понедељак, 23. април 2012.

NAOJUKI MANABE



Ambasada Japana u Republici Srbiji, u saradnji sa “Ring Ring” festivalom i Kulturnim centrom Novog Sada, organizuje koncerte i predavanja Naojuki Manabea, kompozitora i “gagaku” muzičara, specijalizovanog za usne orgulje "šo" i citru "gakuso".

Koncerti i predavanja će se održati prema sledećem rasporedu:

- BEOGRAD

Predavanje: “Šo” i “gagaku”, hiljadugodišnja tradicija
Datum: sreda, 25. april u 19 časova
Mesto održavanja: Kulturni centar “Rex” (Jevrejska 16)

Koncert za “šo”
Datum: četvrtak, 26. april u 20 časova
Mesto održavanja: Kulturni centar “Rex” (Jevrejska 16)

ULAZ NA KONCERTE I PREDAVANJA JE SLOBODAN
“Šo” je japanski muzički instrument koji se sastoji od 17 tankih bambusovih cevi, od kojih svaka na dnu ima metalni pisak, s tim što dve cevi ne proizvode nikakav zvuk. Govori se da zvuk instrumenta imitira zov feniksa, zbog čega te dve cevi imaju čisto estetsku funkciju, asocirajući na krila feniksa. Instrument proizvodi zvuk tokom udaha i izdaha izvođača, omogućavajući mu dug period neprekinute izvedbe. “Šo” je jedan od tri primarna drvena duvačka instrumenta koji se koriste u tradicionalnoj japanskoj muzici, poznatoj kao “gagaku”.
Naoyuki Manabe redovno nastupa kao solista sa programima tradicionalne, ali i savremene muzike, gde izvodi između ostalih i svoje kompozicije. Svojim brojnim koncertima Naoyuki Manabe želi široj publici da predstavi stare japanske instrumente, pre svega usne orgulje “šo”, nove tehnike sviranja i izražajne mogućnosti ovog instrumenta, kao i ceremonijalnu “gagaku” muziku.
2004. godine dobio je prvu nagradu na takmičenju interpretatora tradicionalne muzike (Hogaku) u Tokiju. Od maja 2011. godine, boravi u Berlinu kao "dobrovoljni ambasador japanske kulture". Proteklih godinu dana održava koncerte i radionice širom Evrope, i svojim angažmanom evropskoj publici predstavlja japansku tradicionalnu muziku, kao i savremena dela pisana za ovaj instrument. Na koncertima u Beogradu i Novom Sadu premijerno će izvesti i delo naše kompozitorke Jelene Dabić, koja živi i radi u Berlinu.

Нема коментара:

Постави коментар