петак, 7. децембар 2012.

Dešavanja u Crnoj Gori (Kotor)

I ove godine Ambasada Japana i društvo Sakurabana gostuju u Crnoj Gori sa nekoliko događaja koji će se održati u Kotoru.

PRIJEM POVODOM ROĐENDANA CARA JAPANA

Japanska ambasada će prirediti sviječani prijem povodom rođendana cara Japana u srijedu, 12. decembra 2012. godine od 18 do 20 časova u svečanoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici (Stanka Dragojevića 18). Ovo je prvi put da se prijem povodom rođendana cara Japana organizuje u Crnoj Gori.
Car Akihito je rođen 23. decembra 1933. godine, i ove godine će napuniti 79 godina. Kako njegov rođendan pada u vrijeme novogodišnjih praznika, prijemi povodom njegovog rođendana se obično priređuju početkom decembra. Car Akihito je došao na prijesto 1989. godine, i 125-ti je car po rijedu prema tradicionalnom sistemu naslijeđa. Era vladavine cara Akihitoa nosi naziv »Heisei«.

 

PRIZNANJE AMBASADORA JAPANA GRADU KOTORU

Njegova ekselencija gospodin Tošio Cunozaki, ambasador Japana će u četvrtak, 13. decembra 2012. godine u 19 časova u prostorijama Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru (Ulica 2) svečano uručiti: „PRIZNANJE AMBASADORA JAPANA GRADU KOTORU“ za iskazanu solidarnost
nakon Velikog zemljotresa istočnog Japana marta 2011. godine.

Nagradu će u ime grada primiti gospođa Marija Maja Ćatović, predsednica
opštine Kotor.

 



DANI JAPANSKE KULTURE U KOTORU
13 – 14. decembar 2012.
Kulturni centar „Nikola Đurković“, Kotor

U saradnji sa Opštinom Kotor, Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, a uz podršku Japanske fondacije i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, ambasada Japana zadužena za Crnu Goru priređuje Dane japanske kulture u Kotoru, koji će se održati 13. i 14. decembra u Kulturnom centru „Nikola Đurković“. Sastavni deo programa Dana japanske kulture činiće Dani japanskog filma u Kotoru – Japanska ljubavna hronologija, u okviru kojih će biti prikazana tri japanska filmska ostvarenja u kinu „Boka“.
Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa kulturnim institucijama Crne Gore i podršci Japanske fondacije, ambasada Japana već nekoliko godina unazad uspešno organizuje godišnje revije japanskog filma u Crnoj Gori. Ove godine na programu su ostvarenja nastala u širem vremenskom periodu, od tridesetih godina 20. veka do početka ovog veka, a tematika filmova je posvećena različitim razdobljima japanske istorije, protkanim ljubavnim pričama u vidu socijalnih istorijskih
melodrama.

Događaj će u četvrtak 13. decembra u 19h otvoriti Nj.E. ambasador Japana g. TošioCunozaki u galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“, a zatim će u kinu „Boka“ biti prikazan film Legenda o Genđiju, klasik japanske kinematografije, u režiji Kozaburo Jošimure. Ovaj film prikazan je na Festivalu u Kanu 1952. godine, a scenario je pisao još jedan velikan japanske kinematografije, reditelj Kaneto Šindo, prema istoimenom romanu književnice Murasaki Šikibu – prvom romanu u istoriji svetske literature, napisanom u 11. veku.

Drugog dana revije na programu su filmovi Zašto ne? (1981), istorijska priča o prevratu šogunata Togakava u režiji Šoheija Imamure, jednog od omiljenih reditelja „Novog talasa“ šezdesetih, i džez drama Izvan ovog sveta Đunđija Sakamotoa, jednog od najzaslužnijih za obnavljanje interesa za japanski film u devedesetim godinama. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Filmski program obogaćen je aktivnostima Društva ljubitelja japanske popularne kulture „Sakurabana“ iz Beograda, čiji će članovi održati predavanja i radionice o japanskoj kulturi i animiranim manga filmovima, prema sledećem programu:
13.12. 14h Predavanje: Japanska popularna kultura. Uvod.
16h Harađuku radionica. Tema: japanska ulična moda.
14.12 14h Predavanje: Japanska popularna kultura. Manga stil.
15h Manga radionica

Za vreme trajanja Dana Japana u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Kotora biće postavljena izložba japanskih nihon-ga slika, i japanskih nishijin-ori pojaseva i lutaka.

 

Нема коментара:

Постави коментар