недеља, 23. новембар 2014.

Hellsing Day (07.12.2014.)

Hellsing Day
7. decembar




“Hellsing” je manga autora Kote Hiranoa koja je izlazila od 1997. do 2008. godine. Zahvaljujući animiranoj verziji priče, manga je doživljela veliku popularnost kako u svetu, tako i kod nas. Reč je o vampiru Alukardu i organizaciji Helsing koja ima zadatak da civilno stanovništvo Engleske sačuva od svih neprirodnih mračnih stvorenja kao što su vampiri, gulovi, vukodlaci i druge ale i bauci. Kako bi stvar bila još zabavnija, borba između dobra i zla rastrzana je i sukobom između Protestantske i Rimokatoličke crkve, a tu su i nezaobilazni Nacisti, jer svi znamo da nema dobre teorije zavere bez Trećeg Rajha. U organizaciji udruženja Sakurabana i Doma omladine Beograda, 7. decembra će biti održan dan posvećen samo ovom naslovu, gde će posetioci imati priliku da na velikom platnu pogledaju kompletnu OVA seriju od 12 epizoda (“Hellsing Ultimate”), ali i da uživaju u mnogim drugim sadržajima.

Program:
Bioskopska sala:
11:30h - Otvaranje događaja
12h - Projekcija “Hellsing” OVA 1-3
14:30h - Kratka pauza
15h - Projekcija: “Hellsing” OVA 4-7
18h - Tribina “Vampiri u japanskoj animaciji”
19:15h - Projekcija: Hellsing OVA 8-12

Hol ispred bioskopske sale:
13-20h - Društvene igre
11:30-21h - Artist Alley
11:30-21h - Video igre kroz generacije “Castlevania”
16-17h - Kosplej radionica “Izrada vampirskih očnjaka”


Tribina: Vampiri u japanskoj animaciji:
Većini ljudi je poznata Brem Stokerova verzija priče o Drakuli koja je na Zapadu utemeljila poimanje vampira i vampirizma - međutim, na dalekom istoku, krvopije se zamišljaju na najrazličitije načine. Anime industrija je u više navrata predstavila vampire i mit o njima, prikazujući ih i na stokerovski, i na tradicionalno japanski način. Na ovoj tribini ćemo pokušati da predstavimo neke od animiranih vampirskih serija - od prašnjavih klasika kao što je “Vampire Princess Miyu”, preko mejstrim hitova kao što su “Blood +” i “Shiki”, pa do zaboravljenih opskuriteta u koje spada “Night Walker”, jeftina kopija “Intervjua s vampirom” iz sredine 90-tih.
Učesnici tribine: Isidora Vlasak, Bojan Vukadinović, Jelena Jokanović, Nenad Grujić

Propratni programi:
Artist Alley:
Arist Alley postaje neizostavni deo većine festivala koji se organizuju u svetu, ali i kod nas. Naš prodajni sajam će ovoga puta biti inspirisan vampirima i goth kulturom, gde će posetioci moći da vide rukotvorine domaćih kreatora i da kupe ono što im se dopadne. Obilazak izložbenih štandova je na ovom događaju besplatan!

Board games:
U holu ispred bioskopske sale Doma omladine Beograda, posetioci će tokom celog dana moći da uživaju u društvenim igrama koje za temu imaju vampire. Na raspolaganju će biti “Vampire the Masquerade” igra na tabli, a potrudili smo se da organizujemo i turnir u istoimenoj kartičnoj igri. Za one koji više vole role play igre biće organizovano nekoliko sesija tokom dana.

Radionica: Izrada vampirskih očnjaka:
Kosplej u Srbiji uzima sve više maha, pa smo odlučili da organizujemo i jednu radionicu gde će posetioci imati priliku da nauče kako je najlakše, a kako najbolje da za svoju masku naprave vampriske zube. Naravno, svi koji su voljni dobrodošli su da budu u svojim kostimima tokom dana.

Video igre “Susret generacija”:
Za ljubitelje elektronske zabave na “Hellsing” danu biće organizovan susret generacija i različitih konzola. Fokus dana će biti na jednoj od najpopularnijih vampirskih igara, “Castlevania”. Na tri različite konzole će posetioci moći da se oprobaju u legendarnoj igri i to na NES, PS2 i PS3.

ŠTA: Hellsing Day
KAD: nedelja 07.12.2014. od 11:30h do 22h
GDE: Dom omladine Beograda
KOLIKO: 200 din.

петак, 21. новембар 2014.

Projekcija Night on the Galactic Railroad


Nakon jednog utorka pauze – mi zaduženi za organizaciju smo bili prezauzeti oko završetka kampanje za Kulturni centar Sakurabana, održavanja Srednjoškolskog festivala i pripreme još jednog megalomanskog projekta koji će uskoro biti obelodanjen javnosti – vraćamo se redovnim projekcijama utorkom u klubu, i privodimo kraju Old School ciklus. Film koji ovom prilikom sledi s DEBELIM razlogom važi za kultni – iako možda nije za svačiji ukus, jeste obavezna lektira ne samo za sve anime fanove, veći za bilo koga zainteresovanog za bolje upoznavanje japanske kulture. Dame i gospodo, pred vama je čuveni „Night on the Galactic Railroad“ – jedan od najpoetskijih i najbizarnijih anime filmova „za decu“ ikad napravljenih.

Na noć varoškog festivala, dečak – odnosno mačak – odnosno dečak s mačjom glavom – komplikovano je – po imenu Đovani i njegov drug Kampanela ukrcaće se na voz koji će ih povesti pravo među zvezde, u obilazak Mlečnog puta. Usput će upoznati mnoge zanimljive putnike i videti nezaboravne prizore – kao, između ostalog, i potapanje „Titanika“ – a kako se kraj putovanja bliži, krajnje odredište galaktičkog voza postaje sve očiglednije.

„Night on the Galactic Railroad“ predstavlja ekranizaciju klasičnog dečijeg romana Kenđija Mijazave, poznatog ukletog pesnika i napaćene duše čije delo zauzima počasno mesto u savremenoj književonsti – Japana često ćete čuti da upravo ovaj roman nazivaju japanskim „Malim princem“. U romanu, Đovani i Kampanela su pravi dečaci, a legenda kaže da ih je, radi uštede u budžetu, produkcijski studio pretvorio u mace jer su lakše za animaciju. „Night on the Galactic Railroad“ se odlikuje poetičnom i nadrealnom atmosferom nalik na nepovezan san, sa usputnim epizodama od kojih je svaka čudnija od prethodne, i dirljivom pričom koja je prožeta tako dubokom simbolikom da se morate zapitati kako je dođavola autor očekivao od dece da izađu s time na kraj. Jednom kada se razotkrije prava priroda galaktičkog voza, lirski ton priče poprima i blago morbidnu dimenziju – posebno za dečiji roman – ali postaje očigledno zašto je „Night on the Galactic Railroad“ toliko kultno i uticajno delo koje mnogim odraslim Japancima spada u najdraže naslove.  Inspirisao je Leiđi Macumotov serijal „The Galaxy Railways“, a s apstraktnom, filozofskom i epizodičnom strukturom direktno je uticao na „Kino no Tabi“.

Zanimljivo je da je sredinom 90-tih čuveni anime reditelj Šođi Kavamori (svet zadužio ostvarenjima kao što su „Macross“, „The Vision of Escaflowne“ i „Noein“) napravio biografski film o Mijazavinom životu, kroz eksperimentalnu animaciju prikazujući tragičnu sudbinu prerano preminulog pesnika koji se žestoko borio s mentalnom bolešću. Film se zove „Spring and Chaos“ a glavna fora je što je Kavamori ukletom pesniku podario istu odliku koju imaju junaci ekranizacije njegovog najpoznatijeg dela – u ovom animeu, isto kao Đovani i Kampanela, Kenđi Mijazava ima mačiju glavu.

ŠTA: „Night on the Galactic Railroad“, 1986.
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KAD: Utorak 25. novembar u 19:30
KOLIKO: Jedna konzumacija

четвртак, 20. новембар 2014.

PREDAVANJA O JAPANU


PREDAVANJA O JAPANU

Japanska ambasada u Republici Srbiji organizovali je izložbu "Tohoku - očima japanskih fotografa" koja je postavljena u Galeriji Progres u Beogradu (Knez Mihailova 27) od 10. do 30. novembra 2014. godine. Izložba je otvorena svakoga radnog dana od 12-20h, vikendom od 12-18h.

ZA VREME TRAJANJA IZLOŽBE U GALERIJI "PROGRES" PLANIRANA SU I SLEDEĆA PREDAVANJA:

Subota
22. novembar u 16h
Poetska radionica "Dobra reč"-pesme posvećene deci Fukušime
Stihove čitaju Kajoko Jamasaki, Saša Radojčić i Vojislav Karanović
Muzika: Hisaši Mihailo J. Vukelić

Utorak
25. novembar u 15h
Stipendisti Vlade Japana, Miloš Stanojević i Slobodan Jajić
govore o iskustvima sa studija u Japanu

Sreda
26. novembar u 17h
Dr Dalibor Kličković
"Zen budizam kao veština otkrivanja i oplemenjivanja ljudske prirode"

Petak
28.novembar u 18h
Ambasador Japana, Nj.e.g. Masafumi Kuroki uručiće "Priznanje ambasadora Japana" g. Hirošiju Jamasaki Vukeliću za zalaganje i doprinos u promociji japanske kulture, japanske poezije, književnosti i japanskog jezika širom Srbije, kao i za promociju srpske književnosti u Japanu.

Nakon ceremonije g. Hiroši Jamasaki Vukelić održaće predavanje na temu "Oku no Hosomichi (Uska staza ka Dalekom severu), Macuo Bašo".

ULAZ NA IZLOŽBU I PREDAVANJA JE SLOBODAN

среда, 19. новембар 2014.

Ambasada Japana donira knjige udruženju Sakurabana (20.11.2014.)



Kao i svake godine nakon Sajma knjiga Ambasada Japana u Srbiji deo knjiga i mangi koje su tom prilikom izložili donira udruženju Sakurabana. Ove godine će primopredaja knjiga biti izvršena u četvrtak u klubu Sakurabana (Terazje 12, 2 sprat) od 16h. Svi su dobrodošli da pogledaju naslove kojima ćemo osvežiti našu manga biblioteku.
Ovde možete videti delić atmosfere sa sajma knjiga i kako je izgledalo kosplej takmičenje.

понедељак, 10. новембар 2014.

Highschool Festival 16.11.2014.

Highschool Festival 16.11.2014.


U okviru akcije "Sagradimo Kulturni Centar Sakurabana", 16. novembra u Wait&Stay klubu (Simina 10a) održaće se mali festival. Događaj je osmišljen po uzoru na školske festivale koje viđamo po anime serijama, mangama, jdorama, ali i po raznim blogovima koji govore o životu u Japanu.
Ovakvi festivali u japanskim školama se održavaju barem jednom godišnje. Pripremaju ih uglavnom učenici uz nadzor nastavnog osoblja. Prema tematici mogu da budu podeljeni na:
  1.    razrede - kada celo odeljenje osmišljava aktivnost koju će predstaviti na festivalu ili
  2.   klubove - obično početkom školske godine kada klubovi predstavljaju svoje aktivnosti kako bi privukli nove članove.

Cilj ovakvih festivala je da se pokažu sposobnosti dece, njihova maštovitost i sposobnost da rade u timu. Ovakvi festivali su takođe prilika da se đaci iz različitih škola upoznaju, da se upoznaju sa zajednicom, komšilukom u kojem se škola nalazi. Samim tim otvoreni su za sve posetioce a posebno za roditelje đaka.
Ovakav jedan festival će se po prvi put održati i u Beogradu. Nemamo uslove koje imaju deca u japanskim školama, ali imamo dobru volju, mnogo elana i zanimljive ideje. U svega par sati koliko će trajati ovaj mini festival imaćete prilike da na jednom mestu vidite: hostove i maid kafe, da učestvujete u nagradnim igrama, obradujete sebe ponekom origami figuricom ili portretom u manga/chibi stilu, počastite se kolačićima. Moćićete da saznate šta vas očekujeu budućnosti i da li ćete izvući neku od vrednih nagrada na lutriji koju organizuje Sakurabana - naravno, ako kupite tiket. A biće još i po koje iznenađenje.
Sve aktivnosti su osmišljenje i isplanirane od strane naših timova/"razreda". A sav prikupljeni prihod ide za otvaranje Kulturnog centra Sakurabana.

PROGRAM FESTIVALA
Aktivnosti koje će trajati tokom celog festivala:
Maid kafe - sa maidicama u "maid kafe" kutku ćete moći da ćaskate i igrate se pamtomime
Hostovi - Borivoje Naumovski i Damien Valtiel (slikanje sa hostovima će se naplaćivati)
OriSor štand – u ponudi će biti OriSor posteri, a ako se tu zadesite u pravo vreme moći ćete da dobijete i potpis
Muzička nagradna igra - razred 3-A - razumete se u japansku muziku, znate pesme iz anime-a ili sa jpop i jrock scene? Okušajte se u ovoj nagradnoj igri i osvojite neku od nagrada
Proricanje budućnosti - razred 3-B - nema tu šta da se kaže, želite da znate šta vas čeka u budućnosti? Ovo vam je prilika da saznate!
Manga/chibi portreti - razred 3-C – mlade dame koje će se potrduti da naprave Vaš manga/chibi portret onako kako vi želite
Origami figurice - razred 3-D - članovi Origami radionice će vam ponuditi već gotove figurice, ali će i praviti figurice na licu mesta po vašoj želji
Slatki brownies - razred 3-E - zasladite se kolačićima dok se šetate po festivalu
Nagradna igra sa balonima - razred 3-F - mislite da ste spretni? Pokažite nam koliko! Ulovite balon i osvojite nagradu.
Posebni događaji:
18:30 - 19h
OriSor potpisivanje postera i fotografisanje sa fanovima na Orisor štandu
20h - 20:30h
Tombola - javno izvlačenje - svi oni koji su kupili tikete za tombolu neka se u 20h okupe u delu kluba gde je maid kafe jer počinje javno izvlačenje dobitnika.
20:45h - 21h
Objava za goste i razrede - naši razredi se takmiče da se kvalifikuju za više kategorija, neke kategorije će biti javne a neke tajne. Razredi će biti ocenjivani od strane žirija koji će biti izmešan među gostima i od strane gostiju. U 20:45h ćemo objaviti kako su naši timovi prošli i za šta su se sve kvalifikovali. Karte za tombolu će moći da se kupe na ulaznim vratima i kod naših mejdica.
Cena ulaznice: 50 dinara*

*Sav prikupljen novac biće uplaćen za pomoć za otvaranje Kulturnog centra Sakurabana

недеља, 9. новембар 2014.

Projekcija: „A Wind Named Amnesia“, 1990.



Polako ali sigurno, ulazimo u poslednjih mesec dana Old School ciklusa: još su samo četiri ostvarenja ostala pre nego što prestanemo s puštanjem prašnjavih klasika (ili filmova koji bi želeli da budu klasici) i pređemo na noviju produkciju. A pošto smo rekli da ćemo vam otkrivati i filmove koji su slavu stekli i zbog toga kako ih je otkrivao zapadni fandom, na našem repertoaru se našao i „A Wind Name Amnesia“.

Zasnovan na romanima slavnog žanrovskog pisca Hidenobu Kikućija, poznatog pre svega po serijalu „Vampire Hunter D.“, „A Wind Named Amnesia“ se bavi temom apokalipse i sloma civilizacije. Na poprilično originalan način, sunovrat nije izazvan kataklizmom, već misterioznom pojavom kada su ljudi naprasno počeli da zaboravljaju – ono, bukvalno zaboravljaju, s crnim rupama u pamćenju – i lična iskustva i civilizacijske tekovine, što je čovečanstvo ekspresno vratilo u doba plemenskog uređenja. Mladić čije je poznavanje kulture i tehnologije iznad proseka, i misteriozna devojka koja očigledno nešto zna o pošasti koja je obrisala civilizaciju, zajedno putuju opustošenom Amerikom i proživljavaju razne post-apokaliptične avanture.

Kao film labave, epizodične strukture koja bi bolje funkcionisala kao TV serija nego kao celovečernje ostvarenje, „A Wind Named Amnesia“ svoj status kultnog klasika na zapadu, u generaciji koja je stasavala 90-tih, pre svega duguje tome što se pojavio u pravom trenutku: došao je kada hajp oko „Akire“ bio na vrhuncu, što je fanovima otvorilo apetit za intelektualnom animacijom za odrasle. Iako iz današnje perspektive film možda ne zaslužuje hvalospeve kojim su ga zasipali kritičari onog doba, definitivno valja zbog jedne stvari. „A Wind Named Amnesia“ pogađa pravo u centar kada je reč o onoj specifičnoj, melanholičnoj atmosferi koja je bila česta pojava u distopijama stare škole, sa sve vizijom propale i posrnule Amerike koju je mogao da zamisli samo Japanac  pre 30 godina. To je ona atmosfera koja je u stanju da u vama izazove osećaj nostalgije i čežnje za mestom na kome nikada niste bili, čak i ako ste rođeni znatno posle 1990. kada se „A Wind Named Amnesia“ pojavio u bioskopima.

A svi znamo da se takvi filmovi više ne prave.

ŠTA: „A Wind Named Amnesia“, 1990.
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KAD: Utorak 11. novembar u 19:30
KOLIKO: Jedna konzumacija

Nove mange u biblioteci: Pokemon Adventures od 1 do 7


Na Beogradskom sajmu knjiga smo još jednom veoma uspešno održali Origami radionicu, manga radionicu, ali i popularan kosplej u čijoj organizaciji su nam pomoglđi Ambasada Japana i izdavačka kuća Darkwood, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Nakon obavljenog posla, potrudili smo se da uradimo nešto korisno i za manga biblioteku, i igrom čudnih okolnosti dobili smo Mnaga box set Pokemon adventures koji je od juče dostupan u manga biblioteci svim članovima udruženja Sakurabana.
Nadamo se da ćemo uskoro moći da vam prenesemo još neke lepe vesti.

Slike sa Beogradskog sajma knjiga 2014: GALERIJA


петак, 7. новембар 2014.

Board game day (Sakurabana & Grenadier) + promocija igre Spartacus



Kao što verovatno već znate u klubu pored mangi, crtanja i svega ostalog volimo i da se igramo. Kako bismo vam približili neke igre na tabli, organizujemo još jedan dan posvećen samo tome. U subotu 15.11. imaćete priliku da se sa nama igrate u klubu počevši od 18h, pa dok se ne izigramo.
U klubu su vam na raspolaganju brojne igre kao što su: A Game of Thrones, Settlers of Catan, Apples Apples, go, Elder sign, Zombies,...
Takođe, posebno iznenađenje nam spremaju drugari iz Grenadier-a koji će održati prezentaciju igre Spartacus: A Game of Blood and Treachery  koja će ovom prilikom biti na popustu.


Naravno, dozovljeno je da donesete svoje igre i pokažete ih posetiocima i igrate se. Dođite da se igramo i zabavimo uz dobro društvo.

ŠTA: Board game day (Sakurabana & Grenadier) + promocija igre Spartacus
KADA: subota (15.11.2014.) od 18h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, 2 sprat
CENA: kupovina jednog pića u klubu

субота, 1. новембар 2014.

Ciklus projekcija Old School: "Windaria"


Japan je zemlja u čijoj narativnoj tradiciji su srećni krajevi dugo važili za „vulgarne“. Iako je ta tendencija poslednjih godina izgubila primat zbog, ono, globalizacije, širenja zapadnog ukusa i podilaženja ukusu publike, u doba kada je „Windaria“ snimana, tragedije koje se valjaju u cinizmu i ne ostavljaju ni tračak nade u bolje sutra i te kako su bile na ceni. Nemojte da vas zavara ova ljupka sličica krupnooke mlade dame i njene pripitomljene veverice: „Windaria“ nije film za decu. Zapravo, iza dugih trepavica i diznijevskih životinjskih prijatelja, krije se jedan od najmračnijih anime naslova 80-tih – jedan od onih koji igraju na kartu da je u čovekovoj prirodi da bude slab i sebičan, da podleže iskušenju i donosi pogrešne odluke.

Priča počinje u idiličnom malom gradu, gde dvoje mladih, Izu i Marin, žive u sreći i slozi baveći se poljoprivredom. Mesto u kome borave nalazi se na granici između dva kraljevstva, gde napetost raste iz dana u dan, a sve više se govori i o ratu koji samo što nije počeo. Ipak, ratne intrige nemaju uticaja na naš zaljubljeni par, koji gleda svoja posla i mirno prodaje voće i povrće na pijaci. Sve se to menja jednoga dana kada agent iz jednog kraljevstva pokuša da izvrši teroristički napad upravo na pijaci na kojoj oni posluju, a Izu, mladi farmer, uspe da ga u tome spreči. Preko noći, Izu postaje heroj i oličenje patriotizma: vojska i političari se otimaju oko njega jer je simbolika „običnog građanina koji je goloruk osujetio planove neprijatelja“ ogromna, ukazuju mu pažnju i nude razne privilegije. Mladić se bogami i te kako menja, sve više verujući u svoju veličinu i nezamenjivost. A onda rat izbije punom snagom.

„Windaria“ je nastala 1986. po romanu Keisukea Fuđikave, inače anime scenariste čije je najpoznatije delo serija „Transformers“ iz sredine 80-tih. Nezadovoljan komercijalnim šonenima na kojima je radio, Fuđikava je roman napisao za svoju dušu, u želji da ispriča potresnu i univerzalnu priču o ratu i ljudskoj prirodi. Adaptacija romana na veliki ekran nije baš prošla bez poteškoća: film traje prekratko za sve događaje koje želi da prenese, povremeno stvarajući utisak kao da ga gledate na fast forwardu. Svejedno, u kombinaciji sa retro dizajnom koji je u božanstvenom neskladu s mračnim tonom radnje, muzikom na sintisajzerima koja pogađa pravo u nostalgiju, i završnicom čiji je cilj da vam za sva vremena zatre veru u čovečanstvo, „Windaria“ je film koji vredi dva sata pažnje svakog anime fana.

ŠTA: „Windaria“, 1986.
KAD: Utorak 4. novembar u 19:30
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12, II sprat
KOLIKO: Jedna konzumacija