nagrade koje očekuju pobednike.

17:15h - Mini kosplej takmičenje
Tražimo ko će se od posetilaca najuspešnije transformisati u Misu, L-a, pa čak i Raita. S obzirom da je reč o kostimima koji se lako daju improvizovati, od kosplejera se očekuje što je moguće ubedljivije uživljavanje u lik. 

18:45h - Tribina: „Death Note – decenija kasnije“ 
Stari vukovi Sakurabane analiziraju naslov do u detalj, i mrsomude o nasleđu koji je ova manga ostavila japanskoj pop-kulturi

20:30h - Projekcija filma „Death Note: The Last Name“ 
Japan 2006, trajanje 140 minuta, u glavnim ulogama Tacuja Fuđivara kao Lajt, Kenići Macujama kao L, i Erika Toda kao Misa.

Cena karte je 150 din. i mogu se kupiti na blagajnama Doma omladine Beograda. Karta važi za ceo dan (za sve događaje).

12 коментара:

  1. ovo
    je
    najdivnijastvarikadasčldkfbg
    hvala vam puno

    ОдговориИзбриши
  2. :3
    Nema na čemu. Trudimo se da pravimo lepe stvari.
    Vidimo se! :D

    ОдговориИзбриши
  3. Jao moraću se potruditi do 29. ZA OVO VRIJEDI PREĆI 500 KM !!!
    Tribina: „Death Note - decenija kasnije" me najviše interesuje.

    ОдговориИзбриши
  4. JBTTTTTTTTT znaci nema toga sto bi me sprecilo da dodjem taj dan!!!!!!!!!!!!! HVALA VAM DO NEBA ZA OVO!!!!!!! <3 <3 <3 <3 <333333333333 Kada bi moglo da se odrzi nesto za Bleach ili jos par Anime, Bilo bi super!!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, nadam se da ćemo se svi lepo zabaviti tog dana.
      U budućnosti će biti sigurno još ovakvih događaja. :)

      Избриши
  5. mogu li da se maskiram u smrt???
    imacu masku plast iz kojeg se ne vidi nista i sekiru????

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман26. март 2014. 21:17

    mogu li da budem smtr???
    imacu masku, plast kao hodded monks samo ce biti crn,i sekiru dugu 1,5m ???

    ОдговориИзбриши
  7. Plače mi se kad se setim da nisam mogla da dođem TTnTT Je l' se ovo održava svake godine..?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nažalost ne, ovo je bila jedinstvena prilika i proslava desetogodišnjice izlaska Death Note mange...

      Избриши