недеља, 23. јун 2013.

Japanizam 2013 – DAN 4 (najava)

Poslednji dan konvencije je tradiionalno posvećen cosplay takmičenju, dodeli nagrada i pre svega nastupima izvođača. Pored programa za poslednji dan ovde ćete moći da vidite i šta Vas sve to još očekuje tokom cele konvnecije i šta će se sve igrati u Game Room-u.

Program za četvrti dan konvencije:
Dan - 4

Prateći program:
PrateciProgram

Game Room:
GameRoom

Artist Alley:
ArtistAlley-izlagaci  

 

DAN ČETVRTI:

004

 

DAN ČETVRTI: NEDELJA, 7. JUL


Kutak za društvene i kartične igre


Od 12h nadalje:

U nedelju, od kartičnih igara na programu su „Yu-Gi-Oh“ i „World of Warcraft“.

Od 12h nadalje:

Igra se veliko finale „Naseljenika ostrva Katan“.

Pokušaćemo da sve aktivnosti završimo do početka kosplej takmičenja, kako bi zainteresovani mogli da isprate kosplej defile.

Game Room


13-16:30h – Open gaming

Opušteno igranje i odmaranje nakon intenzivnih turnira u prethodna dva dana.

 


Bioskopska sala Doma omladine


 

13:30h - Tribina izdavačke kuće Darkwood

Prvi put u izvornom obliku i velikim tiražima, kao i u originalnom formatu, identičnom onom u Japanu, mange počinju da izlaze u Srbiji u produkciji izdavačke kuće Darkwood. Trudićemo se da donesemo što veći broj naslova iz različitih žanrova i zadovoljimo sve ukuse, o bilo kom uzrastu čitalaca da je reč. Namera nam je da vam predstavimo najznačajnije naslove i kada su u pitanju oni koji spadaju u najvoljenije i najuspešnije po pitanju komercijalnog uspeha, kao i one najviših umetničkih dometa, cenjene i od strane publike i od strane kritike.

Ove naslove ćemo učiniti što je moguće dostupnijim, štampanjem u što većim tiražima i prodajom i na kioscima i u knjižarama i u striparnicama, a takođe i distribucijom širom bivše Jugoslavije. Cilj nam je popularzacija stripa i dugo iščekivana afirmacija mangi.

Na samom početku, predstavićemo vam tri bisera, koji spadaju u najpopularnije naslove širom sveta: „Naruto“, „One Piece“ i „Uzumaki“.

Nešto više o planovima i najavu pomenutih naslova, imaćete priliku da premijerno čujete na festivalu Japanizam, na tribini izdavačke kuće Darkwood.

15h - Revija izvođača

Nakon velikog uspeha na prošlogodišnjem Japanizmu, i ove godine ćemo imati reviju izvođača – pred početak kosplej takmičenja, kratkim nastupima predstaviće vam se plesne trupe, iaido samuraji, buto ples, muzičari, komičari pa čak i jedan dečji hor, poput onog koji je prošlog jula osvojio srca publike, čiji će vas šou provesti kroz pop-kulturu Japana, od uličnog plesa i muzike, do omaža slavnim anime naslovima.

Kompletan spisak izvođača će biti objavljen naknadno.

Hor Vivak,S.Mitrovica 1

17h - Kosplej defile

Do sad svi već znaju šta je kosplej: specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija, jer se ova ideja iz Japana brzo prenela i na ostatak sveta. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

E sad, glavna novina na ovogodišnjem Japanizmu – fanfare, molim – jeste to što je Sakurabana potpisala eksluzivni partnerski ugovor sa londonskom konvencijom MCM Comic Con, te će pobednik našeg kosplej takmičenja ići kao predstavnik Srbije na evropsko prventsvo u Englesku, koje će se održati u oktobru ove godine. Ovo je podrazumevalo dramatičnu izmenu dosadašnjih kosplej pravila – novi pravilnik možete preuzeti sa našeg sajta – kao i otvaranje tematike kospleja i prema zapadnog pop-kulturi.

Pošto londonska pravila propisuju da takmičari moraju biti stariji od 18 godina, kosplej će ići u dva dela. Prvo nastupaju juniori, koji se nadmeću za simbolične nagrade, a onda kreće seniorsko takmičenje čiji će pobednik putovati u London.

Očekujte spektakl.

19:30h - Svečana dodela nagrada

Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu – moguće je čak i ambasador lično - dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na kospleju, kao i autorima najboljih radova na izložbi.

Od 21h pa dok ne padnemo mrtvi – Žurka

Kao i svake godine, Japanizam se završava žurkom. DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i anime OST-ove i svašta još nešto).

 

PRATEĆI PROGRAM: ČETVRTAK-NEDELJA, 4.-7. JUL

 


Artist Alley

Artist Alley, naš prodajno-izložbeni sajam, s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeća inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; kao i nova i stara izdanja mangi na raznim jezicima. Naši prijatelji iz Poljske će opet biti tu sa svojom jedinstvenom ponudom robe uvezene iz Japana, tako da je vreme da počnete da štedite novac za šoping.

Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu moći ćete da vidite na našoj Facebook stranici.

 

Izložbe

Nagradna izložba radova u manga stilu

Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a ove godine pristiglo ih je čak i nekoliko iz susednih zemalja. Najbolji rad na glavnu temu Japanizma, „Superheroji“, očekuju veoma vredne nagrade i skupa crtačka oprema, dok će se pobednik na slobodnu temu birati preko glasova sa Facebooka.

Izložba fotografija Ivane Aleksić

Sakurabana intenzivno sarađuje sa mladom fotografkinjom Ivanom Aleksić i njenim studiom Red. U sklopu pratećeg programa konvencije, izložićemo Ivanine fotografije sa prethodnog Japanizma, kospleja, Harađuku modnih događaja i sličnog...

Izložba markica iz Japana

Društvo „Duh Istoka“ iz Zaječara nam šalje kolekciju japanskih poštanskih markica.

Izložba japanskih zamkova

Društvo „Duh Istoka“ iz Zaječara nam šalje kolekciju japanskih zamkova urađenih u papercraft tehnici.

Izložba papercraft i origami radova

Svi papercraft hobisti iz Srbije, kao i odabrani origamisti, poslaće repertoar svojih najboljih radova na izložbu na Japanizmu.

Izložba 1000 ždralova

Drevna japanska legenda kaže da 1000 ždralova ispunjava želju. Sa željom da origami kao deo japanske tradicionalne kulture zaživi kod nas, pokrenut je projekat izrade 1000 ždralova, koji su podržali ljubitelji ove umetnosti širom Srbije. Posetioci Japanizma imaće prilike da vide kompoziciju od 1000 origami ždralova.

Izložba kratkih priča

Ranko Trifković će nam predstaviti svoje jedinstveno pakovane kratke priče.

1 коментар: