четвртак, 27. март 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA PAPRIKA

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA
PAPRIKA



Poslednji u nizu ostvarenja koje ćemo prikazati u ovom ciklusu – i nažalost poslednji film koji je Satoši Kon završio pre svoje tragične smrti jeseni 2010. – jeste  „Paprika“, besno animirana, psihodelična fantazija koja je uspela u onome što je mnogim rediteljima ostalo nedostižno:  da na filmskoj traci zarobi svet snova.
U bliskoj budućnosti, razvijena je naprava koja ljudima omogućava da, uz pomoć avatara baš kao u video igrama, ulaze u tuđe snove i vršljaju po njima. Doktorka Acuko Ćiba je psihoteraupeut koja sa svojim pacijentima radi uz pomoć ove naprave – umesto starog dobrog „pričajte mi o svom detinjstvu“, Ćiba će ušetati u vaše snove kao Paprika (što bi bilo ime njenog avatara, a ne povrće po kojem se proslavio Jug Srbije) i na licu mesta vas dovesti u red. Koliko ovakva naprava može da bude opasna postaje jasno kada je ukradu neimenovani teroristi i zaprete da će snove izvesnog mentalno obolelog čoveka upotrebiti kao oružje masovnog uništenja. Doktorka Ćiba mora da na duže vreme uđe u kožu svog avatara Paprike i osujeti terorističke planove.
Vizuelno najuzbudljiviji i narativno najkonfuzniji film Satoši Kona zahteva više gledanja da po'vatate konce na temu ko, šta, kako, kad, s kim, i zašto – ali spada u ona ostvarenja koja su dovoljno upečatljiva i originalna po sebi da im možete progledati kroz prste za par rupa u zapletu. Kon ovoga puta stvarnost prelama kroz logiku snova, i s neverovatnim umećem uspeva da dočara tu neuhvatljivu sumanutost. Vrhunac filma svakako predstavlja trenutak kada parada košmara počne da se preliva u stvarni svet. Pogledajte tu scenu pažljivo – ne samo zbog toga što je reč o jednom od najspektakularije animiranih prizora u novijoj anime produkciji, već i zato što je Kon iskoristio scenu da kroz nju provuče žešću kritiku na račun savremenog japanskog društva.
I toliko o Satoši Konu, pipil. Ako Studio Madhouse ikada bude u post-produkciji doterao i u javnost pustio njegov nedovršeni film „Dream Machine“ – čemu se svi najiskrenije nadamo – sa najvećim zadovoljstvom ćemo ovog velikog reditelja ponovo predstaviti našoj publici. U međuvremenu, nadamo se da ste uživali u ovom ciklusu projekcija, a od idućeg utorka vas očekuje nešto novo.

ŠTA: Projekcija PAPRIKA
KAD: Utorak (31.03.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Kupovina 1 pića

Нема коментара:

Постави коментар