среда, 19. јун 2013.

Japanizam 2013 – DAN 3 (najava)

Treći dan konvencije je, po običaju, najpopularniji, tako je i ove godine. Posebno iznenađenje spremamo u Game room-u. Ovoga puta imamo zadovoljstvo da u saradnji sa Computerland-om organizujemo turnir u igri Tekken Tag Tournament 2, ali za devojke! Pobednici turnira će biti plaćen put za Bukurešt, gde će imati priliku da se oproba na IeSF svetskom takmičenju!


Detaljan program:


kliknite ovde>>Japanizam 2013 - Dan 3 - najava<<kliknite ovde



003



DAN TREĆI: SUBOTA, 6. JUL


 


Bioskopska sala Doma omladine


13h - Radionica borilačkih veština: Aikido

Aikido je jedna od najmlađih japanskih borilačkih veština, nastala u 20.  veku. Kao veština samoodbrane izuzetno je efikasan za odbranu od jednog ili više golorukih ili naoružanih napadača. Ipak, cilj ove borilačke veštine nije priprema za fizički obračun, već bolji, zdraviji i harmoničan život u današnjem društvu. Trenzi aikida su posebno dobri za sve koji zbog savremenog načina života imaju manjak fizičkih aktivnosti, jer na zanimljiv način poboljšavaju opšte psihofizičko stanje kroz učenje mnogobrojnih aikido tehnika.

Cilj prezentacije i demonstracije biće da predstavimo aikido kao veštinu, načine njegove primene u svakodnevnom životu, i dobrobiti koje proističu iz redovnog vežbanja.

Radionicu drže Radivoje Janković, nosilac crnog pojasa 4. DAN, i Marija Milosavljević, nosilac crnog pojasa 2. DAN, u ime Aikido kluba Centar.

 

14:30h - Kreativna radionica: Manga

Publika uvek željno iščekuje naše manga radionice, već godinama jedan od najposećenijih programa Japanizma. Kao i do sada, Mina Petrović i Vladimir Prodanović-Musaši, predavači Sakurabaninog manga kursa, predstaviće posetiocima osnove ovog stila crtanja, ali pripremiti i nešto ekskluzivno, u skladu sa našom ovogodišnjom temom. Ove godine, Mina i Musaši će vam objasniti razlike između zapadnjačkih i istočnjačkih superheroja i naučiti vas kako da nacrtate jednog u manga stilu, a pored ovoga, očekuje vas još i nekoliko iznenađenja.

 

16h - Predavanje: Estetika smrti u video igrama

Smrt u video igrama se ne ograničava samo na mehaničko kažnjavanje igrača; samo postojanje interakcije stvara doživljaj gde umesto da saosećamo sa likovima kao što to radimo u filmovima ili knjigama, mi zapravo ,,osećamo sve na svojoj koži''. Ova promena perspektive daje novi pogled na jednu od najstarijih tema čovečanstva. Predavanje će se baviti tematikom smrti u video igrama, i neće se fokusirati na smrt kao na isključivo narativnu pojavu, već će se osvrnuti i na njenu mehaničku i estetsku ulogu. Pored nekoliko generalnih smernica i objašnjenja, biće i govora o pojedinačnim igrama. Predznanje o video igrama nije potrebno da bi se ispratila priča i učestvotalo u diskusiji.

Predavanje će održati Miodrag Dragan Kovačević, PR asistent u Nordeusu i dugogodišnji recenzent video igara.

 

17h - AMV8

AMV – anime music video – predstavlja karakterističnu formu kreativnog izražavanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu (u poslednje vreme popularni su odlomci iz filmova), i tako prave klipove čiji je najčešći cilj da nasmeju publiku. Kao i na svakom Japanizmu do sad, naše drage kolege Nenad Scarfinger Grujić i Nikola Superman Tujković, sa svojim timom saradnika, pripremili su nam novo izdanje ultra popularnog projekta „AMV8“. Verovatno ste do sad naučili po čemu je AMV8 specifičan – naime, celokupna podloga na koju je anime materijal montiran je „made in Serbia“ – od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice...

(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

18h - Tribina: Anime Lektira

Projekat anime lektire započela je grupa starijih članova Sakurabane, inspirisana sličnim poduhvatima iz inostranstva i vođena onom krilaticom da dobra preporuka zlata vredi. Anime lektira će imati format tematskih webizoda gde će se predstavljati naslovi koje svaki ljubitelj ovog medija treba barem jednom u životu da pogleda, a namenjena je kako novijim fanovima kojima će svakako koristiti vodič kroz više decenija japanske animacije, tako i veteranima koji se uz lektiru mogu prisećati zlatnih trenutaka svojih gledalačkih karijera. Osim predstavljanja ovog projekta, u okviru tribine će biti reči i o tome kako se razlikuju savremeni fanovi, kojima je Japan udaljen samo na klik mišem, od prve generacije pobornika japanske pop-kulture koji presnimavali video kasete i za svakim naslovom morali da tragaju mesecima, a osvrnućemo se i na trenutnu krizu kreativnosti u anime industriji, uz ono uvek popularno pitanje – da li se iz godine u godinu zaista prave sve lošije serije, ili smo mi ti koji starimo?

19:30h - Predavanje: Super Sentai

Jedan od stubova japanske popularne kulture su igrani filmovi i TV serije fantastične sadržine - takozvani tokusatsu, čija su glavna odlika specijalni efekti (najčešće prilično jeftini i rađeni uživo, umesto kompjuterom – ako želite definiciju toga kako izgledaju tipični tokusatsu efekti, ne morate tražiti dalje od Godzile koja je zapravo čika u gumenom odelu). Među tokusatsu ostvarenjima, superherojski žanr zauzima prominentno mesto, a jedna od tri najveće franšize te vrste - uz serijale „Ultra“ i „Kamen Rider“ – upravo predstavlja franšiza o superherojskim timovima, poznata kao „Super Sentai“. Upoznajte se na ovom predavanju sa istorijom franšize i njenim osnovnim karakteristikama, uz poseban osvrt na velike autore čije je stvaralaštvo oblikovalo japansku interpretaciju superherojskog žanra.

Predavač je Goran Marković, verovatno najveći poznavalac mange i animea u Srbiji.

21h - Projekcija: „Rurouni Kenshin“

Režija: Keiši Otomo, prema mangi Nobuhira Vacukija

Produkcija: Japan, 2012.

Uloge: Takeru Sato (Kenšin Himura), Emi Takei (Kaoru Kamija)

Trajanje: 134 minuta

„Rurouni Kenshin“ – u slobodnom prevodu, „Kenšin lutalica“ – spada u najvoljenije šonen franšize 90-tih. Priča o dečaku-samuraju s ožiljkom na licu, mračnom tajnom i slomljenim srcem, koji se zarekao da više nikada neće oduzeti ljudski život, osvojila je publiku ne samo zbog upečatljivih avantura Kenšina i njegovih prijatelja, već i zbog prikaza japanskog društva na razmeđi dva velika istorijska perioda u drugoj polovini 19. veka. Jedan je Bakumacu, prelomna decenija kada moć šogunata počinje da slabi a samurajska samovolja dostiže vrhunac, cepajući zemlju sukobima zavađenih klanova. Drugi je takozvana Meiđi restauracija – period obnove i otvaranja ka svetu, kada je Japan naglo počeo da usvaja zapadne vrednosti, ostavivši u prašini samuraje kao relikt prošlosti.

Franšiza je do sad iznedrila mangu, podužu animiranu TV seriju i nekoliko direct-to-video projekata, od kojih „Trust and Betrayal“, priča o tome kako je Kenšin stekao ožiljak, važi za jedno od najboljih anime ostvarenja svih vremena. Pred vama je prva igrana adaptacija, snimljena prošle godine sa zavidnim budžetom, čije su scene vratolomne samurajske akcije šarmirale gledaoce širom sveta, doprinevši revitalizaciji franšize skoro 20 godina nakon što je objavljeno prvo poglavlje mange.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 14 godina.)

 

Kutak za društvene i kartične igre


Od 12h nadalje:

Od subote, počinju turniri u kartičnim igrama: na programu su „Yu-Gi-Oh“ i „Magic the Gathering“.

Od 14h nadalje:

Nastavljaju se kvalifikacije za veliko finale u igri „Naseljenici ostrva Katan“.

 

Game Room


13-16:30h – Open gaming

Opušteno igranje, kao i vežbanje za veliki turnir koji sledi. Ako budete dobri, možda uleti i neki turnir iznenađenja.

17h – Girl Power: Women's Iron Fist Tournament

Game Room s ponosom predstavlja Tekken Tag 2 turnir samo za devojke! Pravo učešća će imati isključivo gejmerke – da se vidi i da lepši pol i te kako ume da barata konzolom i obara rekorde u tabačinama.
Primenjivaće se stroga pravila u igranju, jer će pobednica će dobiti priliku da se takmiči na IeSF 2013 turniru, koji se od 31. oktobra do 4. decembra održava u Bukureštu (Rumunija).

Нема коментара:

Постави коментар