петак, 29. новембар 2013.

CIKLUS ANIME KLASIKA – „BLOOD: THE LAST VAMPIRE“



Poslednji film koji ćemo vam puštati u okviru ciklusa anime klasika dolazi bukvalno na zahtev gledalaca. Naime, kada smo prilikom najavljivanja filma„Vampire Hunter D: Bloodlust“ postavili link za čuveni AMV „Mitternacht“, koji kombinuje klipove iz tri animea poznata po pristupu vampirskoj tematici, većina vas je lako prepoznala „Hellsing“, ali ste se raspitivali koje je to treće ostvarenje, ono u kome školarica u mornarskoj uniformi katanom istranžira slučajnog prolaznika u metrou. Odgovor na vaše pitanje glasi „Blood: The Last Vampire“, i ovim filmom ćemo završiti ciklus anime klasika – barem za sad, jer čim se ponovo ukaže prilika da edukujemo omladinu (i one malo starije) upućivanjem u kultna ostvarenja japanske animacije, iskoristićemo je drage volje. Ostalo je još mnogo znamenitih filmova da se prikaže.
Glavni lik filma „Blood: The Last Vampire“ je devojka po imenu Saja. Hladne glave, vešta s katanom i s oštrim instinktom za ubijanje, ova tinejdžerka potpuno je posvećena svom životnom pozivu – a to bi bilo ubijanje hiroptera, svojevrsnih vampira koji liče na grotesknu mešavinu slepih miševa i ljudi (dizajn im je inspirisan „Drakulom“ Frensisa Forda Kopole iz 1992, ako se sećate one scene kad Geri Oldman u gumenoj masci naglavce visi s plafona spavaće sobe Vinone Rajder). Hiroptere mogu da se pretvaraju da su normalna ljudska bića i infiltriraju se u društvo, odakle biraju svoje žrtve. Prerušena u bezopasnu srednjoškolku, Saja je poslata u vazduhoplovnu bazu Jokota, jedan od najvećih stacionara vojske Sjedinjenih Američkih Država na japanskom tlu, gde joj je zadatak da pronađe prikrivene hiroptere i pošalje ih bogu na istinu. Uzgred, priča se dešava 1966. godine, u jeku priprema za Vijetnamski rat, kada su Amerikanci upravo ovu vazduhoplovnu bazu koristili kao glavni azijski oslonac za svoje vojne operacije.
„Blood: The Last Vampire“ snimljen je 2000. godine u okviru studija Production I.G, poznatog po raskošnoj, visokobudžetnoj animaciji. Direktor kompanije Micuhisa Išikava je želeo sopstvenu originalnu franšizu, koja će biti u vlasništvu studija i koju će moći da eksploatiše kako hoće. Za pomoć se obratio slavnom reditelju Mamoru Ošiiju, koji je u to vreme držao kreativni kurs pisanja scenarija za mlade filmadžije. Ošii je svojim polaznicima izneo zanimljivu ponudu – ko za domaći smisli najzanimljiviju ideju za anime film, potpisaće ugovor sa kompanijom Production I.G. Iako se ne može baš reći da je koncept hladnokrvne školarice koja vitla katanom i roka čudovišta preterano originalan, Išikavi se ovaj predložak najviše svideo, te je tako to postao pobednički scenario po kome je snimljen film. Tek mnogo godina kasnije, Išikava je bacio pogled na američku seriju „Buffy the Vampire Slayer“ i prenerazio se sličnostima između svoje franšize i projekta Džosa Vidona – do te mere da je, po sopstvenom priznanju, dugo strahovao da će ga Vidon tužiti za plagijat. Srećom, to se (još uvek) nije dogodilo.
Kao franšiza, pored filma koji prikazujemo, „Blood“ je iznedrio i mangu (čiji je autor, inače, bivša zvezda hentai scene, što radnju vodi u „zanimljivim“ pravcima), nekoliko romana i video igara, igrani film, kao i dve TV serije – odlični „Blood +“ iz 2005. koji predstavlja spomenik onome kako su mejnstrim anime serijali izgledali na vrhuncu Zlatnog doba TV animacije (iako mu ljubitelji filma zameraju što je Saja od žestoke ženske postala stereotipna anime heroina), i nedavno snimljeni „Blood-C“ u koji su prste umešale i čuvene CLAMP-ice, i koji su fanovi dočekali na nož jer podleže trenutno popularnim moe trendovima i odlazi predaleko od izvorne ideje. Interesantno je da sva ova dela nisu međusobno povezana, već svako predstavlja novu verziju priče o devojčici koja tamani vampire.
Od sledećeg ponedeljka, u klubu vas čeka program iznenađenja, koji ćemo sa zadovoljstvom uskoro najaviti. Sa anime ciklusima nastavljamo od nove godine – i ponovo ćemo se truditi da vam predstavljamo ostvarenja koja su ne samo zabavna, već i visoko kvalitetna.

ŠTA: CIKLUS ANIME KLASIKA – „BLOOD: THE LAST VAMPIRE“
KADA: 2.12.2013. od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6

3 коментара: