петак, 2. новембар 2012.

Projekcija Ooku - The Lady Shogun and Her Man



Kao što smo i obećali, Sakurabana punom parom nastavlja da radi na tome da vam omogući sjajnu filmsku jesen. U nedelju 11. novembra, u Bioskopskoj Sali Doma omladine s početkom u 20 časova, očekuje vas prava poslastica – igrani film „Ooku“, istorijski spektakl zaista jedinstvene radnje. Da vam zagolicamo maštu, dovoljno je reći da je film na engleskom govornom području poznat pod intrigantnim naslovom „The Lady Shogun and Her Men“.
„Ooku“ je igrana adaptacija višestruko nagrađivane mange čuvene autorke Fumi Jošinaga. Iako već decenijama važi za sjajnog i uticajnog stvaraoca koji u svojim stripovima pokazuje retku veštinu za suzdržano prikazivanje osećanja i oživljavanje istorijskih epoha, Fumi Jošinaga je svetsko priznanje i nepodeljene ovacije publike i kritike stekla upravo zahvaljujući ovoj mangi.
U alternativnoj istoriji kojom se Jošinaga bavi u „Ooku“, u ranom 18. veku Japan je pogodila misteriozna bolest koja je pokosila skoro celokupno muško stanovništvo – na četiri žene, preživeo je svega jedan muškarac. Muškarci ostaju krhki i slabog zdravlja, te da bi ih sačuvale žene polako počinju da na sebe preuzimaju poslove – do juče samo lepši pol, danas Japanke postaju trgovci, samuraji i lordovi, a ubrzo na čelo ovako spontano nastalog matrijarhata dolazi i prva žena Šogun.
Da bi se prikazala moć Šogunke u svetu u kome muškarci predstavljaju retkost, u palati je napravljen harem sa najlepšim mladićima iz čitavog Japana. Iako naseljen isključivo muškarcima, ovaj harem predstavlja najstrašniji zmijarnik sa intrigama na kojima bi pozavidele i miljenice Sulejmana Veličanstvenog, gde se lepi mladići nadmeću za naklonost Šogunke uz pomoć laži, spletki i otrova. Priča prati dvoje ljudi koji slučajno dospevaju u palatu i teško se snalaze u okolnostima koje su ih zadesile. Jedno je Junošin, dobrodušni lepotan iz siromašne porodice koji se prodao u harem kako bi sestri obezbedio miraz. Drugo je Jošimune – hrabra samurajka koju su neočekivano imenovali za novu Šogunku i koja, navikla na vojničku disciplinu i bojno polje, nikako ne može da se prilagodi životu u palati.
Osim što obiluje raskošnom scenografijom, bogatim kostimima, živopisnim likovima i zamršenim ljubavnim peripetijama, „Ooku“ predstavlja i veoma inteligentan osvrt na rodne uloge u tradicionalnom Japanu. Naročito je zabavno kako Fumi Jošinaga u svetlu svog zapleta tumači istorijske činjenice: politika izolacije Japana u periodu Šogunata objašnjena je kao pokušaj da se po svaku cenu sačuva tajna o matrijarhalnom društvu, dok se japanska ljubav prema tehnologiji pripisuje tome da su žene, budući fizički slabije od muškaraca, morale da razvijaju naprave koje će im omogućiti da jednako efikasno obavljaju poslove...
Praktične informacije:

PRIKAZUJEMO:

Ooku – The Lady Shogun and Her Men
Japan, 2010.
Režija: Fuminori Kaneko
Uloge: Kazunari Ninomija (Junošin) i Ko Šibasaki (Jošimune)
GDE: Bioskopska sala Doma omladine Beograda

KAD: Nedelja, 11. novembar u 20 časova

FB event: https://www.facebook.com/events/454842491224154/

Нема коментара:

Постави коментар