недеља, 16. јун 2013.

Japanizam 2013 – DAN 2 (najava)

 

 

Za drugi dan konvencije smo spremili nekoliko jako lepih iznenađenja. Prvi je za one koji su čekali da se pojavi neki manga naslov na srpskom jeziku, a drugo je za one koji su se uželeli koncerata japanskih bendova.

Ovde možete pogledati i najavu za drugi dan konvencije:

kliknite ovde>>Japanizam 2013 – Dan 2 – najava<<kliknite ovde

 

002

 

DAN DRUGI: PETAK, 5. JUL


 


Bioskopska sala Doma omladine


 


13h - Kreativna radionica: Paper Wars – paprecraft vs. origami

Pravljenje predmeta od papira spada među omiljene japanske hobije, bilo da je reč o tradicionalnoj veštini kao što je origami, koja podrazumeva savijanje hartije, ili o kod nas odnedavno popularnom papercraftu, gde se štampane figure isecaju, sklapaju i lepe. Uz našu radionicu, posetioci će imati pun uvid u čudesni svet od papira – za seckanje će biti zadužene Jesena Đurović i Mina Petrović, koje su papercraftom šarmirale publiku na prošlom Japanizmu, a za savijanje će se pobrinuti naša stara prijateljica Oriana Jovanović, kao i Danijela Grujić, poznatija kao Dani Origami, koja od februara ove godine predvodi origamiste u Sakurabaninom klubu.

14: 30 - Kreativna radionica: Kosplej

S obzirom na senzacionalni razvoj događaja koji nam je omogućio da pobednika kosplej takmičenja na Japanizmu pošaljemo pravo u London, rešili smo da ove godine u goste pozovemo organizaciju Evenstar, stručnjake za LARP, čija kretivna radionica će vam u budućnosti pomoći da ispunite najteži uslov za učešće na evropskom prventsvu – da sami napravite svoj kostim. Uz Nevenu Bezbradicu i Nenada Dolaševića, dvostrukog šampiona Japanizma (godine 2010. osvojio je drugo, a 2011. prvo mesto na grupnom kospleju) uputićete se u finese izrade najkomplikovanijih delova kostima, i zajedno sa njima napraviti jedan vrlo superherojski predmet – rogatu kacigu Marvelovog Lokija.

16h – Projekcija: trodelni dokumentarni film o japanskoj urbanoj umetničkoj sceni

Naslovi poglavlja: „Scenografija života“, „Ne razmišljaj! Samo uradi!” i „Zabranjeno nebo“

Produkcija: CRV2Studio

Ukupno trajanje: 50 minuta

 

Japan prikazan kroz  umetnost pokreta, „umetnost igle“ i muziku.  Prvi deo („Scenografija života“) posvećen je savremenom plesu u Japanu  i njegovom odnosu prema savremenom plesu na Zapadu. Kroz priču i igru, od radionice savremenog plesa Umetničkog centra u Kjotu, preko uličnog performansa Ćijemi Fukumori, gledaoci će saznati na koji način je japanska filozofija i kultura oblikovala savremeni japanski ples. U drugom delu („Ne razmišljaj! Samo uradi!“), oko kamere se i dalje zadržava na ljudskom telu kao primarnom predmetu ispitivanja, ali ovaj put na umetnosti njegovog vizuelnog ulepšavanja, odnosno tetoviranja. Tradicionalna u odnosu na  modernu japansku tetovažu, odnos između tatu majstora i klijenta, te stav japanskog društva prema tetovaži i njenim nosiocima samo su neka od pitanja na koja će tatu majstor Jamato Bonten i jedan od njegovih klijenata pokušati da daju odgovor. U trećem i poslednjem delu („Zabranjeno nebo“), upoznajemo članove japanskog alternativnog rok benda 101A dok rade na snimanju svog najnovijeg spota.

Nakon projekcije sledi razgovor sa počasnim gostima Japanizma i učesnicima u dokumentarnom filmu: plesačicom Ćijemi Fukumori i članovima benda 101A.

17: 30h - Tribina: Superheroes vs. Super Sentai

U poslednje vreme, svedoci smo eksplozije superherojštine u zapadnoj pop-kulturi: filmovane avanture kostimiranih junaka, koje DC i Marvel sezonski štancuju, razvaljuju bioskopske blagajne i dominiraju industrijom zabave. U Japanu, popularnost Super Sentai franšize stabilna je već decenijama – serijal o timovima maskiranih boraca za pravdu, koji je inspirisao „Moćne rendžere“, nedavno je navršio 38 godina emitovanja i čini se da neće skoro nestati s malih ekrana. Na prvi pogled, razlika između superheroja i super sentaija kao da odslikava stereotipne razlike između zapada i istoka: američka superherojština naglašava individualizam i kult pojedinca, dok japanski sentai slavi zajedništvo i timski rad. Međutim, nije sve tako jednostavno – uspeh „Avendžersa“ pokazao je da i zapadna publika uživa da vidi superheroje na gomili, dok jedan od komercijalno najuspešnijih novijih anime naslova, „Tiger&Bunny“, parodira upravo klišee američkih superherojskih stripova. Da ni ne pominjemo činjenicu da je Marvel angažovao japanski studio Madhouse da producira niz anime serijala koji će se baviti zapadnim superherojima i približiti ih istočnoj publici.

O međusobnom uticaju zapadnog i istočnog pristupa superherojima, trenutnim trendovima u ovoj tematici i globalizaciji na delu razgovaraćemo sa članovima društva „Lazar Komarčić“.

19h - Promocija: „Ikigami“, prva manga na srpskom jeziku nakon više od jedne decenije

Nakon više od deset godina, mange se ponovo izdaju u Srbiji. Prvi japanski strip koji će se objavljivati na srpskom jeziku  od 2002. godine jeste „Ikigami“ mangake Motoro Masea, u izdanju izdavačke kuće Festina Lente.  Ova  manga stekla je  verne poklonike kako među omladinom, tako i među nešto starijom populacijom,  zbog svog kritičkog stava prema društvu.

Radnja je smeštena u „Vrli novi Japan“. Kako bi se povećala ukupna produktivnost društva i uvidela „dragocenost  života“  svakog pojedinca,  japanska vlada je donela  zakon na osnovu kojeg  se nasumičnom metodom bira svaki hiljaditi građanin koji će umreti između 18. i 24. godine  života, radi dobrobiti društva.  24 sata pre nego što će umreti, odabranim pojedincima se uručuje obaveštenje o smrti – tzv. „Ikigami“. U deset nastavaka, odnosno u dvadeset epizoda, čitaoci  će se upoznati sa „dvadesetoro odabranih“. Dvadeset potpuno različitih osoba, dvadeset različitih sudbina  i  dvadeset pogleda na život i smrt, koje  povezuje jedna te ista stvar stvar – činjenica da su svi oni primili „Ikigami“.

Ova manga je izvorno objavio renomirani izdavački gigant iz Japana – Šogakukan, sa kojim je izdavačka kuća  Festina Lente započela saradnju izdavanjem upravo „Ikigamija“. O ovoj saradnji, a ponajviše o samoj mangi i Motoro Maseu, govoriće Jakša Nikodijević,  urednik izdavačke kuće Festina Lente.

20:30h - Projekcija: „Wolf Children“

Režija: Mamoru Hosoda

Produkcija: Madhouse/Studio Chizu, 2012.

Trajanje: 117 minuta

 

Hana je na fakultetu upoznala čoveka svojih snova – jedini je problem što on, kao i svaki misteriozni stranac, krije tajnu. Naime, on je poslednji potomak japanske loze vukova koji mogu uzeti ljudsko obličje – ili ljudi koji se po želji pretvaraju u vukove, kako vam drago. Za Hanu, ovo nije prepreka za brak, te će se ona i čovek-vuk uskoro skućiti i izroditi dvoje dece. Nažalost, nakon neočekivane tragedije Hana će ostati udovica, prepuštena sudbini i nimalo lakom zadatku vaspitavanja dvoje vukodlačića. Život joj vremenom postaje sve komplikovaniji, jer devojčica Juki i dečak Ame na jako različite načine prihvataju svoju vučju prirodu.

Jedan od viđenijih anime reditelja današnjice, Mamoru Hosoda, dobro je poznat beogradskoj publici – njegovim prvencem „The Girl Who Leapt Through Time“ otvorili smo prvi Japanizam davne 2008. godine, dok „Summer Wars“, puštan u KC Grad 2010., i danas važi za Sakurabaninu najpopularniju projekciju ikada. „Wolf Children“ se po tonu i stilu prilično razlikuje od njegovih dosadašnjih dela – pre svega zato što nije reč o avanturi s brojnim peripetijama, nego o drami sporijeg tempa, sastavljenoj od isečaka iz života jedne neobične porodice u japanskoj provinciji. Ipak, film je i dalje protkan svim elementima koji su proslavili Hosodu kao reditelja: emocionalnom toplinom, odličnim humorom i dubokim razumevanjem za disfunkcionalne porodice.

(Ovaj sadržaj nije prikladan za mlađe od 12 godina.)

 

Kutak za društvene i kartične igre


Od 14h nadalje:

Petak je rezervisan za popularnu igru „Naseljenici ostrva Katan“ – igraće se kvalifikacije za veliko finale.

Game Room


13-20:30h – Dan za mini turnire

Gejmeri će drugog dana Japanizma imati prilike da se oprobaju u mini turnirima, i odmere snage u brzim, dobro organizovanim duelima. Kao i prošle godine, za organizaciju dešavanja u Game Roomu zadužen je Bojan Dacković, a spisak raspoložive opreme i igara biće poznat pred sam Japanizam.

Klub Doma omladine


23h – Koncert grupe 101A

Japanizam ove godine ima čast da predstavi svoje eksluzivne goste iz Japana: 101A, odličan bend koji u Srbiju donosi duh naroda i kulture Japana.

Bend 101A nastao je 2002. godine kada su dva prijatelja Noah (vokal i gitara) i The K (bas) napustili svoje prethodne bendove i počeli da rade na svom prvom zajedničkom albumu. Album koji je izašao sledeće godine poneo je simboličan naziv „01“. Priča oko formiranja benda zaokružena je pre 6 godina kada se gore pomenutom dvojcu pridružuje i bubnjar Sally.

Svoju muziku opisuju kao spoj shoegazea, grungea, japanskog rocka, new wavea, tehno sounda, progressiva, a iz te mešavine do sada su nastala četiri albuma: „01”, „One Day”,„Lethe” i „4”.

Prvi nastup van Japana bend je imao u Londonu 2005. godine, a naredne godine se ponovo vraćaju na stari kontinent i sviraju u Belgiji i Francuskoj. Nakon ovoga evropske i azijske svirke postaju neizostavni deo promocije novih albuma.

Bend, prepoznatljiv kako po izuzetno predanim live nastupima, tako i po zanimljivim spotovima, nedavno je kao najavu za predstojeću turneju izbacio i spot za pesmu „Forbidden Sky”. I ovaj spot je produkt sjajne saradnje između momaka i devojke iz 101A, srpskog dela CRV2Studio ekipe i izdavačke kuće Festina Lente.

Pored Japanizma i EXIT-a, 101A ćete moći da vidite i čujete uživo i na brojnim svirkama u Beogradu i širom Srbije.

 

http://youtu.be/OetRphtvpBs

Нема коментара:

Постави коментар