четвртак, 29. јануар 2015.

Projekcija "Paradise Kiss" 01-06 (03.02.2015.) Dom omladine Beograda (tribinska sala)


Od utorka (03.02.2015.) krećemo sa projekcijama za članove udruženja Sakurabana koje će se održavati u Domu omladine Beograda u tribinskoj sali. Ulaz na događaj je besplatan za članove udruženja koji imaju plaćenu članarinu, a svi  ostali mogu da plate dnevnu članarinu od 100 din.



Prva polovina februara biće obeležena kultnom serijom „Paradise Kiss“, nastalom iz pera mangake Ai Jazave čija se čuvena „Nana“ smatra jednim od najkvalitetnijih ostvarenja na temu mladosti u Tokiju i ženskog prijateljstva. Premda sa samo 12 epizoda znatno kraći od „Nane“, „Paradise Kiss“ predstavlja sjajnu stilsku celinu s upečatljivom pričom o tome kako prva ljubav može da posluži kao korak ka osamostaljivanju i odrastanju.
 „Paradise Kiss” govori o Jukari, zaludnoj srednjoškolki bez ikakve predstave šta želi od života, koju će slučajan susret s osobenjakom po imenu Džordž – zapravo, pravo ime mu je Jođi, ali ovo „Džordž“ zvuči tako cool – baciti u fascinantni svet garažnog roka, pank mode, alternativnih životnih stilova i profesionalnog manekenstva. Sam Džordž je žešće udaren u glavu – ofarban u tirkizno, otvoreno biseksualan s interesovanjem za BDSM fetiše, okružen krajnje ekstravagantnim ljudima i opsednut idejom da postane modni kreator, ovaj mladi gospodin baš i nije udvarač koga bi prosečna japanska majka poželela za svoju maloletnu kćer. Međutim, preko flertovanja s Džordžom, Jukari će stupiti na scenu visoke mode i alternativnih subkultura, na kojoj će neočekivano pronaći sebe.
Kao i druga Jazavina dela, “Paradise Kiss” ne podleže imperativima ljubića koji nalažu veličanje romansi i obavezan srećan kraj, već predstavlja realističnu i ubedljivu studiju karaktera o devojci koja odrasta i nalazi svoje mesto pod suncem u jednom drugačijem Tokiju, daleko od mejnstrim voda. Za razliku od one abominacije od igranog filma, koja je iz priče izbacila sve provokativne elemente i „Paradise Kiss“ pretvorila u još jedan predividiv i ljigavo šećerast ljubić, anime adaptacija se dosledno drži mange. Serija je nastala u okviru noitaminA projekta, na samom njegovom početku dok su se još držali ideje da publici nude neuobičajene anime naslove i ciljnu grupu gledalaca prošire i na odrasle žene, te kao takva važi za jedan od dragulja takozvanog đosei žanra. Bonus poeni ogledaju se u tome što iza serije stoji Osamu Kobajaši, veteran eksperimentalne animacije, tako da anime predstavlja savršen spoj vizuelno kreativne režije i realistične priče, što ga čini i umetničkim remek-delom.
03. 02. u 18 časova – „Paradise Kiss“, Madhouse 2005, epizode 01-06
10. 02. u 18 časova – „Paradise Kiss“, Madhouse 2005, epizode 07-12

ŠTA: Projekcija "Paradise Kiss" 01-06
GDE: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Tribinska sala
KAD: 18:00h
KOLIKO: Besplatno za članove sa plaćenom članarinom (ili dnevna članarina 100din.)

четвртак, 15. јануар 2015.

ChibiCon2015 pretprodaja karata



Konvencija ChibiCon2015 održaće se ove godine u periodu od 31.01. do 01.02.2015. u Domu omladine Beograda. Kompletan program i detalje samog događaja možete naći na sajtu www.chibicon.info.
Ili pogledajte video najavu na našem Youtube kanalu:



Karte za sam događaj  možete kupiti u pretprodaji u klubu Sakurabana (Terazije 12, 2 sprat) po promotivnoj ceni od 400 din. za oba dana. U pretprodaju je pušten ograničen broj karata, a možete ih kupiti do 25.01.2015. Pojedinačne karte ćete moći da kupite na biletarnicama Doma omladine Beograda na sam dan događaja po ceni od 250 din. po danu (nije ograničen broj karata).
Ukoliko ste zainteresovani da izlažete na Artist Alley-u idite ovde.
Ako želite da se takmičite na Cosplay-u onda se prijavite ovde. (rok za prijave je 21.01.2015.)

Dobro došli!

субота, 3. јануар 2015.

Projekcija "Tokyo Godfathers"



U utorak pada Badnje veče, i potpuno je razumljivo da će veliki broj vas poželeti da ga obeleži u krugu porodice. Međutim, za one koji ne drže do praznika i prijalo bi im malo druženja uz kvalitetan anime film, ma koliko malobrojni bili, Sakurabana je pripremila projekciju pouzdano dobrog ostvarenja koje ne može biti prigodnije za ovu priliku. Uoči Božića, ponovo ćemo pogledati zajedno "Tokyo Godfathers".

Znamo da smo film puštali ne tako davno, ali verujemo da će ga oni koji ga vole rado overiti opet, dok je nekima to možda i prva prilika da se upoznaju s ovim remek-delom Satoši Kona.

Pa da utvrdimo gradivo:

Na Badnje veče, u jednom ružnom tokijskom predgrađu kakvo se retko kad pojavljuje na filmu, troje beskućnika – sredovečni alkos Gin koji tvrdi da je svojevremeno bio poznati sportista, srednjoškolka Mijuki koja je nedavno pobegla od kuće, i Hana, omatoreli transvestit i propala kraljica kabarea – u đubretu naiđu na uplakanu  bebu. Ubeđeni da im je beba poslata kao božiji znak, njih troje će se uputiti preko pola Tokija da pronađu bebinu majku, usput rešavajući i sopstvene životne probleme, onoliko koliko se dotični rešiti mogu.

Od svih ostvarenja velikog Satoši Kona, „Tokyo Godfathers“ je, štono bi se reklo, najviše family-friendly – žanrovski spada u takozvane božićne filmove čiji je cilj da vas razneže i vrate vam veru u čovečanstvo, i koje opušteno možete da konzumirate u društvu bliže i dalje rodbine bez straha od poprekih pogleda (eto ideje šta sledeći put da pustite mami kad vas priupita kakvi su vam to japanski crtaći). Međutim, Konov film ni u jednom trenutku neće skliznuti u jeftine emocije i ljigavoštinu. Uz duhovite dijaloge, dopadljive likove i savršenu ravnotežu između komedije i drame, „Tokyo Godfathers“ ne donosi samo gorko-slatku studiju ljudske prirode, već i upečatljiv obilazak nepopulanih delova Tokija u koje anime fanovi nemaju često prilike da zavire, izrastajući tako u svojevrsno ljubavno pismo koje
Satoši Kon upućuje svom gradu. Na kraju vam se čak može desiti da poverujete da su na Badnje veče u dalekom Tokiju čuda moguća – a tako ubedljiv može da bude samo pravi majstor.

ŠTA: "Tokyo Godfathers"
KAD: Utorak 6. januar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KOLIKO: Jedna konzumacija