петак, 5. октобар 2012.

„MIRIS JAPANA“



„MIRIS JAPANA“
DEMONSTRACIJE IKEBANE, KALIGRAFIJE I MIRISA

Japanska ambasada u Republici Srbiji Vas sa zadovoljstvom poziva na demonstracije ikebane (japanske veštine aranžiranja cveća), kaligrafije (umetnosti lepog pisanja) i ceremoniju mirisa koje će se održati prema sledećem rasporedu:

BEOGRAD, nedelja, 14. oktobar, 19 časova, Sala „Amerikana“, Dom omladine Beograda (Makedonska 22), ULAZ SLOBODAN

NIŠ, ponedeljak, 15. oktobar, 18 časova, Sala za predavanja Fakultet umetnosti u Nišu (Knjaževačka 2a), ULAZ SLOBODAN

DEMONSTRACIJE IZVODI RENOMIRANI JAPANSKI MAJSTOR KIHAĆIRO NIŠIURA.
Nišiura je potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike, koja je tokom Meiđi perioda (1868,-1912.) zbog svoje izuzetne tehnike i umetničke angažovanosti bila priznata kako u Japanu tako i u inostranstvu. Njegove »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, prihvaćene su sa oduševljenjem u Japanu i širom sveta.

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi „nečujnu muziku“.

Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom. Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.
Kroz vekove, upotreba i značaj mirisa prerasli su u svojevrsnu vrstu umetnosti, meditacije i samosvesti. Ceremonijom mirisa, Nišiura objašnjava običaje i način na koji treba „osluškivati“ miris udisanjem i cenjenjem njegove prefinjenosti. To „osluškivanje“ mirisa dovodi do povećanja samosvesti svakog pojedinca.

Нема коментара:

Постави коментар