среда, 23. април 2014.

Projekcija: Golden Boy



Pošto ovoga puta puštamo jedan jako poseban naslov, pozvali smo jednog jako posebnog gosta da nam u svom jedinstvenom stilu predstavi ovu projekciju.

Dame i gospodo, reč ima Nenad Scarfinger Grujić:

"Posle "Afro Samuraja" i glorifikacije afroameričke subkulture u kontekstu retrofuturističke samurajske priče, dolazi nam nešto znatno prizemnije, ali ništa manje zanimljivo. Crnog tipa sa katanom i trakom oko glave zameniće zlatno momče sa biciklom i notesom.

Stariji među nama se možda sećaju ovog animea kao dela noćnog programa koji je nemački MTV puštao vikendom krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, čineći ga tako jednim od prvih odraslih animea kojima je domaća publika bila izložena (i u kontekstu izlaganja i u kontekstu loženja). "Golden Boy", kako mu je ime, nastao je iz pera mangake Tacuje Egave i izdavala ga je kompanija Šueiša u periodu od 1992.-1998. kao seinen izdanje. Serija koja će vam biti prikazana izlazila je kao OVA tokom 1995./96. godine i ima ukupno šest epizoda.

Glavni lik je Kintaro Oe, dvadesetpetogodišnji freelancer koji na svom vernom biciklu obilazi Japan u potrazi za poslom i smislom življenja. Svaka epizoda prati njegovo nalaženje posla, uglavnom na dnu liste zaposlenih, i interakciju sa po jednom prelepom koleginicom čija simpatija ili prezir prema Kintaru postaje glavni pokretač radnje te epizode. Ono što komplikuje stvari jeste činjenica da Kintaro poseduje libido veličine Jupitera, i da je zbog toga svaka njegova interakcija sa pomenutim damama u najboljem slučaju neprijatna za gledanje, a u najgorem izaziva poriv za iskucavanjem glavom o zid prvog poglavlja Gorskog Vijenca u Morzeovom kodu. Elem, klasičan trapavi, perverzni lik, tipičan za animee devedesetih. Osim jedne sitne ali bitne začkoljice. Kintaro je genije, sa gotovo neograničenim intelektualnim kapacitetom. Tako da prva polovina epizode prikazuje Kintarovo epski urnebesno zabrljavanje situacije, a druga još epskiji način na koji on tu svoju zabrljotinu rešava, ujedno zadobijajući simpatije svojih koleginica.

Kao što rekoh, animei devedesetih su bili puni likova sa pangalaktičkim libidom i socijalnim veštinama prosečnog Jafa biskvita. No, međutim, ono što Kintara izdvaja iz te plejade nesrećnika je to što je on zapravo lik koji rešava stvar, dovoljno odlučan i sposoban da nekome promeni život nabolje. U tom pogledu deli svoj status sa samo još dvojicom likova, a to su Rjo Saeba iz "City Hunter"-a i Eikići Onizuka iz "GTO", i njih trojica baš zbog toga spadaju u omiljene muškarce u animeu, što kod muške što kod ženske publike.

Na kraju jedno upozorenje. Golden Boy je jedan izraženo perverzan naslov. I to ne na nivou današnje moetine za otakuovce gde je prizor donjeg veša vrhunac epizode. Tako nešto je laki peting poredeći s onim što ćete videti. Ne samo da je glavni lik devedeset posto vremena napaljena budala, već je i dobar broj devojaka koje sreće daleko od smerne i fine curice kojoj se, eto, omakne da na dnevnoj bazi sleti grudima glavnom liku u facu. Dakle, ukoliko ste još u osnovnoj školi ili mlađi, molimo vas da ipak preskočite ovu projekciju, da ne bi dolazilo do nemilih scena i naglog prekidanja detinjstava skarednim prizorima, i potonjih kucanja besnih roditelja na vrata. Za to ipak sačekajte sledeći AMV 8."

ŠTA: Golden Boy
KAD: Utorak, 29. april u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija (piće, kokice, čips, nudle)


FB event:https://www.facebook.com/events/232365070285407/?source=1

1 коментар:

  1. *"Golden Boy je jedan izraženo perverzan naslov. I to ne na nivou današnje moetine za otakuovce gde je prizor donjeg veša vrhunac epizode. Tako nešto je laki peting poredeći s onim što ćete videti. Ne samo da je glavni lik devedeset posto vremena napaljena budala, već je i dobar broj devojaka koje sreće daleko od smerne i fine curice kojoj se, eto, omakne da na dnevnoj bazi sleti grudima glavnom liku u facu."*
    Baš to me i nervira kod moe/ecchi naslova. Imaš žensku sa "assets" od koje bi Lisa En i Kim Kardašijan pozelenele od ljubomore a sva je tobož stidna i sramna (Oniichan, you are a pervert, you do like little sisters! Kyah, I'm so embarassed! *povrać*) i koja svaka druga ili treća reč njenom muškom prijatelju je "KYAH! HENTAI!"

    *"Dakle, ukoliko ste još u osnovnoj školi ili mlađi, molimo vas da ipak preskočite ovu projekciju, da ne bi dolazilo do nemilih scena i naglog prekidanja detinjstava skarednim prizorima, i potonjih kucanja besnih roditelja na vrata."*
    Oni su prešli tu granicu ihaj! Eh, da si ti meni žv i zdrav!

    ОдговориИзбриши