понедељак, 29. септембар 2014.

Survival Japanese - učimo osnove japanskog jezika



Pošto je očigledno da već duže vremena postoje zainteresovani da u Sakurabani savladaju osnove japanskog - makar toliko da mogu da se na japanskom predstave, zatraže čašu vode ili pitaju za adresu koja im je potrebna, ako ne već da gledaju animee bez titlova - veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da od idućeg ponedeljka u našem klubu počinje kurs pod kreativnim nazivom "Survival Japanese".

Kurs će voditi gospođa Fumiko Takeshita, a ideja je da naučite najosnovnije konverzacije uz pomoć kojih ćete se snaći na ulicama japanskih gradova, ili se družiti sa Japancima.

Savladaćete sledeće:
- da se predstavite i ispričate par reči o sebi;
- da pitate gde se nalazi mesto kuda želite da idete;
- da pitate za cenu i tražite stvari u prodavnicima i restoranima;
- da vodite jednostavan razgovor o porodici, poslovima itd;
- da pozovete nekoga na kafu (što može da bude veoma korisno).

Fumiko-sensei govori srpski i ima iskustva u držanju časova japanskog. Cena kursa je veoma povoljnih 600 dinara mesečno (deo prihoda ide u fond za Kulturni centar Sakurabana), a časovi će biti svakog prvog i trećeg ponedeljka u mesecu, od 17h do 18h časova, u prostorijama našeg kluba.

Svi zainteresovani su dobrodošli! :)

ŠTA: Survival Japanese - učimo osnove japanskog jezika
KAD: 06.10.2014. od 17h
GDE: Klub Sakurabana (Terazije 12, 2 sprat)

Projekcija Photon: The Idiot Adventures



Još jedan utorak-  još jedna anime komedija
Ovog puta puštamo svemirsku avanturu "Photon: The Idiot Adventure".
Kao što se iz naslova da zaključiti, pratimo ne baš pametnog, ali zato hrabrog i vernog protagonistu koji se smuca svemirom i mrsi konce zlom (i ne baš sposobnom) galaktičkom imperatoru.
Ova  OVA iz 1997. godine sadrži sve popularne elemente anime humora - junaka koji nema mnogo u glavi, al je zato uporan ko mazga, tsundere najbolju drugaricu koja se zaljubljuje u svakog tipa koji naiđe, nehotični brak sa zgodnom kapetanicom, perverznog negativca, njegove nesposobne pomagače i vanzemaljske cice-ubice.
Možete očekivati gegove, nesporazume, nešto za ljubitelje mecha i nešto za ljubitelje harema. Ukratko, ljubitelji komedija su obezbeđeni. Dođite da se smejete, a od sledeće nedelje krećemo sa nečim malo drugačijim.

ŠTA: Projekcija Photon: The Idiot Adventures
KAD: Utorak (30.09.2014.) od 19:00h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KOLIKO: jedna konzumacija (piće, čips, kokice,...)

понедељак, 22. септембар 2014.

Projekat Kulturni centar Sakurabana #CCSakurabana



O nama:
Udruženje Sakurabana je nevladina neprofitna organizacija koja se bavi promocijom japanske pop kulture, podsticanjem kreativnosti kod mladih i promocijom alternativnih vidova zabave. Sakurabana je osnovana 2007. godine i do sada smo uspeli da organizujemo sedam puta Japanizam koji je već dve godine konvencija, ali i mnoštvo manjih događaja. Sve to u cilju podsticanja mladih u Srbiji da se upoznaju sa stranim kulturama, kreativno izraze i kulturno uzdignu. Trenutno postoji klub udruženja u kom se organizuju brojne svakodnevne aktivnosti kao što su radionice, predavanja, tribine, turniri i, naravno, druženje mladih.
Međutim, posle brojnih problema i nepogoda u Srbiji, fondovi za kulturu su desetkovani, ili skoro nepostojeći. Situacija za razvoj mladih u zemlji je veoma loša, ali mi i dalje želimo da se borimo i omogućimo našoj omladini pristup širokom spektru kulturnih sadržaja. Stoga smo pokrenuli jedan veoma ambiciozan projekat prikupljanja novca za otvaranje Kulturnog centra Sakurabana. Iako je situacija u državi veoma teška, verujemo da je neophodno obezbediti deo kulturnih sadržaja za naše građane.




Kulturni centar Sakurabana:
Kulturni centar Sakurabana će biti jedinstveno mesto u Srbiji posvećeno svima koji žele da nauče nešto novo, kreativno se izraze, kulturno se uzdignu i na taj način učine Srbiju lepšim mestom. U okviru kulturnog centra želimo da otvorimo manga bibilioteku, da omogućimo redovno održavanje radionice crtanja u manga stilu, origami radionice i kosplej radionice. Pored ovoga želimo da stvorimo mesto gde će svi zainteresovani moći da čuju predavanja, pokrenu diskusije, da organizuju tribine i okrugle stolove na različite teme. Takođe, ukoliko bude bilo moguće, želimo i da u okviru KC Sakurabana bude i galerija koja će biti na raspolaganju domaćim i inostranim izlagačima iz različitih umetničkih pravaca. Prosto rečeno, želimo da KC Sakurabana bude mesto za učenje, stvaranje i zabavu.


Koja je korist takvog Kulturnog centra?
Održavanjem redovnih radionica želimo da podstaknemo stvaralački duh kod naših posetilaca, ali i da probamo da ih naučimo novim stvarima. Postojanje jednog ovakvog kulturnog centra pruža šansu kreativnim mladim ljudima da upoznaju sebi slične i postanu aktivni deo društva. Izučavanjem različitih kultura i vidova umetnosti podstičemo toleranciju kod mladih. Zahvaljujući atraktivnim programima koje udruženje Sakurabana organizuje poslednjih sedam godina, podstiče se turizam u Srbiji, ali se i poboljšava slika o našoj zemlji u svetu, jer smo ostvarili uspešnu saradnju sa nekoliko inostranstrih udruženja. Takođe, bitno je napomenuti da će ovo biti mesto koje će podsticati učenje jezika, kao i regionalnu saradnju. Kako bismo mogli da nastavimo sa time, neophodno je da se otvori Kulturni centar, jer ćemo samo na taj način moći da obezbedimo neophodne finansije za dalji rad.





Prikupljanje novca?
Jedan od glavnih izvora su donacije za koje se nadamo da ćemo uspeti da prikupimo preko sajta Indiegogo na kom smo otvorili stranicu posvećenu isključivo ovom projektu. (http://igg.me/at/ccsakurabana)
Imajući u vidu činjenicu da u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijeno elektronsko poslovanje i plaćanje preko interneta otvorili smo račin za donacije na koji svako može da uplati koliko je u mogućnosti. (165-9688-81, Svrha uplate: DONACIJA, Primalac: Sakurabana Beograd ) Naravno, ovo nije sve što ćemo raditi kako bismo realizovali naš cilj, u narednom periodu biće organizovan niz različitih događaja, radionica i dr. koji će za cilj imati prikupljanje novca za KC Sakurabana. Ukoliko želite da pratite naš dalji rad, to možete učiniti preko naše internet stranice (www.sakurabana.info) ili na FB stranama.


петак, 19. септембар 2014.

Projekcija Space Dandy (1 do 6)




Uprkos svim nevoljama koje su nas snašle mi veselo nastavljamo sa ciklusom komedija i to sa projekcijom prvih 6 epizoda serijala "Space Dandy"
Kad je čuveni režiser Šinićiro Vatanabe najavio da se posle rada na animeu "Kids on the slope" vraća u svemir sa svojim novim projektom, svi su se ponadali da će uslediti omaž "Cowboy Bebop" - u, animeu koji ga je i stvorio i obeležio jedno doba.
Međutim, Vatanabe je dokazao da nema nameru da se ponavlja, kao i da je veliki trol. Ono što smo dobili je "Space Dandy", retro avanturistička nadrealna komedija koja najviše potseća na mešavinu trashy SF filmova iz 1970-tih, Hana-Barbarinih "Džetsonovih" i Bruksovih "Space Balls".
Autorski tim je odmah na početku odlučio da se mane koherentne priče i skoncentriše na što luđe zaplete i na momente zapanjujuću animaciju. Koliko je svaka epizoda priča za sebe vam dovoljno govori to što na kraju jedne epizode svi likovi izginu, u pak drugoj postanu zombiji, a već u sledećoj epizodi sve ide po starom, kao da ničega nije bilo.
Zaplet (kakav postoji) se vrti oko Spejs Dendija (koji je dendi u svemiru, ako niste shvatili), lovca na vanzemaljce i ljubitelja restorana sa obdarenim kelnericama koji se potuca po kosmosu tražeći nove vanzemaljske vrste u društvu idiotskog mačkolikog Betelgežanina Mjaua i Kju-tija, poprilično inteligentnog i kompetentog robota koj je nazalost zaglavio ni kriv ni dužan sa budalama. Ovu ekipu iz misterioznih razloga bezuspešno juri zli dr. Gel koji je zapravo gorila. Sa perikom. I šeširom sa peruškom. Jel vam dosta?
Dođite ako volite otkačeni humor, nadrealne priče i dobru animaciju. A i ako volite Vatanabea - ako ništa drugo, da se krstite i rukama i nogama šta mu bi.

P.S.
Ukoliko želite da donirate novac za projekat Kulturni centar Sakurabana, a nemate karticu, to ćete moći da uradite na projekciji.

ŠTA: Projekcija Space Dandy
KAD: Utorak (23.09.2014.) od 18:30h
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KOLIKO: jedna konzumacija (piće, čips, kokice,...)

четвртак, 18. септембар 2014.

Kulturni centar Sakurabana Indiegogo projekat #CCSakurabana


Nakon Skupštine udruženja Sakurabana, koja je održana u nedelju 14.09.2014. godine, imajući u vidu trenutnu situaciju, odlučeno je da se pokrene veoma ambiciozan projekat otvaranja Kulturnog centra Sakurabana. Kako bi se ovaj plan sproveo u delo otvorena je Indiegogo stranica. Detaljne informacije možete naći ovde: http://igg.me/at/ccsakurabana/x/8579423





Kako bismo otvorili Kulturni centar Sakurabana trebaće nam pomoć svih Vas. Ako ne možete da pomognete novčano, pomozite tako što ćete podeliti informaciju o ovome gde god možete. Ukoliko imate neke ideje kako možete da pomognete, slobodno nas kontaktirajte: sakurabanabeograd@gmail.com

Nadamo se da ćemo uspeti da otvorimo KC Sakurabana i da ćemo moći da zagarantujemo opstanak konvencije Japanizam i nastavak daljeg rada udruženja.


субота, 6. септембар 2014.

Projekcija "Svete batice"



Nakon tri nedelje ludila uz "Kill la Kill", pravimo mali predah u projekcijama uz jednu laganu i opuštenu komediju, koja je već naišla na odličan odziv kod publike, te se nadamo da ćete je rdo pogledati ponovo (a ako vam je ovo prvo iskustvo s ovim naslovom, ni ne slutite šta vas čeka)...

Elem, da se podsetimo o čemu se radi.

Buda i Isus – da, onaj Sidarta Buda koji je dostigao nirvanu i onaj Isus iz Nazareta koji je umro na krstu – žive zajedno u savremenom Tokiju u jednom malom stanu. Buda jadikuje jer je na skulpturama često ovekovečen u životnoj fazi kada je previše posezao za slatkišima, dok Isusa nervira to što mu svi stalno govore da je isti Džoni Dep. Film beleži pokušaje ovih posebnih cimera – svetih batica – da se priviknu na užurbanost Tokija i uživaju u malim stvarima.

Nepotrebno je napomenuti da su „Svete batice“ najprovokativnija anime komedija prikazana u bioskopima u proteklih par godina ('ajmo da ponovimo o čemu se radi: Buda i Isus žive zajedno u Tokiju. BUDA I ISUS ŽIVE ZAJEDNO U TOKIJU.) Iako je čak bilo pokušaja zabrane kako mange kad je počela da izlazi, tako i filma kad je stigao u bioskope (a u pozivima na linč bile su jednako glasne i budističke i hrišćanske grupe), oni koji su se upustili u ovo delo jednoglasno se slažu da „Svete batice“ donose fenomenalan humor, a da pri tom ne vređaju ničija verska osećanja. Uostalom, nema prave umetnosti bez malo provokacije.

Idućeg utorka verovatno sledi vrhunac kada su novije anime komedije u pitanju, ali nećemo još da vam otkrijemo o kom se naslovu radi. Dotle, uživajte u društvu osnivača najvećih svetskih monoteističkih religija.

ŠTA: "Svete batice"
GDE: Klub Sakurabana, Terazije 12
KAD: Utorak 9. septembar u 19:30 sati
KOLIKO: Jedna konzumacija

петак, 5. септембар 2014.

Skupština udruženja Sakurabana


Poštovani članovi i poklonici udruženja Sakurabana,
Pozivamo vas na skupštinu udruženja Sakurabana koja će se održati u nedelju 14.09.2014. u prostorijama kluba (Terazije 12, drugi sprat) sa početkom u 17 časova.

Tačke dnevnog reda na skupštini biće sledeće:
  • Rezime dosadašnjeg rada
  • Predočavanje problema sa kojima se trenutno udruženje susreće
  • Trenutna situacija u udruženju
  • Predlog rešenja
  • Poziv na saradnju i zajednički rad na rešenju
Skupština udruženja Sakurabana je otvorena za sve, ali se posetioci mole za poštovanje reda i pravila ponašanja.

Predsednik udruženja Sakurabana
Bojan Vukadinović