субота, 19. април 2014.

Projekcija: Afro Samurai




Sumorne i kišne dane aprila pokušaćemo da vam razvedrimo jednim ne tako običnim anime naslovom. „Afro Samurai“, kada je izbačen 2007. godine, bio je jedan od najhajpovanijih naslova sezone (hvala srpskom jeziku što neprekidno evoluira pa bez blama možemo upotrebiti reč kao što je „najhajpovaniji“). Danas se slabo ko seća ove neobične kolaboracije između mangake Takaši Okazakija, rahmetli studija Gonzo i krupne holivudske zverke Semjuela L. Džeksona – tako da je pravi trenutak da vam osvežimo pamćenje.

Uspon i pad studija Gonzo se skoro u potpunosti poklapa s početkom i krajem Zlatnog Doba TV animacije. Osnovan ranih 90-tih od strane grupe drugara izbeglih iz GAINAX-a, Gonzo sebi za cilj postavlja eksperimentisanje sa najsavremenijim tehnikama animacije, pre svega kompjuterskom grafikom i 3D efektima, i produciranje originalnih anime serija namenjenih široj, internacionalnoj publici. U prvoj deceniji dve'iljaditih, Gonzo se nametnuo kao jedan od vodećih studija u čijoj režiji su nastali brojni hitovi, ali i jedan od najkontroverznijih kada je reč o manga adaptacijama, jer je previše često izazivao gnev fanova odstupajući od izvornog materijala (najdrastičniji primer ovoga je zasigurno njihovo viđenje završnice „Chrono Crusade“, koja je ljubitelje ove mange bacala u duboki bes i očaj  – deceniju kasnije, zanimljivo je da je sama manga pala u zaborav, dok se još prepričava traumatična poslednja epizoda anime serije.) Ipak, Gonzov glavni adut su bile raskošno animirane i ambiciozno zamišljene serije vrhunskog kvaliteta, koje su u mnogome i obeležile Zlatno Doba – kao što su, između ostalih, „Last Exile“, „Gankutsuou“, „Samurai 7“ ili „Basilisk“ (ako ste propustili da odgledate ove naslove, o'ma na torente!). Upravo zato što su radili projekte za širu publiku, često u saradnji sa stranim producentskim kompanijama, ekonomska kriza je pogodila Gonzo teže od drugih anime studija – od 2008. godine, njihovo prisustvo na anime sceni sve je slabije, i vrlo brzo studio odlazi u tri lepe. Danas, na papiru Gonzo i dalje postoji, iako ga mnogi s pravom smatraju pokojnim. Povremeno se i pomuče da izbace poneki anime – kao što je bio „Last Exile 2“ od pre neku godinu, nesrećan pokušaj da pomešaju staru slavu i trenutno popularne moe trendove, koji se nažalost više sveo na epsko blamiranje nego na priželjkivani kambek.

„Afro Samurai“ se na neki način može smatrati i labudovom pesmom studija Gonzo. Projekat je nastao tako što je samoizdata manga izvesnog Takaši Okazakija – autora od rane mladosti opsednutog afroameričkom subkulturom i hip-hop muzikom – pala šaka jednom Gonzovom producentu, koji je čisto fore radi napravio anime trejler. Svrha trejlera je više bila da pokaže šta je sve animacijski studio u stanju da izvede nego da najavi anime adaptaciju, ali sticajem okolnosti, trejler je dospeo do Semjuel L. Džeksona, svetski dokazanog baje tada na vrhuncu glumačke karijere. Džekson se oduševio konceptom – ono, samurajska priča prožeta uzdizanjem Afroamerikanaca u zvezde, what is there not to like – i kontaktirao studio Gonzo, volontirajući da pripomogne s produkcijom ukoliko mu se dopusti da daje glas glavnom junaku. I tako smo dobili ovaj neobičan anime poduhvat, snimljen na engleskom jeziku i prvo lansiran na američkom tržištu, o tamnoputom samuraju koji uz zvuke hip-hopa traži ubicu svog oca.
S projekcijom počinjemo u 19:30, pa se i lično možete uveriti da li je bolje što savremena publika ne zna za „Afro Samurai“, ili današnji klinci nemaju pojma šta je to kul anime. I dalje kuburimo sa stolicama u klubu, tako da se toplo preporučuje da dođete dovoljno ranije.

ŠTA: „Afro Samurai“
KAD: Utorak, 22. april u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedno piće (ili kokice ili čips ili već neka konzumacija)

Нема коментара:

Постави коментар