недеља, 26. мај 2013.

OZMA - Dani Japana u Srbiji

ozma-poster-small-copyright



OZMA


Kao što ste mogli i da očekujete, Sakurabana se pridružuje proslavi Dana Japana u Beogradu – naš doprinos će biti projekcija kratke serije „Ozma“, snimane po motivima dela čuvenog Leiđija Macumotoa, u sredu 29. maja u 19:30 časova, u prostorijama našeg kluba, Pop Lukina 6.

Leiđi Macumoto (odnosno Reiđi – iako on sam insistira na tome da više voli kada mu se latinicom ime piše sa L) predstavlja kultnog autora koji je obeležio 1970-te u japanskom stripu i animaciji, redefinišući žanrove i oblikujući ukus čitave generacije čitalaca i gledalaca. Tvorac epske sage „Space Battleship Yamato“, kao i svemirske opere o avanturama kapetana Harloka koja je doslovce imala bezbroj nastavaka, Macumoto spada u najznačajnija imena japanske pop-kulture. Zanimljiv je podatak da je ludački popularan u Francuskoj – poznata elektro grupa Daft Punk ga je unajmila da za njihov konceptualni album „Discovery“ uradi serijal anime spotova, koji su kasnije objedinjeni u film „Interstella 5555“, a oktobra 2012. odlikovan je i ordenom Legije časti za posebna dostignuća u oblasti umetnosti i književnosti.

Anime serija „Ozma“ snimljena je 2012. prema konceptu koji je Macumoto osmislio još 80-tih, ali nikada nije realizovao. „Ozma“ se dešava u ne tako dalekoj budućnosti – temperatura Sunca je toliko porasla da se Zemlja u potpunosti isušila i pretvorila u opustelu planetu nemilordno vrele klime. Priča prati mladića po imenu Sem Koin, koji pripada bandi pustinjskih gusara i sanjari da se obogati tako što će uhvatiti primerak „ozme“, što bi bila vrsta peščanih kitova koji naseljavaju Zemlju. Jednoga dana, naleteće na tajanstvenu devojku koju juri čitava vojska. Kao što i dolikuje glavnom junaku, spašće je i dovesti na svoj brod – i to je početak avanture kojom će prodefilovati zle vlade sa svojim zaverama, gusari, fabulozno dizajnirani brodovi, pustinjski kitovi i misterija od koje zavisi spas čovečanstva. Drugim rečima, pred nama je tipično delo u Macumotovom stilu, samo što se ne dešava u svemiru, već na pustinjskoj planeti.

Pozivamo vas da dođete malo ranije, da zauzmete mesta i naručite kokice. Pre projekcije, održaćemo i kratko predavanje o liku i delu Leiđija Macumotoa.

Praktične informacije:

ŠTA: Ozma
Japan, 2012.
Trajanje: 6 epizoda po 25 minuta
Produkcija: Studio Gonzo, prema delu Leiđija Macumotoa

GDE: Klub Sakurabana – Pop Lukina 6
KAD: Sreda, 29. maj u 19:30 časova

ULAZ SLOBODAN!

Нема коментара:

Постави коментар