петак, 15. новембар 2013.

CIKLUS ANIME KLASIKA – JIN-ROH: THE WOLF BRIGADE


„Na te reči, vuk se bacio na devojčicu i raskomadao je, kidajući njeno meso i kosti, proždirući je živu, ne obazirući se na njene krike.“

Odlomak iz originalnog zapisa bajke „Crvenkapa



Zadovoljni reakcijom publike na ciklus anime klasika – od ovacija koje je prošlog ponedeljka pokupio „Vampire Hunter D: Bloodlust“ zaista nam je bilo toplo oko srca – ponosno nastavljamo s ovim programom, predstavljajući kultna ostvarenja novim generacijama. Film koji je sledeći na repertoaru zasluženo se može opisati kao kultni, iako ne uživa ni izbliza tako masovnu popularnost kao što mu dolikuje – pred vama je „Jin-Roh: The Wolf Brigade“, dizelpank ljubavna priča iza koje stoji niko drugi do Mamoru Ošii, jedan od najkontroverznijih reditelja u anime industriji.

Svaki anime fan koji drži do svoje opšte kulture barem je čuo za Mamoru Ošiija (ako niste, mrš' u ćošak da se stidite). Reč je o autoru legendarnog filma „Ghost in the Shell“, verovatno najuticajnijeg animea svih vremena iz perspektive zapadne pop-kulture, o dokazanom trolu koji je snimio već pominjani „Angel's Egg“, zasigurno najepskiji slučaj je**nja publike u zdrav mozak u istoriji japanske animacije, i o osvedočenom ciniku čija su poslednja ostvarenja, „The Sky Crawlers“ i „Miyamoto Musashi: Dream of the Last Samurai“, posvećena ljutitom obračunu s japanskim društvom, mitomanijom i istorijom, pa i sa samom anime industrijom. Ono što anime publika ređe zna je da se pored anime režije, Ošii oprobavao i u drugim vodama. Kao reditelj igranih filmova baš se i nije proslavio – svako ko je pokušao da gleda njegov „Avalon“, snimljen u Poljskoj sa lokalnom glumačkom ekipom, zna da vizuelna rešenja koja u animaciji izgledaju uzvišeno umetnički ne ferceraju uvek sa živim ljudima. Na drugoj strani, kao manga scenarista, svetu je podario „Kerberos Sagu“ – jednu od najupečatljivijih i najmračnijih vizija alternativne istorije, koja opisuje kako bi društvo izgledalo da su Nemci odneli pobedu u Drugom svetskom ratu.

Radnja filma „Jin-Roh: The Wolf Brigade“, snimljenog 1999. godine u okviru elitnog studija Production I.G, smeštena je u svet iz „Kerberos Sage“, u alternativni Japan 1950-tih. Kao ratni pobednici, Nemci su držali Japan pod okupacijom i tek su ga nedavno napustili, ostavivši državu u političkom i ekonomskom haosu – narod je u rasulu, učestali su ulični nemiri, teško oklopljene policijske jedinice red održavaju brutalnom silom, a sve su aktivnije i terorističke organizacije, koje zahtevaju uspostavljanje nekog drugačijeg društvenog poretka. U tom beznađu, sreću se Kazuki i Kei – on je mladi policajac, pripadnik elitne antiterorističke jedinice, a ona pak kurir za jednu terorističku ćeliju, po potrebi isporučujući kako tajna pisma, tako i plastični eksploziv. Njihova romansa, ispunjena preokretima na nivou političkih trilera, neće izaći na dobro – jer Ošii se ponovo poigrava sa gledaocima, pričajući im od davnina poznatu bajku u novom ruhu. Naime, „Jin-Roh“ je uvrnuta verzija „Crvenkape“ u kojoj je devojčica koja baki nosi ručak zamenjena teroristkinjom, a Zli Vuk policajcem grešne savesti...

Poznato je da je Ošii, uvek temeljit u svom stvaralaštvu, pažljivo proučavao istorijat „Crvenkape“ kao bajke, i za osnovu svog scenarija odabrao njen najstariji poznati zapis, ujedno i najbrutalniji – sačinio ga je Žan-Batist Viktor Smit godine 1870, mnogo pre nego što je Šarl Pero cenzurisao sve previše krvave i nedovoljno poučne delove, i  pre no što su braća Grim dodatno zašećerila priču i prilagodila je deci. Na taj način, paradoksalno, uprkos alternativnoj istoriji, dizelpank estetici i političkim zapetljancijama, „Jin-Roh“ spada u najvernije adaptacije koje je neka bajka doživela na velikom ekranu – o kreativnoj interpretaciji da i ne govorimo.

Take that, Disney.

ŠTA: CIKLUS ANIME KLASIKA – JIN-ROH: THE WOLF BRIGADE
KADA: 18.11.2013. od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6

Нема коментара:

Постави коментар