среда, 4. март 2015.

Projekcija Eden of the East



Veći deo marta proći će u znaku serijala „Eden of the East“, provokativnog političkog ostvarenja koji je noitaminA donela negde kada je  bila na svom programskom vrhuncu. 
Pa da vidimo o čemu se radi: Saki je mlada Japanka na proputovanju Sjedinjenim Američkim Državama, smotana kako to može da bude samo turista iz zemlje izlazećeg sunca. U nespretnom pokušaju da se uslika za Fejsbuk ispred Bele kuće, uleteće u nevolje s obezbeđenjem, ali bez brige – u pomoć će joj priskočiti njen zemljak koji se zatekao na pravom mestu u pravo vreme. Jedini je problem što je očigedno i njemu jednako potrebno spasavanje – naime, momak je u potpunosti izgubio pamćenje, go je k'o od majke rođen, i jedino što poseduje su pištolj u jednoj i mobilni telefon u drugoj ruci. Kada na taj mobilni bude stigla poruka, počinje igra od čijeg ishoda zavisi budućnost Japana. 
U jednosezonskoj TV seriji i dva filma koja su usledila, „Eden of the East“ će se baviti složenom teorijom zavere kroz koju će prodefilovati vlade megalomanskih ambicija, gramzive korporacije, ogranci terorističkih ćelija i ostali dežurni krivci političkih igara, ali isto tako i mladi hakeri i zavisnici od društvenih mreža, neprilagođena i nezaposlena omladina, pobornici alternativnih subkultura i svi ostali koje je tradicionalno japansko društvo odbacilo kao škart. Kako radnja odmiče, a posebno kada budete došli do filmova, uvidećete da rasplet dotične zavere i nije toliko bitan, koliko je važna duboko subverzivna politička poruka koju „Eden of the East“ želi da prenese. Naime, ne sme se očekivati od čitave generacije mladih Japanaca da se promene kako bi se povinovali tradicionalnim vrednostima, već se društvo mora prilagoditi željama i potrebama omladine. U zemlji kao što je Japan, u kojoj se snažan individualizam često smatra nepoželjnom karakternom osobinom, treba imati muda da ovakvu poruku provučete kroz mejnstrim anime seriju.

10. 03. u 19 časova – „Eden of the East“ TV serija, Production I.G 2009, epizode 01-06
17. 03. u 19 časova – „Eden of the East“ TV serija, Production I.G 2009, epizode 07-11
24. 03. u 19 časova – Film I: „The King of Eden“, Production I.G 2009.
31. 03. u 19 časova – Film II: „Paradise Lost“, Production I.G 2010.

ŠTA: Projekcija
GDE: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Tribinska sala
KAD: 10.03.2015. - 19:00h
KOLIKO: Besplatno za članove sa plaćenom članarinom (ili dnevna članarina 100din.)

Нема коментара:

Постави коментар