среда, 19. фебруар 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA TOKYO GODFATHERS


CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA
TOKYO GODFATHERS



Treći ponedeljak u ciklusu posvećenom Satoši Konu rezervisan je za njegov najviše pravolinijski i najmanje istripovan film – što naravno ne znači da nije reč o još jednom remek delu. Radi se o filmu „Tokyo Godfathers“ – božičnoj priči na japanski način, gde su tri biblijska mudraca zamenjena s troje likova koji naglavce izvrću sve poznate anime stereotipe.
Na Badnje veče, u jednom ružnom tokijskom predgrađu kakvo se retko kad pojavljuje na filmu, troje beskućnika – sredovečni alkos Gin koji tvrdi da je svojevremeno bio poznati sportista, srednjoškolka Mijuki koja je nedavno pobegla od kuće, i Hana, omatoreli transvestit i propala kraljica kabarea – u đubretu naiđu na uplakanu  bebu. Ubeđeni da im je beba poslata kao božiji znak, njih troje će se uputiti preko pola Tokija da pronađu bebinu majku, usput rešavajući i sopstvene životne probleme, onoliko koliko se dotični rešiti mogu.
Od svih ostvarenja velikog Satoši Kona, „Tokyo Godfathers“ je, štono bi se reklo, najviše family-friendly – žanrovski spada u takozvane božićne filmove čiji je cilj da vas razneže i vrate vam veru u čovečanstvo, i koje opušteno možete da konzumirate u društvu bliže i dalje rodbine bez straha od poprekih pogleda (eto ideje šta sledeći put da pustite mami kad vas priupita kakvi su vam to japanski crtaći). Međutim, Konov film ni u jednom trenutku neće skliznuti u jeftine emocije i ljigavoštinu. Uz duhovite dijaloge, dopadljive likove i savršenu ravnotežu između komedije i drame, „Tokyo Godfathers“ ne donosi samo gorko-slatku studiju ljudske prirode, već i upečatljiv obilazak nepopulanih delova Tokija u koje anime fanovi nemaju često prilike da zavire, izrastajući tako u svojevrsno ljubavno pismo koje Satoši Kon upućuje svom gradu. Na kraju vam se čak može desiti da poverujete da su na Badnje veče u dalekom Tokiju čuda moguća – a tako ubedljiv može da bude samo pravi majstor.
Iako se bavi problemima odraslih i sadrži nekoliko nasilnih scena, film je primeren svim uzrastima i publici najrazličitijeg ukusa. S projekcijom počinjemo u 19:30 – dođite na vreme, da ne biste ostali bez kokica ili završili sedeći na podu.

ŠTA: Projekcija TOKYO GODFATHERS
KAD: ponedeljak (24.02.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KOLIKO: kupovina 1 pića

Нема коментара:

Постави коментар