субота, 3. јануар 2015.

Projekcija "Tokyo Godfathers"



U utorak pada Badnje veče, i potpuno je razumljivo da će veliki broj vas poželeti da ga obeleži u krugu porodice. Međutim, za one koji ne drže do praznika i prijalo bi im malo druženja uz kvalitetan anime film, ma koliko malobrojni bili, Sakurabana je pripremila projekciju pouzdano dobrog ostvarenja koje ne može biti prigodnije za ovu priliku. Uoči Božića, ponovo ćemo pogledati zajedno "Tokyo Godfathers".

Znamo da smo film puštali ne tako davno, ali verujemo da će ga oni koji ga vole rado overiti opet, dok je nekima to možda i prva prilika da se upoznaju s ovim remek-delom Satoši Kona.

Pa da utvrdimo gradivo:

Na Badnje veče, u jednom ružnom tokijskom predgrađu kakvo se retko kad pojavljuje na filmu, troje beskućnika – sredovečni alkos Gin koji tvrdi da je svojevremeno bio poznati sportista, srednjoškolka Mijuki koja je nedavno pobegla od kuće, i Hana, omatoreli transvestit i propala kraljica kabarea – u đubretu naiđu na uplakanu  bebu. Ubeđeni da im je beba poslata kao božiji znak, njih troje će se uputiti preko pola Tokija da pronađu bebinu majku, usput rešavajući i sopstvene životne probleme, onoliko koliko se dotični rešiti mogu.

Od svih ostvarenja velikog Satoši Kona, „Tokyo Godfathers“ je, štono bi se reklo, najviše family-friendly – žanrovski spada u takozvane božićne filmove čiji je cilj da vas razneže i vrate vam veru u čovečanstvo, i koje opušteno možete da konzumirate u društvu bliže i dalje rodbine bez straha od poprekih pogleda (eto ideje šta sledeći put da pustite mami kad vas priupita kakvi su vam to japanski crtaći). Međutim, Konov film ni u jednom trenutku neće skliznuti u jeftine emocije i ljigavoštinu. Uz duhovite dijaloge, dopadljive likove i savršenu ravnotežu između komedije i drame, „Tokyo Godfathers“ ne donosi samo gorko-slatku studiju ljudske prirode, već i upečatljiv obilazak nepopulanih delova Tokija u koje anime fanovi nemaju često prilike da zavire, izrastajući tako u svojevrsno ljubavno pismo koje
Satoši Kon upućuje svom gradu. Na kraju vam se čak može desiti da poverujete da su na Badnje veče u dalekom Tokiju čuda moguća – a tako ubedljiv može da bude samo pravi majstor.

ŠTA: "Tokyo Godfathers"
KAD: Utorak 6. januar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KOLIKO: Jedna konzumacija

Нема коментара:

Постави коментар