четвртак, 13. март 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA PARANOIA AGENT



IDEMO DALJE!
CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA
PARANOIA AGENT



Projekcija koju ćemo puštati ovog utorka posebna je iz više razloga – 1) u pitanju je jedino televizijsko ostvarenje koje je režirao pokojni Satoši Kon,  2) ovo je prvi put da u našem bioskopskom programu u celini prikazujemo jednu TV seriju, i 3) reč je o prvom druženju uz gledanje animea koje organizujemo u prostorijama novog kluba (ako do sad niste čuli, iako smo se trudili da vest udarimo na sva zvona,  čisto da podvučemo – više nismo kod Brankovog mosta, od pre desetak dana adresa nam je Terazije 12, II sprat).
Uzgred, ako se pitate zbog čega je termin za projekcije prebačen na utorak, to je da nam se događaji ne bi poklapali sa tribinama koje ponedeljkom u Domu omladine organizuju naši prijatelji iz Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ – bacite pogled na njihov program, ima mnogo kul tema koje će vam sigurno biti interesantne.
Što se tiče najave same projekcije, citiraćemo Anime Lektiru:
„Jedina Konova TV serija počinje scenom brutalnog napada na dizajnerku Cukiko Sagi, inače tvorca najpopularnije maskote u Japanu, Maromija. Gđica Sagi je napadača opisala kao tinejdžera na rolerima sa bejzbol palicom i crvenim kačketom.  Od strane medija, dotični je kršten imenom Bejzbol Batica, i preko noći je postao medijski ali i kulturni fenomen. Serija prati ljude koji su postali žrtve Bejzbol Batice i dvojicu detektiva koji pokušavaju da reše ovaj intrigantan slučaj. Ujedno, u nekim epizodama pokazuje se reakcija društva na novonastalu pretnju.

„Paranoia Agent“ predstavlja niz epizoda koje deluju nepovezano, ali šire gledano pružaju uvid u veću sliku. Slagalica se sklapa tako da svako od napadnutih dobija sopstvenu svrhu u seriji. Simbolika igra ključnu ulogu u otkrivanju zapleta, što na nivou zasebnih epizoda što na nivou cele serije. Svako od likova je simbol za ponešto, što je oličeno i u njihovim prezimenima, izvedenim od naziva životinja. Inspiracija za centralni motiv su bili pravi napadi bejzbolkama u Japanu. To je najočigledniji, ali ne i jedini primer društvene kritike kojom „Paranoia Agent“ obiluje. Glavni predmet analize u seriji je zastupljenost popularnih ikona i simbola u svakodnevnom životu, kao i njihovo uvlačenje u sve pore društva.  Kon je inače izuzetno hvaljen zbog socijalnih komentara u svojim delima, tako da će vam dobar broj scena izazvati saosećanje i prepoznavanje.  Uglavnom, ako se ne libite da bacite mozak na muke iz narodnih epskih pesama, ovo je pravi anime za vas.“
Ovog utorka ćemo puštati prvih šest epizoda (prevod na engleskom jeziku), a nastavak sledi iduće nedelje.
Sa serijom počinjemo u 19:30, po običaju. Još uvek nemamo predstavu koliko posetilaca tačno staje u našu novu „bioskopsku salu“, pa bi bilo dobro da dođete što ranije, kako bismo se efikasno smestili i počeli na vreme.

ŠTA: Paranoia Agent 1-6
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, 2 sprat
KAD: 18.03.2014. od 19:30
CENA: kupovina 1 pića


1 коментар: