петак, 24. јануар 2014.

PONOVO RADI BIOSKOP! „STEAMBOY“


PONOVO RADI BIOSKOP – „STEAMBOY“



Prošao je raspust, pregrmeli su se ispitni rokovi, slave i novogodišnji praznici su za nama, preživeli smo i ChibiCon, i red je da se život vrati rutini i starim navikama. Jedno od redovnih dešavanja, za koje znamo da vam je nedostajalo tokom zimskog  zatišja, jesu projekcije ponedeljkom u Sakurabani. No ne sekirajte se, od ovog ponedeljka ponovo radi bioskop – a film koji otvaramo sezonu je čuveni „Steamboy“ još čuvenijeg Kacuhira Otomoa.
Kacuhiro Otomo je čovek koji je u mnogome obeležio 80-te, period koji se smatra zlatnim dobom kada je u pitanju kvalitet animacije i režijska kreativnost anime filmova. Karijera mu je neobično svestrana: počeo je kao mangaka, da bi se postepeno preorijentisao na anime produkciju kojom se bavio i kao reditelj, i kao scenarista, i kao animator, dok je poslednjih godina otkrio igrane filmove kao najnoviju strast, te se danas često bavi igranim adaptiranjem mangi svojih kolega. Otomo je pre svega značajan svog svoje vrlo prepoznatljive vizije sajberpanka – mračan, tehnološki opsesivno detaljan, smešten u distopijske gradove kao što je Neo Tokio, i obojen jednakim merama anarhije i državne represije, njegov sajberpank je pre svega služio kao kritika na račun savremenog društva, a presudno je uticao na generacije kako japanskih tako i zapadnih autora. Ako do sad to niste znali, Kacuhiro Otomo je čovek koji je svetu doneo legendarnog „Akiru“.
U filmu „Steamboy“, Otomo se oprobava u jednoj drugoj grani Sci-Fi panka. Kao što se i može naslutiti na osnovu naslova, u pitanju je stimpank, iliti retrofuturistička vizija viktorijanskog društva u kome su ingeniozni ludi naučnici stvorili tehnologiju koja radi na paru i deluje k'o da je ispala iz pisanija Žila Verna, a svi živi nose fensi varilačke naočare bez očiglednog razloga i oblače se isključivo u različite nijanse braon. „Steamboy“ se  dešava 1863. godine u alternativnoj Velikoj Britaniji – a gde bi drugde – gde dečak po imenu Rej od dede iz Amerike prima naizgled bezopasan izum, „steam ball“ (loptu na paru? parnu kuglu? kako ovo reći na srpskom a da zvuči dostojanstveno?), sokoćalo koje se u pogrešnim rukama može upotrebiti i kao oružje za masovno uništenje. Naravno, i Kurta i Murta će krenuti da jure Reja zbog njegove parne kugle, od organa vlasti pa do zlikovačkih tajnih udruženja.
„Steamboy“ je bioskopsku premijeru doživeo 2004. godine, ali je priprema i produkcija trajala čitavu deceniju. I dan danas spada u najskuplje anime filmove svih vremena, a animacija je tako vrhunski kvalitetna da će vam voda ići na usta. Otomo je film osmislio posebno sa zapadnom publikom na umu, nadajući se uspehu i pažnji nakon što ga je „Akira“ vinuo u zvezde – ali niz pogrešnih marketinških odluka i činjenica da, u tom trenutku, stimpank jednostavno nije bio u modi ,doveli su do kraha ovog naslova na bioskopskim blagajnama. Deset godina kasnije, kako stimpank kao modni pravac i subkultura dobija sve više pristalica, obnovljeno je i interesovanje za „Steamboy“ kao za jedan od najepskijih filmova sa ovom estetikom – a s obzirom da nam je poznata strast koju za viktorijansku modu, parne mašine i varilačke naočare gaje mnogi od vas, verujemo da će vas film zanimati.
Termin za projekcije nismo promenili – i dalje je to 19:30. Vidimo se – i mi smo jednako nestrpljivi da započne novi ciklus projekcija kao i vi!

ŠTA: Projekcija "Steam Boy"
KADA: ponedeljaj, 27.01.2014. od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KOLIKO: Ulaz je slobodan

P.S.
Dođite ranije kako bismo vam iskokali kokice pre filma.

Нема коментара:

Постави коментар