петак, 4. април 2014.

PROJEKCIJA: JOJO’S BIZARRE ADVENTURE (epizode 01-08)




PROJEKCIJA: JOJO’S BIZARRE ADVENTURE

epizode 01-09

Ovog aprila, na japansku televiziju se vraća s nestrpljenjem očekivana franšiza: Studio David nas časti drugom sezonom serijala „JoJo's Bizarre Adventures“, koja će adaptirati treću narativnu celinu sage o neobičnoj porodici Džostar i njihovoj bližoj i daljoj rodbini, prijateljima, saradnicima i zakletim neprijateljima.



U najavi za našu projekciju, kako bismo vam približili ovu izuzetno uticajnu mangu, oslonićemo se na reči Gorana Markovića, verovatno najvećeg eksperta za pop-kulturu Japana u Srbiji koga posetioci Sakurabaninih događaja znaju kao i Goran Enciklopedija. Evo šta Goran, kao veliki fan DžoDžoa, kaže na ovu temu:
„Bizarne avanture DžoDžoa su druga najduža serija u objavljivana u časopisu „Shonen Jump”, u kome je izlazila od 1987. do 2004. Nastavila se u bratskom časopisu „Ultra Jump”, gde je 2012. godine obeležila 25 godina izlaženja. Obuhvata više ciklusa koji se dešavaju u različitim epohama i na različitim lokacijama. Ovo je jedna od retkih mangi koja se može donekle smatrati „superherojskom“ u nekim svojim apektima. Serijal odlikuju ekstremno nasilje, androginost pojedinih likova, čudna mešavina palpa i visoke mode, „stand” – psihička manifestacije moći u liku nekog bića, pojavljivanje u raznim medijima (OVA, video-igre, roman, razni predmeti), promena manirizma crtanja. DžoDžo obuhvata gotovo stotinu knjiga, pored čega novi hitovi časopisa „Shonen Jump” kao što su „Bleach” ili „Naruto” izgledaju patuljasto.
Autor Hirohiko Araki je tokom godina rada na DžoDžou i sam postao tema čudnih priča — šuška se da ne stari, a i sudeći po fotografijama, čak se i podmlađuje. Kako se manga bavi i vampirima, to je malo previše podudarnosti. Araki je inače izuzetno cenjen ilustrator u modnoj industriji gde radi naslovne strane knjiga i časopisa. Proglašen je svojevremeno za jednog od 100 najuticajnijih ljudi u Japanu.
Pod uticajem ovog Arakijevog magnum opusa nastaju video igre koje Kazuma Kaneko pravi za Atlus („Megami Tensei”, „Persona”). Kouhei Kadono ne bi napisao „Boogiepop” Phantom (barem ne u ovakvom obliku) i svet lakih romana, ključan za japansku pop-kulturu 21. veka, izgledao bi drugačije.“

Anime serija „JoJo's Bizarre Adventures“ koju je Studio David producirao 2012. godine, u okviru proslave četvrt veka franšize, predstavlja prvu televizijsku adaptaciju ovog kultnog manga naslova. Obuhvata prve dve generacije porodice Džostar, odnosno prvi i drugi narativni ciklus mange. Ovog utorka, pustićemo vam prvih 8 epizoda, koje pokrivaju uvodnu celinu i rodonačelnika loze Džonatana Džostara koji u Londonu 19. veka započinje avanturu koja će obeležiti čitava pokoljenja njegove porodice.

VAŽNA NAPOMENA: Projekcija počinje u 19 časova, kako bismo uspešno odgledali svih 9 epizoda. Pošto znate da se u novom klubu mučimo s manjkom stolica, dođite što ranije da udobno smestite svoje guze.

ŠTA: „JoJo's Bizarre Adventure“ 2012, epizode 01-09
KAD: Utorak, 8. april
GDE: Klub Sakurabana, terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedno piće

Нема коментара:

Постави коментар