субота, 18. фебруар 2012.

JoJo's Bizarre Adventure - Predavanje



Dom omladine Beograda
20. februar 19-21h
Konferencijska sala.
Predstavljamo mangu JoJo's Bizarre Adventure (ジョジョの奇妙な冒険, Jojo no Kimyō na Bōken). Bizarne avanture Džodžoa su posle legendarne Koćikame najduža serija u časopisu Shonen Jump, u kome je izlazila u tom časopisu od 1987. do 2004. Nastavila se u bratskom časopisu Ultra Jump, gde upravo obeležava 25 godina izlaženja. Obuhvata više ciklusa koji se dešavaju u različitim epohama na različitim lokacijama. Ovo je jedna od retkih mangi koja se može donekle smatrati „superherojskom“ u nekim svojim apektima. Serijal odlikuju ekstremno nasilje, androginost pojedinih likova, čudna mešavina palpa i visoke mode, stand – psihička manifestacije moći u liku nekog bića, pojavljivanje u raznim medijima (OVA, video-igre, roman, razni predmeti), promena manirizma crtanja. DžoDžo obuhvata gotovo stotinu knjiga, pored čega novi hitovi časopisa Shonen Jump kao što su Bleach ili Naruto izgledaju patuljasto.

Autor, Hirohiko Araki (荒木 飛呂彦, Araki Hirohiko) je tokom godina rada na DžoDžou i sam postao tema čudnih priča — šuška se da ne stari i a sudeći po fotografijama, čak se i podmađuje. Kako se manga bavi i vampirima, to je malo previše podudarnosti :) Araki je inače izuzetno cenjen ilustrator u modnoj industriji gde radi naslovne strane knjiga i časopisa. Proglašen je svojevremeno za jednog od 100 najuticajnijih ljudi u Japanu.

Pod uticajem ovog Arakijevog magnum opusa nastaju video igre koje Kazuma Kaneko pravi za Atlus (Megami Tensei, Persona). Kouhei Kadono ne bi napisao Boogiepop (barem ne u ovakvom obliku) i svet lakih romana, ključan za japansku pop-kulturu 21. veka, izgledao bi drugačije.
Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić"
DžoDžo nam predstavlja: Goran Marković, u saradnji sa udruženjem Sakurabana

Нема коментара:

Постави коментар