субота, 6. септембар 2014.

Projekcija "Svete batice"



Nakon tri nedelje ludila uz "Kill la Kill", pravimo mali predah u projekcijama uz jednu laganu i opuštenu komediju, koja je već naišla na odličan odziv kod publike, te se nadamo da ćete je rdo pogledati ponovo (a ako vam je ovo prvo iskustvo s ovim naslovom, ni ne slutite šta vas čeka)...

Elem, da se podsetimo o čemu se radi.

Buda i Isus – da, onaj Sidarta Buda koji je dostigao nirvanu i onaj Isus iz Nazareta koji je umro na krstu – žive zajedno u savremenom Tokiju u jednom malom stanu. Buda jadikuje jer je na skulpturama često ovekovečen u životnoj fazi kada je previše posezao za slatkišima, dok Isusa nervira to što mu svi stalno govore da je isti Džoni Dep. Film beleži pokušaje ovih posebnih cimera – svetih batica – da se priviknu na užurbanost Tokija i uživaju u malim stvarima.

Nepotrebno je napomenuti da su „Svete batice“ najprovokativnija anime komedija prikazana u bioskopima u proteklih par godina ('ajmo da ponovimo o čemu se radi: Buda i Isus žive zajedno u Tokiju. BUDA I ISUS ŽIVE ZAJEDNO U TOKIJU.) Iako je čak bilo pokušaja zabrane kako mange kad je počela da izlazi, tako i filma kad je stigao u bioskope (a u pozivima na linč bile su jednako glasne i budističke i hrišćanske grupe), oni koji su se upustili u ovo delo jednoglasno se slažu da „Svete batice“ donose fenomenalan humor, a da pri tom ne vređaju ničija verska osećanja. Uostalom, nema prave umetnosti bez malo provokacije.

Idućeg utorka verovatno sledi vrhunac kada su novije anime komedije u pitanju, ali nećemo još da vam otkrijemo o kom se naslovu radi. Dotle, uživajte u društvu osnivača najvećih svetskih monoteističkih religija.

ŠTA: "Svete batice"
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KAD: Utorak 9. septembar u 19:30 sati
KOLIKO: Jedna konzumacija

Нема коментара:

Постави коментар