петак, 8. новембар 2013.

CIKLUS ANIME KLASIKA – VAMPIRE HUNTER D: BLOODLUST




Pošto vas je prethodna projekcija vratila u campy 80-te kad je cvetala produkcija štapom i kanapom animiranih OVA ostvarenja (za neupućene: OVA – Original Video Animation, iliti anime koji je direktno izašao na kaseti, bez staža u bioskopima ili emitovanja na televiziji), upoznavši vas sa „Vampire Hunter D“ franšizom, ovog ponedeljka vam predstavljamo film koji s pravom važi za možda i najbolji anime projekat o krvopijama – „Vampire Hunter D: Bloodlust“.

Za razliku od pravolinijskog, hamerovskog horora iz prvog filma, „Bloodlust“ donosi zaplet prilagođen modernim senzibilitetima, sa krajnje, kako da kažemo, gothičarski prikazanim vampirima. Priča počinje kada mladu gospođicu Šarlotu jedne noći iz roditeljskog doma mučki kidnapuje vampir. Njen otac će unajmiti najboljeg lovca na natprirodno, čoveka poznatog kao D, da je vrati kući živu ili mrtvu. D, dugokosi lepotan sa šeširom širokog oboda, mehaničkim konjem i demonom koji živi u njegovoj levoj ruci, prihvatiće se zadatka, svestan da mora da se bori ne samo protiv vampira i njegovih henčmena, već i braće Markus, beskrupuloznih lovaca na ucene koji su mu konkurencija. Komplikacijama ni tu nije kraj – naime, mlada dama je čvrsto rešila da ne želi da bude spasena.

Snimljen 2001. „Bloodlust“ predstavlja nezavisni nastavak prvog „Vampire Hunter D“ filma – što će reći, namerno je napravljen tako da u njemu možete uživati i ako ste odgledali prikvel, i ako vam je ovo prvi susret s franšizom. Manje je poznato to da je „Bloodlust“ pravljen za američko tržište: krajem 90-tih, zahvaljujući različitim faktorima, Zapad je zapljusnuo talas oduševljavanja japanskom animacijom. Studio Madhouse je pomislio da to iskoristi tako što će producirati novi deo franšize za koju se čulo i van Japana. Na kormilo projekta je stavljen Jošiaki Kavađiri, čovek koji nam je podario „Ninja Scroll“, kao anime reditelj čija je reputacija među zapadnim fanovima bila i veća nego u samom Japanu, a studio je u čitav poduhvat uložio zavidne novce, što je dizajneru Jošitaki Amanou najzad dalo budžet koji je zaslužio i omogućilo mu da se razmaše. Na taj način, „Bloodlust“ sadrži sve sastojke koje su zapadni fanovi od pre jedne decenije očekivali da vide u jednom anime ostvarenju: vrhunski dizajn i animaciju, istripovanu priču koja kombinuje vampirske klišee s elementima naučne fantastike i vesterna, epsku akciju, tragičnu romansu, kao i bizarluk, seks i nasilje, ali u umerenim, da ne kažemo ukusnim količinama. Ne treba da čudi da je mnogim fanovima te generacije „Bloodlust“ dugo bio pojam dobrog anime filma.

Ponedeljak je državni praznik, tako da vam izgovori poput škole ili obaveza na fakultetu neće proći. Očekujemo vas u velikom broju - ovo je film koji zaista ne želite da propustite.

ŠTA: CIKLUS ANIME KLASIKA – VAMPIRE HUNTER D: BLOODLUST
KADA: 11.11.2013. od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6

Нема коментара:

Постави коментар