субота, 18. април 2015.

Winter Cicada (yaoi, 18+)




Već dugo vremena nas zainteresovani pitaju kada ćemo imati projekcije nekih malkice, khm, „zrelijih“ ostvarenja, i očigledno nam stavljaju do znanja da pod „zrelošću“ ne podrazumevaju dramski kvalitet složenog narativa, već sadržaj namenjen isključivo odraslima – znate na šta mislimo. Kao i uvek, Sakurabana se trudi da izađe u susret željama svojih članova (onoliko koliko nam dobar ukus to dozvoljava), tako da ćemo u utorak 21. aprila u 19:30 časova po prvi put imati jednu ekskluzivnu 18+ projekciju. I to će – wait for it – biti ostvarenje namenjeno pre svega lepšem polu.

Pogodili ste, dame i gospodo. Puštaćemo BL – iliti boys’ love, iliti yaoi, iliti ono kad se dva momka vole, a žene uzdišu kako je to romantično.

Ostvarenje koje smo za vas odabrali je prilično kvalitetan (za to šta je) a nedovoljno poznat anime „Winter Cicada“, nastao 2007. godine. Radnja je smeštena u kasni 19. vek, u poslednje dane Šogunata, kada se upoznaju, sprijateljuju, a potom i zaljubljuju dva samuraja: Seinošin Sei Aizava, gradski momak iz otmene porodice koja generacijama podržava Šoguna, i Toma Kusaka, dete sa sela čiji klan učestvuje u revoluciji protiv režima. To što pripadaju suprotnim stranama u građanskom ratu koji samo što nije izbio neće sprečiti Seija i Tomu da se upuste u strasnu vezu. Međutim, nisu samo suparnički klanovi ono što komplikuje život ovog Romea i Romea – „Winter Cicada“ prati duži period u njihovom odnosu, baveći se problemima koji nastanu i kada Tomina strana pobedi u ratu, Šogunat padne, Sei mora da živi u sramoti kao poraženi borac, a u želji da se modernizuje, Japan sve više uvozi zapadne vrednosti, koje ne gledaju blagonaklono na homoseksualnost.

Ono po čemu se „Winter Cicada“ izdvaja iz mora BL naslova koji, moramo priznati, retko kad mogu da dosegnu neki prag objektivnog kvaliteta, jeste to što osim erotskih scena sadrži i pristojnu karakternu melodramu, ilustrujući nam zašto je veza ova dva muškarca bila nemoguća u dva istorijska perioda, od kojih je svaki imao sopstvene društvene vrednosti i tabue. Manga koju ovaj anime adaptira dolazi iz pera Juke Nite, nekad slavne BL autorke kontroverzne karijere, i predstavlja spin-off njenog najpoznatijeg serijala, „Haru Wo Daite Ita“. Priča koja objašnjava na koji je način „Winter Cicada“ povezana s glavnim manga serijalom je duga i nju ćemo ostaviti za uvod pred projekciju, ali valjalo bi napomenuti da je ovaj anime po još nečemu izuzetak od BL pravila. Naime, beskrajno su retki slučajevi da neka BL animacija po kvalitetu nadmaši izvorni materijal po kome je nastala (obično fuđoši devojčice jadikuju nad time kako je anime „upropastio“ mangu), ali anime „Winter Cicada“ je za klasu bolji od Nitine priče, jer u sat i po vremena detaljno razrađuje različite aspekte Tominog i Seijevog odnosa, preko kojih je manga samo preletela.

Daklem, dragi naši, da napomenemo još jednom – utorak 21. april, u 19:30 časova u Klubu Doma omladine (tamo pored Amerikane, dakle, a ne u Tribinskoj Sali!), 18+ projekcija namenjena ljubiteljima momaka koji vole druge momke. Nemo’ posle da bude da vas nismo upozorili.

Članarina obavezna.

Нема коментара:

Постави коментар