среда, 7. август 2013.

Anime retrospektiva Sword of the Stranger


Nastavljamo da se dobrim filmovima borimo protiv dosade i vrućine beogradskog avgusta. Ovog ponedeljka, čeka vas još jedno ostvarenje koje je premijeru imalo na prvom Japanizmu, davne 2008: fenomenalni samurajski anime „Mukou Hadan – Sword of the Stranger“.

Iza filma stoji animacijski studio BONES, široj publici najpoznatiji po tome što drži prava za „Fullmetal Alchemist“ franšizu. Priča je smeštena u srednjovekovni Japan, i prati dečaka po imenu Kotaro, siročeta samog u surovom svetu, koga jednoga dana, bez očiglednog povoda, počne da proganja odred kineskih vojnika. Kinezi su opasni protivnici, čvrsto rešeni da nesrećnog Kotaroa zarobe i iskoriste u nekakvom tajnom ritualu, te dečak mora da beži. Usput nailazi na usamljenog ronina grešne prošlosti koji se predstavlja kao Nanaši (u bukvalnom prevodu „bezimeni“) i koji, nakon početnog nećkanja, pristaje da bude „unajmljen“ kao dečakov telohranitelj.

Osim spektakularno animirane akcije s epskim bitkama i mačevalačkim dvobojima od kojih će vam stati dah, kao i nebuloznog zapleta o megalomanskim ambicijama kineskog cara (koji je, uzgred, ispirisan autentičnom legendom), „Mukou Hadan“ donosi nešto što se ne sreće često u animiranoj formi – a to je nepatvorena samurajština. Likovi se vrte oko motiva kao što su dužnost, čast, greh, istina, izdaja i iskupljenje, žanrovski klišei servirani su kao zakoni po kojima se živi i umire, naširoko se razgovara o tome šta je čojstvo, a šta junaštvo, dok Nanaši predstavlja onaj divni arhetip posrnulog junaka koji, plaćajući za grehe iz mladosti, vodi gledaoce do katarze. Đidai geki – tojest, filmovana samurajština – veoma je blizak vesternu: oba žanra zasnovana su na romantizovanju nacionalne prošlosti kakve nikada nije bilo, i oba uzdižu lik usamljenog kauboja – ili ronina – do statusa mitološkog heroja. A ako je Akira Kurosava krao fore od Džona Forda, a Serđo Leone izgradio špageti vesterne na Kurosavi, može se reći da je „Mukou Hadan“ proizašao iz Leoneovog opusa. Šta će vam jača preporuka od toga.

Projekcija počinje u 19:30 časova. Dođite ranije. We mean it.

ŠTA : „Mukou Hadan – Sword of the Stranger“, BONES 2007, 100 minuta
GDE : Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KAD : Ponedeljak 12. avgust u 19:30 časova

Нема коментара:

Постави коментар