четвртак, 29. јануар 2015.

Projekcija "Paradise Kiss" 01-06 (03.02.2015.) Dom omladine Beograda (tribinska sala)


Od utorka (03.02.2015.) krećemo sa projekcijama za članove udruženja Sakurabana koje će se održavati u Domu omladine Beograda u tribinskoj sali. Ulaz na događaj je besplatan za članove udruženja koji imaju plaćenu članarinu, a svi  ostali mogu da plate dnevnu članarinu od 100 din.



Prva polovina februara biće obeležena kultnom serijom „Paradise Kiss“, nastalom iz pera mangake Ai Jazave čija se čuvena „Nana“ smatra jednim od najkvalitetnijih ostvarenja na temu mladosti u Tokiju i ženskog prijateljstva. Premda sa samo 12 epizoda znatno kraći od „Nane“, „Paradise Kiss“ predstavlja sjajnu stilsku celinu s upečatljivom pričom o tome kako prva ljubav može da posluži kao korak ka osamostaljivanju i odrastanju.
 „Paradise Kiss” govori o Jukari, zaludnoj srednjoškolki bez ikakve predstave šta želi od života, koju će slučajan susret s osobenjakom po imenu Džordž – zapravo, pravo ime mu je Jođi, ali ovo „Džordž“ zvuči tako cool – baciti u fascinantni svet garažnog roka, pank mode, alternativnih životnih stilova i profesionalnog manekenstva. Sam Džordž je žešće udaren u glavu – ofarban u tirkizno, otvoreno biseksualan s interesovanjem za BDSM fetiše, okružen krajnje ekstravagantnim ljudima i opsednut idejom da postane modni kreator, ovaj mladi gospodin baš i nije udvarač koga bi prosečna japanska majka poželela za svoju maloletnu kćer. Međutim, preko flertovanja s Džordžom, Jukari će stupiti na scenu visoke mode i alternativnih subkultura, na kojoj će neočekivano pronaći sebe.
Kao i druga Jazavina dela, “Paradise Kiss” ne podleže imperativima ljubića koji nalažu veličanje romansi i obavezan srećan kraj, već predstavlja realističnu i ubedljivu studiju karaktera o devojci koja odrasta i nalazi svoje mesto pod suncem u jednom drugačijem Tokiju, daleko od mejnstrim voda. Za razliku od one abominacije od igranog filma, koja je iz priče izbacila sve provokativne elemente i „Paradise Kiss“ pretvorila u još jedan predividiv i ljigavo šećerast ljubić, anime adaptacija se dosledno drži mange. Serija je nastala u okviru noitaminA projekta, na samom njegovom početku dok su se još držali ideje da publici nude neuobičajene anime naslove i ciljnu grupu gledalaca prošire i na odrasle žene, te kao takva važi za jedan od dragulja takozvanog đosei žanra. Bonus poeni ogledaju se u tome što iza serije stoji Osamu Kobajaši, veteran eksperimentalne animacije, tako da anime predstavlja savršen spoj vizuelno kreativne režije i realistične priče, što ga čini i umetničkim remek-delom.
03. 02. u 18 časova – „Paradise Kiss“, Madhouse 2005, epizode 01-06
10. 02. u 18 časova – „Paradise Kiss“, Madhouse 2005, epizode 07-12

ŠTA: Projekcija "Paradise Kiss" 01-06
GDE: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Tribinska sala
KAD: 18:00h
KOLIKO: Besplatno za članove sa plaćenom članarinom (ili dnevna članarina 100din.)

Нема коментара:

Постави коментар