среда, 12. фебруар 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA MILLENNIUM ACTRESS



Ohrabreni dobrim odzivom publike na čitav projekat puštanja filmova Satoši Kona, ovog ponedeljka nastavljamo dalje. Pred vama je „Millennium Actress“ -  Konovo najlirskije ostvarenje, snimljeno 2001. godine,  za koje je pokupio nebrojeno nagrada i posle koga su ga i počeli priznavati za najtalentovanijeg anime reditelja svoje generacije .
Reditelj dokumentaraca Genija Taćibana najzad je ušao u trag Ćijoko Fuđivari, legendarnoj glumici koja je svojevremeno važila za najblistaviju zvezdu japanskog filma, sve dok se sredinom '60-tih nije povukla iz javnosti i od tad nije dala nijedan intervju. Rešen da o bivšoj divi napravi dokumentarac, Taćibana će posetiti ostarelu glumicu i navesti je da mu se otvori. Ponovo pred kamerom, Ćijoko Fuđivara pripoveda o svom životu i karijeri: kao žena, rođena je u Japanu posle Prvog svetskog rata a dočekala je osvit 21. prvog veka, proživevši tako presudno turbulentne trenutke za istoriju svoje zemlje. Kao glumicu, uloge su je vodile od istorijskih drama do naučne fantastike, obuhvativši tako čitav milenijum.
Kao poetska priča o traganju za sopstvenim snovima, sudbini jedne žene i jedne zemlje, i zlatnom dobu japanske kinematografije, „Millennium Actress“ se najviše pamti po kreativnom načinu na koji je radnja prikazana. U tipično Konovom stilu, stvarnost u kojoj se snima dokumentarac meša se sa sećanjima koje pripoveda Ćijoko i njenim filmovima odakle gledamo odlomke, sve dok se ove tri ravni toliko ne isprepletu da likovi iz sadašnjosti počinju da se pojavljuju u filmovima i sećanjima, a postaje jasno da su uspomene stare dame u velikoj meri stvar lične interpretacije (obećavamo da je priča znatno manje konfuzna kad se gleda nego kad se prepričava). Mnogi „Millennium Actress“ prvenstveno doživljavaju kao Konov omaž japanskom bioskopu '50-tih, ali po sopstvenom priznanju, Satoši Kon je tek za potrebe svog animea pogledao najveće filmske klasike i iščitao potrebnu literaturu. Njegova ideja je bila da nas uvuče u kožu glavne junakinje i prenese nam naravoučenije da je potraga za ciljem često bitnija od nalaženja istog – i u tome je nesumnjivo uspeo.
Uobičajen termin za početak projekcije  u 19:30. Film je primeren publici svih uzrasta, ali namenjen odraslima.

ŠTA: Projekcija MILLENNIUM ACTRESS
KAD: ponedeljak (17.02.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KOLIKO: kupovina 1 pića

Нема коментара:

Постави коментар