недеља, 16. децембар 2012.

Projekcija serije Berserk (22-23. decembar - DoB)

berserk-logo

Kao poslednju projekciju u 2012. godini, Sakurabana vam je pripremila posebno iznenađenje. U subotu 22. i nedelju 23. decembra, sa početkom u 17h, očekuje vas maratonsko prikazivanje jednog istinskog klasika, koji spada među najvoljenije anime naslove na ovim prostorima. U pitanju je, naravno, „Berserk“ – ali ne nova filmska trilogija (čijim prvim delom smo otvorili ovogodišnji „Japanizam“, i koju ćemo svakako prikazati kada sva tri filma budu dostupna), već stara televizijska serija iz 1997. godine.

282388-XMFSTOW

Domaćoj publici i nije potrebno posebno predstavljati kultni serijal kao što je „Berserk“, ali hajde da ipak utvrdimo gradivo. Radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gatsa, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. „Berserk“ se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima, epskim scenama bitaka i nesputanom nasilju, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja i traganje za smislom života, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.

kom

Manga „Berserk“ počela je da izlazi u Japanu davne 1988. godine, i još uvek nije završena – glasine kažu da je to zato što je autor, Kentaro Miura, skliznuo u zastrašujuću opsesivnost u svom stvaralaštvu. Crtež mu je s godinama postajao sve detaljniji a radnja zapetljanija, a pošto Miura odbija da radi uz pomoć asistenata, razmak između objavljenih poglavlja mange  se otegao, i izvesno je da nećemo uskoro videti kako se priča završava. Uprkos tome što izvorni materijal nema kraj, TV serija adaptira zaokruženu celinu u priči, sa sopstvenim dramatičnim zaključkom – iako ne sumnjamo da će vas šokantni preokret kojim se anime završava navesti da potražite „Berserk“ mangu čim izađete iz bioskopa, u želji da saznate šta je bilo posle.

133360

„Berserk“ TV serija ima posebno mesto u srcima brojnih fanova iz naše zemlje, jer je reč je o jednom od prvih ostvarenja koja su se pojavila sa srpskim titlom. Stoga je nama iz Sakurabane posebno zadovoljstvo to što ćemo podeliti baš ovu seriju s publikom, i to kako s novim naraštajem gledalaca koji do sada nisu imali prilike da odgledaju ovaj klasik, tako i sa veteranima kojima je prikazivanje svih epizoda „Berserka“ retka prilika da se podsete na prohujale dane kada je anime u Srbiji još bio novitet, a u Japanu se snimale serije s nekim drugim senzibilitetom. Bilo da ste motivisani nostalgijom, ili da ste pogledali prvi „Berserk“ film na otvaranju Japanizma pa ste nestrpljivi da otkrijete u kom će se pravcu razvijati odnos između Gatsa i Grifita, očekujemo vas u velikom broju!

Praktične informacije:
ŠTA:
Berserk
Japan, 1997.
25 epizoda
Produkcija: Oriental Light and Magic, prema mangi
Kentaroa Miure

GDE:
Bioskopska sala Doma omladine Beograda

KAD:
Subota, 22. decembar u 17 časova (od 01. do 13. epizode)
Nedelja, 23. decembar u 17 časova (od 14. do 25. epizode)

FB event: http://www.facebook.com/events/397924536951182/

Нема коментара:

Постави коментар