понедељак, 20. јун 2011.

Japanizam 2011 - program festivala

[caption id="attachment_1657" align="alignnone" width="500" caption="Program festivala"]Program festivala Japanizam 2011[/caption]

 

 

 


 

Dan I – četvrtak, 30. jun


Amerikana


19h         Ceremonija svečanog otvaranja

Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, učiniće nam čast da otvori nagradnu izložbu radova u manga stilu,  čime će biti formalno otvoren i ovogodišnji Japanizam.

Svečano otvaranje podrazumeva i nastup grupe Bad Apple Crew, plesne sekcije Sakurabane, kao i druženje uz degustaciju repertoara različitih čajeva iz „Kuće čaja“ i sveže pripremljen suši restorana „Tokyo Bar“.

Izložba će biti otvorena u toku celog festivala.

20:30h   Prezentacija – „Akira“

Nemoguće je prikazati kultni anime klasik kakav je „Akira“, a da se prethodno u kratkim crtama ne predstavi kako sam film, tako i njegov istorijski značaj za anime scenu. Ovo će učiniti potpredsednice Sakurabane Isidora Vlasak i Jelena Jokanović.

20:45h   Projekcija - Akira

Proizvodnja: Tokyo Movie Shinsha 1988.

Režija: Kacuhiro Otomo, prema sopstvenoj mangi

 

Teško je predstaviti „Akiru“ u svega nekoliko rečenica – boljem upoznavanju s filmom će pre svega služiti prezentacija pre projekcije. Dovoljno je reći da je reč o jednom od prvih anime filmova koji su se probili na Zapad i ostvarili senzacionalan uspeh, dosegavši neprikosnoveni kultni status i otvorivši vrata za talas popularnosti japanske animacije koji je usledio.  Imajući u vidu složenost radnje, upečatiljive likove i fantastičan vizuelni doživljaj (a u to doba se, dame i gospodo, još uvek radilo o rukom crtanoj ćelijskoj animaciji), verovatno ne treba da čudi to da je upravo „Akira“ bio naslov koji je čitavu jednu generaciju fanova gurnuo u naručje japanske pop-kulture. Uostalom, sve govori podatak da je NeoTokio – surovi futuristički grad u kome se odvija radnja „Akire“ – i poslužio kao inspiracija za naziv ovogodišnjeg Japanizma.

(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)



Klub DOB i Hol


18-23h  Druženje

 

 

Dan II– petak, 1. jul


 

Amerikana

12h         Jezička radionica – Tagai

Škola jezika Tagai pružiće zainteresovanima uvodni čas u poznavanje japanskog jezika – ako vas put ikada nanese u zemlju izlazećeg sunca, nije loše baratati nekim najosnovnijim frazama.

13h         Go radionica – Aleksandar Milošević

Dugogodišnji saradnik Sakurabane Aleksandar Milošević predstaviće zainteresovanima drevnu igu go, koja se odlikuje jednostavnim pravilima, i neverovatnim bogatstvom strateških kombinacija.

15h         Origami radionica – Oriana Jovanović

Oriana Jovanović će uputiti posetioce u origami, japansku veštinu pravljenja figura savijanjem papira, i to od jednostavnijih modela, koje kod kuće možete napraviti i sami, pa do složenih skulptura od čije lepote zastaje dah.

20h         Predavanje - Goran Lalić: „Cyberpunk na japanski način“

Koliko je cyberpunk pokret uticao na japansku pop-kulturu? Koliko je “Ghost in the Shell”  poremetio naše poimanje veštačke inteligencije, i zašto je bio toliko popularan?  Koliko smo daleko od toga da čovekoliki roboti postanu realnost, i zašto je baš Japan najdalje odmakao u toj trci? Šta je mašina, a šta čovek, i da li nas zaista čeka budućnost u kojoj će granica između ta dva pojma postati bleda i nejasna?

Odgovore na ova pitanja pokušaće da pruži Goran Lalić, medicinar, programer i anime poznavalac.

21:30h   Projekcija - Eve no Jikan

Proizvodnja: Studio Ricca, 2008.-2009.

Režija: Jasuhiro Jošiura

 

U bliskoj budućnosti, čovekoliki roboti postali su deo naše svakodnevice, zamenjujući ljude u mnogim životnim oblastima, od rizičnih zanimanja do dosadnih kućnih poslova. Čovečanstvo, međutim, ne gleda baš blagonaklono na svoje mehaničke pomagače – naprotiv, nameće se pristup po kome android nije ništa više „živ“ od, recimo, tostera ili sličnog kućnog aparata. „Eve no Jikan“ se bavi najklasičnijim pitanjem cyberpunk-a – šta je život? – kroz priču o posetiocima kafića u kome su jednako dobrodošli i ljudi i androidi, pod uslovom da ne prekrše jedno pravilo: ne smeju, naime, da otkriju jesu li živa bića ili mašine.

(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 13 godina.)

 

Klub DOB


14h         Turnir u video igrama

(Napomena: konzole i druga oprema za video igre će posetiocima festivala biti na raspolaganju sve vreme)

17h         AMV8

AMV – anime music video – predstavlja specifičnu formu kreativnog iskazivanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu (u poslednje vreme popularni su odlomci iz filmova), i tako prave klipove čiji je najčešći cilj da nasmeju publiku. "AMV 8", koji ćemo mi prikazivati, specifičan je po tome što je celokupna podloga na koju je anime materijal montiran "made in Serbia" - od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice.

(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

18h         Tribina – Ban in Japan

U Japanu 1. jula ove godine zvanično na snagu stupa ozloglašeni Predlog zakona br. 156, čiji je cilj da nametne strožija pravila cenzure anime i manga industriji, a sve zarad „zaštite omladine od neprimerenog sadržaja“. Pozivamo vas da na tribini čujete više detalja o ovom novom propisu, kao i da zajedno sa nama diskutujete o mogućim posledicama koje on preti (ili ne preti) da ostavi na autorsku kreativnost na anime i manga sceni (o slobodnom pristupu „neprimerenom sadržaju“ da i ne govorimo).

Tribinu vode Bojan Vukadinović, Isidora Vlasak i Jelena Jokanović.

 

Hol


14-23h  Artist Alley

Artist Alley predstavlja prodajni deo Japanizma. Ovde prevashodno možete pronaći radove domaćih crtača, kao i unikatni nakit i garderobu koje prave mladi dizajneri inspirisani Japanom, ali među izlagačima će biti i izdavačke kuće i knjižare, hobi klubovi i prodavnice, i ostali koji se na neki način interesuju za Japan, a imaju šta da ponude. Dakle, ako ste se ikada pitali gde u Beogradu možete da kupite mange, figure anime heroina ili nakit u Harađuku fazonu, Artist Alley je pravo mesto za vas.

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspeha, Arist Alley se organizuje po drugi put na Japanizmu, ovoga puta sa još i više izlagača, od kojih neki dolaze iz inostranstva

 

Dan III – subota, 2. jul


 

Amerikana


13h         Radionica borilačkih veština – Sumo federacija Srbije

Malo je sportova koji su tako impresivni, egzotični, tradicionalni i distinktivno japanski kao što je sumo rvanje. Stoga je za mnoge možda iznenađenje podatak da postoji i Sumo federacija Srbije, koja pri tome i veoma uspešno radi. Domaći sumo rvači će publici predstaviti osnove ovog drevnog sporta, sa sve rvačkim ringom koji će biti montiran na sred sale. Ovo ne želite da propustite!

15h         Manga radionica – Mina Petrović i Vladimir Prodanović

Predavači Sakurabanine manga škole, Mina Petrović i Vladimir Prodanović, održaće javni čas na kome posetioce očekuje posebno zabavan sadržaj – malo ko je u stanju da odoli ponudi da mu naši crtači naprave portret u manga stilu...

17h         Radionica kaligrafije – škola jezika Opstanak

Kaligrafija predstavlja prefinjenu veštinu ukrasnog pisanja,a japanska kaligrafija je gotovo filozofija za sebe. Ekipa škole jezika Opstanak će nam prikazati ovu veštinu, a zainteresovanim posetiocima će i pisati imena na japanskom.

19:30h   Gost Japanizma – Aleksa Gajić

Gost ovogodišnjeg Japanizma je Aleksa Gajić, poznati domaći strip crtač i autor animiranog filma  „Edit i ja“, koji se često opisuje i kao „prvi sprski anime“. Aleksa će govoriti o tome koliko ga je Japan inspirisao u njegovom radu, podeliće sa nama svoja iskustva profesionalnog animatora, objasniće tehničke detalje procesa animacije na japanski način, i ispričaće veoma upečatljive anegdote vezane za susret s jednim izuzetno slavnim autorom na anime i manga sceni. Neka ostane iznenađenje ko je u pitanju...

21h         Projekcija: King of Thorn

Proizvodnja: Sunrise 2009.

Režija: Kazujoši Katajama, prema mangi Juđija Ivahare

 

Proizveden od strane čuvenog studija Sunrise, „King of Thorn“ predstavlja bioskopski anime spektakl kakav skoro nije viđen, koji je po žanru mešavina vratolomne akcije, apokaliptičnog SF-a, survival horora i pshiodelične drame, a sve začinjeno, verovali ili ne, elementima iz „Trnove Ružice“. Visokobudžetno animiran i obogaćen toliko komplikovanim zapletom da je dovoljno da propustite jednu rečenicu pa da izgubite nit, „King of Thorn“ je jedna od mračnijih vizija budućnosti koju vam donosi ovogodišnji Japanizam – na vama je da odlučite da li verujete da svet može da ode i u tom pravcu.

(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

 

Klub DOB


14h         Turnir u video igrama

(Napomena: konzole i druga oprema za video igre će posetiocima festivala biti na raspolaganju sve vreme)

Hol

14-23h  Artist Alley

 

Dan IV – nedelja, 3. jul




Amerikana


14h         Prijave za cosplay

Ukoliko želite da učestvujete u velikom cosplay defileu na sceni, i time steknete priliku da osvojite neku od vrednih nagrada, ovo je poslednja prilika da se prijavite.

17h         Cosplay defile

Do sad svi već znaju šta je cosplay – specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Cosplay defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.

Ne zna se ko se bolje zabavlja – da li sami učesnici dok izlaze na scenu, ili posmatrači, koji ceo spektakl opisuju kao svojevrsnu „anime Evroviziju“.

Pred početak defilea nastupiće plesna grupa Ultimate Dance, a po završetku, članica Sakurabane Ivana Kipić otpevaće pesmu na japanskom jeziku.

19:30h   Svečana dodela nagrada

Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na cosplay-u, i autorima najboljih radova na izložbi.

20:30h   Žurka

DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i K-pop i anime OST-ove i svašta još nešto). Za vreme žurke, organizovaće se glasanje posetilaca za najbolji cosplay kostim koji nije nastupio na defileu.

22h         Proglašenje cosplay pobednika po izboru publike

Učesnici koji su došli kostimirani a nisu nastupili na sceni će dobiti utešne nagrade, što će ujedno predstavljati i poslednji događaj na programu ovogodišnjeg Japanizma.

 

Hol


14-22h  Druženje

 

 

 

субота, 18. јун 2011.

Japanizam 2011 - MTV reklama

http://youtu.be/f-EeCshReEE

Reklama na MTV-u za festival japanske pop kulture Japanizam 2011.
Festival se održava u Domu omladine Beograda u periodu od 30 juna do 3 jula.Tokom tih 4 dana će posetioci imati jedinstvenu priliku da uživaju u izložbi radova domaćih autora, predavanjima, tribinama, video igrama, projekcijama, sajmu rukotvorina, cosplay-u i u brojnim drugim iznenađenjima!
Ulaz na festival je BESPLATAN!
Na realizaciji festivala, pored društva Sakurabana, radili su Dom omladine Beograda, Ambasada Japana, Grad Beograd, kao i brojni drugi prijatelji.
Vidimo se na festivalu!

Japanizam infomercial: http://youtu.be/dbX3OUGn8Ko
Na realizaciji reklame radili:
Mina Petrović - ART
Mile Petrović - Editing
Đura Kojić- Glas
Bojan Vukadinović - sound edit

недеља, 12. јун 2011.

Zatvoren je konkurs za volontiranje

Obaveštavamo vas da je konkurs za volontiranje zatvoren.

Prvi krug razgovora je već održan, a za sve one koji nisu bili u mogućnosti da dođu na njega biće održan drugi razgovor u toku nedelje.
O detaljima tog razgovora biće obavešteni oni koji su se prijavili.

Zahvaljujemo se svim kandidatima.

понедељак, 6. јун 2011.

Japanizam 2011



http://youtu.be/dbX3OUGn8Ko

Tradicija i budućnost "NeoBeograd-NeoTokio"

Japanski strip (MANGA), animirani filmovi (ANIME), japanska muzika i moda (VISUAL KEI), video igre, borilačke veštine, origami, roboti, kreativnost, tradicija i modernizam, to su samo neki od elemenata japanske pop kulture kojoj je posvećen festival Japanizam 2011.

Festival japanske pop kulture, Japanizam, održaće se po četvrti put do sada, i to u periodu od 30. juna do 3. jula u Domu omladine Beograda. Svi posetioci će ove godine imati priliku da uživaju u radionicama, predavanjima, tribinama, projekcijama, prodajnom sajmu, cosplay-u, izložbi i mnogim drugim iznenađenjima koja su pripremili društvo Sakurabana, Dom omladine Beograda i Ambasada Japana, uz podršku grada Beograda.

Tema festivala glasi "NeoBeograd-NeoTokio", i na izložbi će moći da se vide izvanredni radovi domaćih autora inspirisanih Japanom i manga stilom. Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, a najuspešnijim autorima će ambasador dodeliti nagrade poslednjeg dana festivala.

Festival je otvoren za sve i ulaz je besplatan.



PRETITE FESTIVAL I NA PLAKATT-U!

 

недеља, 5. јун 2011.

Plan rada društva Sakurabana za mesec jun 2011.

03.06.2011 – OKUP DRUŠTVA

10.06.2011 – NEMA OKUPA

17.06.2011 – NEMA OKUPA

24.06.2011 – NEMA OKUPA

 

 

 

30.06.2011. - 03.07.2011. JAPANIZAM

 

Mole se svi koji nisu na vreme vratili mange u biblioteku da to urade u periodu od 19-20h u Domu omladine Beograda u petak 10.06.2011.