уторак, 15. октобар 2013.

CIKLUS ANIME KLASIKA – WINGS OF HONNEAMISE



Pošto smo, nakon više od pola godine programa projekcija ponedeljkom u Sakurabani, iskreno udeprimirali toliko puta viđenom situcijom u kojoj mi pun klub publike upitamo „A jeste li gledali 'Ovde Ubaciti Naslov Kultnog Anime Ostvarenja Koje Svi Treba Da Znaju Napamet'?“, na šta se u najboljem slučaju stidljivo jave svega dvoje ruke posetilaca, odlučili smo da preuzmemo stvar u svoje ruke i popravimo vaše opšte obrazovanje, barem kada je japanska animacija u pitanju. Dakle, u narednih nekoliko nedelja vam predstoji Ciklus anime klasika – iliti, kad ovo prođe, nemo' da vam se ponovo desilo da vas pitamo „A ko je bio Jošitaka Amano?“, a vi da ćutite i gledate u pod.
Film kojim otvaramo ciklus je „Wings of Honneamise“ – pošto niko nije siguran kako se to tačno izgovara, u Srbiji je, iz nekog razloga, odomaćeni naziv za ovaj anime „Wings of Majonez“. Reč je o kultnom klasiku koji je čuveni Studio Gainax – najpoznatiji po tome što je svetu podario „Neon Genesis Evangelion“ – snimio 1987. godine, i koji je poslužio kao odskočna daska mnogim ljudima koji će ostaviti snažan pečat na anime istoriju, kao što, su između ostalih, Mahiro Maeda ili Hideaki Ano lično (ako ne znate ko su gospoda, Google je vaš drug).
Priča se dešava u imaginarnom svetu prilično nalik na naš, u atmosferi Hladnog rata između dve svetske sile, gde se čeka najmanji povod pa da izbije frka epskih proporcija. Kao i u svakom Hladnom ratu, dve se sile nadgornjavaju tehnološkim dostignućima, i neće proteći mnogo vremena pre nego što se jedna strana doseti da će pokazati svoga boga drugoj tako što će poslati prvog čoveka u svemir. Jedini je problem što istraživanje svemira nikoga zapravo iskreno ne interesuje, a Kraljevski svemirski odred pri vojsci je sastavljen od lezilebovića, zanesenjaka i luzera čiji je prosek bio previše nizak da odu u pilote, pa su ih poslali u astronaute. Uz ekipu koja je daleko od visine zadatka, ali kojoj ne nedostaju hrabrost i entuzijazam, pratimo priču o tome kako će se prvi čovek planete vinuti u zvezde.
Film odlikuje fantastična animacija (setite se, ovo je rađeno pre početka masovne upotrebe kompjutera u anime industriji, kad se još crtalo rukom), osećaj za detalj, netipična karakterizacija likova, kao i divno ciničan smisao za humor. Zanimljivo je da je po premijeri doživeo krah na bioskopskim blagajnama i skupo je koštao producente. Međutim, kada je počela intelektualna anime manija na Zapadu u prvoj polovini 1990-tih, „Wings of Honneamise“ je „otkriven“ kao klasik i zasluženo uzdignut na kultni nivo, uz „Akiru“ i „Ghost in the Shell“, a skok prodaje kaseta i DVD izdanja najzad je Gainaxu vratio uloženi novac.

Projekcija počinje u 19:30. Ako budete propuštali Ciklus klasika, delićemo vam neopravdane.

ŠTA: CIKLUS ANIME KLASIKA – WINGS OF HONNEAMISE
KADA: 21.10.2013. od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6

Ulaz je besplatan!

Нема коментара:

Постави коментар