среда, 14. август 2013.

Anime retrospektiva AYAKASHI: SAMURAI HORROR TALES – THE BAKENEKO ARC


Izgleda da je anime retrospektiva kao projekat zaista bila pun pogodak – do sad se pokazalo da je to najposećeniji ciklus projekcija u našem klubu. Ovog ponedeljka, prikazaćemo vam jedan odličan atmosferski horor dugačkog naslova: „Ayakashi: Samurai Horror Tales – The Bakeneko Arc“, koji smo prvi put puštali na Japanizmu 2009. godine, kao projekciju koja je poslužila za uvod u kosplej.

Serija „Ayakashi: Samurai Horror Tales“ emitovana je na TV Fuji 2006. godine, a sam koncept joj je veoma interesantan. Naime, seriju čine tri zasebne celine (svaka od po tri do četiri epizode), koje su radili različiti animatori u drugačijem vizuelnom stilu. Svaka celina predstavlja priču za sebe, na neki način inspirisanu srednjevekovnim Japanom, klasičnim pozorištem i tradicionalnim, psihološkim hororom. „Bakeneko“ – iliti „Demonska mačka“ – predstavlja poslednju i ubedljivo najpopularniju celinu u nizu. Priča počinje na dan venčanja – udaje se unuka jednog uglednog samuraja, i cela porodica je uzbuđena zbog svadbe. Međutim, onog trenutka kada je kročila izvan kuće, buduća nevesta pada mrtva, a porodica shvata da je celo domaćinstvo pod kletvom gnevnog duha koji je rešio da im zatre svaki trag. Srećom pa se tu se zatekao i izvesni putujući travar – tajanstveni mladić s vilenjačkim ušima koji očigledno ima bogato iskustvo u isterivanju duhova, i koji će se rado prihvatiti toga da utvrdi zašto je duh uzeo porodicu na zub.

Zahvaljujući izuzetno originalnom dizajnu i animaciji, kvalitetnoj priči i šarmantnom liku putujućeg travara, „Bakeneko“ se pokazao kao neobično zapažen poduhvat, koji je celoj seriji doneo zavidnu gledanost. Ovo je navelo producente da godinu dana kasnije animiraju i svojevrsni nastavak – serijal „Mononoke“, koji prati putujućeg travara i njegove avanture s isterivanjem duhova po Japanu, od Edo perioda pa do 1930-tih. U nekom trenutku, planiramo da prevedemo i preostale dve celine „Ayakashi: Samurai Horror Tales“, pa možda i ceo „Mononoke“– a dotle, nadamo se da će „Bakeneko“ ispuniti vaša očekivanja.
Projekcija počinje u 19:30 časova. Ko ne dođe dovoljno ranije da zauzme mesto, provešće sat i po na nogama.



ŠTA : „Ayakashi: Samurai Horror Tales – The Bakeneko Arc“, Toei 2006, 3 epizode po 25 minuta
GDE : Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KAD : Ponedeljak 19. avgust u 19:30 časova

Нема коментара:

Постави коментар