петак, 25. октобар 2013.

CIKLUS ANIME KLASIKA – “NINJA SCROLL”

Ponedeljak



Ukoliko uspešno preživimo vikend na Sajmu knjiga (predstavljanje „Ikigamija“ u petak, i pakleni kombo gostovanja na štandu ambasade Japana i kospleja u Strip sali u subotu), u ponedeljak nastavljamo da popunjavamo rupe u vašoj opštoj kulturi kada je poznavanje japanske animacije u pitanju. Predstoji vam film za koji je malo reći da važi za kultni, i koji i dan danas među starijim fanovima – onima koji su u svet anime opsesije zakoračili negde u poslednjoj deceniji prošloga veka – izaziva blaženi osmeh praćen po kojom muževnom suzom nostalgije. Ladies and gentlemen, we give you „Ninja Scroll“!

Istorijski spektakl „Ninja Scroll“, koji s realnom istorijom baš i nema mnogo veze al' 'ajde, godine 1993. za studio Madhouse je režirao Jošiaki Kavađiri, jedan od najrelevantijih anime reditelja 90-tih i ranih dve'iljaditih kada je žario i palio svojim uvek po istom receptu pravljenim filmovima. Sva njegova ostvarenja imaju sličan zaplet, gotovo identičnu karakterizaciju likova, prepoznatljiv dizajn, i oprobanu mešavinu akcije, nasilja, seksa i grotesknih scena – do te mere da su ga optuživali da godinama iznova i iznova snima jedan te isti film. S obzirom da su se anime trendovi promenili, for better or for worse, Kavađiri je u međuvremenu u priličnoj meri pao u zaborav, a ironično je da se danas kao njegovo najbolje rediteljsko ostvarenje navodi jedini projekat koji nije radio po sopstvenom scenariju – televizijska serija „X“, snimljena po mangi čuvenih CLAMP-ica.

Što se radnje filma tiče, prilično je jednostavna: bavimo se roninom po imenu Đubei koji se jednog dana, neopravdano i ničim izazvano, našao upetljan u interni sukob između dva klana nindži. Dok Đubei pokušava da preživi između dve vatre – a nindže koje ga napadaju listom imaju uvrnute, da ne kažemo perverzne supermoći i ozbiljne potrebe za podužim razgovorom s psihijatrom – ispostavlja se da iza svega stoji njegov davni neprijatelj, čovek koga je svojevremeno on lično skratio za glavu. (Zamalo da kažem da nije slučajnost ako vam je ovaj zaplet zaličio na TV seriju „Basilisk“, pošto je film inspirisan romanom „The Kouga Ninja Scrolls“ iz davne 1958. godine po kome je ova serija i rađena – ali onda se setih da vrlo verovatno niste gledali ni „Basilisk“...)

Glavni razlog za popularnost koju „Ninja Scroll“ uživa na Zapadu je to što se pojavio u pravo vreme: sredinom 90-tih, kad su zapadnjački geekovi tek otkrivali anime carstvo i medij doživljavali kao superioran oblik zabave za odrasle, ovo je bio pravi film po meri gledalaca – nasilan, dinamičan, egzotičan, nastran, pun akcije i pre svega distinktivno japanski. Da se film pojavio u današnja vremena, kada već postoji generacija publike odrasla na animeu, s ukusom formiranim u skladu s trenutnim trendovima, pitanje je da li bi prošao tako zapaženo. Ovog ponedeljka, s početkom u 19:30, na vama je da prosudite da li je jedina vrednost „Ninja Scrolla“ nostalgija, ili ima da ponudi nešto i mlađim naraštajima.

Dužnost nam je da napomenemo da film nije za konzervativce, lako uvredljive i malu decu, ali na osnovu opisa to ste mogli da zaključite i sami…

ŠTA: CIKLUS ANIME KLASIKA – WINGS OF HONNEAMISE
KADA: 28.10.2013. od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6

Нема коментара:

Постави коментар