среда, 19. фебруар 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA TOKYO GODFATHERS


CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA
TOKYO GODFATHERS



Treći ponedeljak u ciklusu posvećenom Satoši Konu rezervisan je za njegov najviše pravolinijski i najmanje istripovan film – što naravno ne znači da nije reč o još jednom remek delu. Radi se o filmu „Tokyo Godfathers“ – božičnoj priči na japanski način, gde su tri biblijska mudraca zamenjena s troje likova koji naglavce izvrću sve poznate anime stereotipe.
Na Badnje veče, u jednom ružnom tokijskom predgrađu kakvo se retko kad pojavljuje na filmu, troje beskućnika – sredovečni alkos Gin koji tvrdi da je svojevremeno bio poznati sportista, srednjoškolka Mijuki koja je nedavno pobegla od kuće, i Hana, omatoreli transvestit i propala kraljica kabarea – u đubretu naiđu na uplakanu  bebu. Ubeđeni da im je beba poslata kao božiji znak, njih troje će se uputiti preko pola Tokija da pronađu bebinu majku, usput rešavajući i sopstvene životne probleme, onoliko koliko se dotični rešiti mogu.
Od svih ostvarenja velikog Satoši Kona, „Tokyo Godfathers“ je, štono bi se reklo, najviše family-friendly – žanrovski spada u takozvane božićne filmove čiji je cilj da vas razneže i vrate vam veru u čovečanstvo, i koje opušteno možete da konzumirate u društvu bliže i dalje rodbine bez straha od poprekih pogleda (eto ideje šta sledeći put da pustite mami kad vas priupita kakvi su vam to japanski crtaći). Međutim, Konov film ni u jednom trenutku neće skliznuti u jeftine emocije i ljigavoštinu. Uz duhovite dijaloge, dopadljive likove i savršenu ravnotežu između komedije i drame, „Tokyo Godfathers“ ne donosi samo gorko-slatku studiju ljudske prirode, već i upečatljiv obilazak nepopulanih delova Tokija u koje anime fanovi nemaju često prilike da zavire, izrastajući tako u svojevrsno ljubavno pismo koje Satoši Kon upućuje svom gradu. Na kraju vam se čak može desiti da poverujete da su na Badnje veče u dalekom Tokiju čuda moguća – a tako ubedljiv može da bude samo pravi majstor.
Iako se bavi problemima odraslih i sadrži nekoliko nasilnih scena, film je primeren svim uzrastima i publici najrazličitijeg ukusa. S projekcijom počinjemo u 19:30 – dođite na vreme, da ne biste ostali bez kokica ili završili sedeći na podu.

ŠTA: Projekcija TOKYO GODFATHERS
KAD: ponedeljak (24.02.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KOLIKO: kupovina 1 pića

петак, 14. фебруар 2014.

Board game day (21.02.2014.)


Sakurabana i Grenadier za sve ljubitelje društvenih igara organizuju "Board game day" koji će se održati u petak (21.02.2014.) u klubu Sakurabana (Pop Lukina 6) sa početkom od 18 časova.
Tokom Board game day-a imaćete priliku da naučite kako se igraju neke od brojnih društvenih igara iz asortimana Grenediera, kao i onih koje su dostupne da se igraju u samom klubu.


Neke od igara koje će biti dostupne tog dana:


Elder Sign
Let's Kill
A Game of Thrones The Board Game
Settlers of catan
Magic the gathering
Munckin
Apples to apples



Dođite da se igramo uz osveženje iz kluba!


ŠTA: Board game day
KADA: petak (21.02.2014.) od 18h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
CENA: kupovina jednog pića u klubu

среда, 12. фебруар 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA MILLENNIUM ACTRESS



Ohrabreni dobrim odzivom publike na čitav projekat puštanja filmova Satoši Kona, ovog ponedeljka nastavljamo dalje. Pred vama je „Millennium Actress“ -  Konovo najlirskije ostvarenje, snimljeno 2001. godine,  za koje je pokupio nebrojeno nagrada i posle koga su ga i počeli priznavati za najtalentovanijeg anime reditelja svoje generacije .
Reditelj dokumentaraca Genija Taćibana najzad je ušao u trag Ćijoko Fuđivari, legendarnoj glumici koja je svojevremeno važila za najblistaviju zvezdu japanskog filma, sve dok se sredinom '60-tih nije povukla iz javnosti i od tad nije dala nijedan intervju. Rešen da o bivšoj divi napravi dokumentarac, Taćibana će posetiti ostarelu glumicu i navesti je da mu se otvori. Ponovo pred kamerom, Ćijoko Fuđivara pripoveda o svom životu i karijeri: kao žena, rođena je u Japanu posle Prvog svetskog rata a dočekala je osvit 21. prvog veka, proživevši tako presudno turbulentne trenutke za istoriju svoje zemlje. Kao glumicu, uloge su je vodile od istorijskih drama do naučne fantastike, obuhvativši tako čitav milenijum.
Kao poetska priča o traganju za sopstvenim snovima, sudbini jedne žene i jedne zemlje, i zlatnom dobu japanske kinematografije, „Millennium Actress“ se najviše pamti po kreativnom načinu na koji je radnja prikazana. U tipično Konovom stilu, stvarnost u kojoj se snima dokumentarac meša se sa sećanjima koje pripoveda Ćijoko i njenim filmovima odakle gledamo odlomke, sve dok se ove tri ravni toliko ne isprepletu da likovi iz sadašnjosti počinju da se pojavljuju u filmovima i sećanjima, a postaje jasno da su uspomene stare dame u velikoj meri stvar lične interpretacije (obećavamo da je priča znatno manje konfuzna kad se gleda nego kad se prepričava). Mnogi „Millennium Actress“ prvenstveno doživljavaju kao Konov omaž japanskom bioskopu '50-tih, ali po sopstvenom priznanju, Satoši Kon je tek za potrebe svog animea pogledao najveće filmske klasike i iščitao potrebnu literaturu. Njegova ideja je bila da nas uvuče u kožu glavne junakinje i prenese nam naravoučenije da je potraga za ciljem često bitnija od nalaženja istog – i u tome je nesumnjivo uspeo.
Uobičajen termin za početak projekcije  u 19:30. Film je primeren publici svih uzrasta, ali namenjen odraslima.

ŠTA: Projekcija MILLENNIUM ACTRESS
KAD: ponedeljak (17.02.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KOLIKO: kupovina 1 pića

четвртак, 6. фебруар 2014.

CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA PERFECT BLUE


CIKLUS PROJEKCIJA: ŽIVOTNO DELO SATOŠI KONA
PERFECT BLUE




Kao što smo vam obećali prošlog ponedeljka, na radost elitista, nostalgičara, ali bogami i mlađarije koja ume da ceni dobar anime a ranije nije imala priliku da se susretne s likom i delom ovog velikog autora, od 10. februara Sakurabana počinje sa ciklusom projekcija na koji smo posebno ponosni. Naime, puštaćemo vam sabrana dela legendarnog Satoši Kona – i da, prikazaćemo sve (baš SVE) što je izbacio tokom karijere, do prerane smrti jeseni 2010. godine.

S obzirom da je predmet prve epizode Anime Lektire bio upravo stvaralaštvo Satoši Kona, poslužićemo se tim opisom njegovog životnog dela:  „Satoši Kon važi za jednog od najkvalitetnijih reditelja bioskopskih animiranih filmova koji se obraćaju inteligentnoj, odrasloj publici i bave ozbiljnim temama – na zapadu, poznat je i kao Dejvid Linč animea. Zajednička crta svih njegovih filmova jeste preispitivanje podsvesti i subjektivna realnost – ono, dešava li nam se ono što mislimo da nam se dešava, ili smo samo zarobljenici sopstvenog uma. Kao vrstan pripovedač i inovativan animator, Kon je ostavio neizbrisiv pečat na to kakve smo animirane filmove očekivali iz Japana, a kada je tragično preminuo 2010. godine, mnogi fanovi su to doživeli kao kraj jedne ere i još jedan ekser zakucan u sanduk anime industrije. S obzirom da finansijski problemi sprečavaju studio Madhouse da posthumno dovrši i pusti u bioskope njegov poslednji film, „The Dream Machine“, čini se da ovaj zaključak i nije tako daleko od istine.“
Epizodu posvećenu Konu možete pogledati ovde na YouTube kanalu Pičvajz Pikčersa, a kao što ste mogli da pretpostavite, projekcija kojom otvaramo ciklus je Konov prvi film – „Perfect Blue“, čuvena studija o paranoji, opsesiji i mentalnom sunovratu jedne mlade žene, snimljena 1997. godine u produkciji studija Madhouse. Da citiramo Nenada Scarfingera Grujića, kome je ovo jedno od najdražih filmskih ostvarenja u anime formi: „Mima Kirigoe je mlada i prelepa članica ženskog tria CHAM!, koja počinje polako da shvata da ne može biti pop idol doveka i pravi zaokret  prema glumi. Međutim, neko od fanova njene karijere pop idola ima drugačije planove. U svojim prvim koracima u ulozi  glumice, Mima proživljava niz nezgodacija, počev od bezazlenih pa kako film odmiče sve ekstremnijih i težih. Mučena grižom savesti I činjenicom da ljudi stradaju zbog nje, ona kreće da polako tone u bipolarnost, oličenu u ukazivanju stare Mime Kirigoe pred njenim očima. Granica između stvarnog i imaginarnog počinje da se zamućuje dok Mima spektakularno iskače sa normalnog koloseka, uspevajući da na sopstvenom ludilu izgradi karijeru glumice.
„Perfect Blue“ je nalik na Diznijev film koji je režirao Hičkok. Mada, i da je animiran kao „South Park“ bio bi jednako ubedljiv. Od jednostavne, dobrodušne devojke Mima postaje slučaj za Lazu, grižom savesti izludela, deprimirana i paranoična kao Dejvid Bouvi posle dva decimetra kokaina. Kvadratna. Pripovedanje je najistaknutiji aspekt ovog dela i neverovatne situacije u nizu zabunjuju kako likove tako i gledaoca svojom neopredeljenošću između realnog i imaginarnog. Nikada nećete videti anime koji je toliko nalik stvarnosti kao što je neki Konov. Pri tom ne mislim samo na scene nagosti. Mada tu su, između ostalog… Gde sam ono stao? Kritika koju Kon upućuje u ovom filmu je prema svetu filma i načinu na koji se stvarnost preko njih fabrikuje i menja do neprepoznavanja. Kroz lik Mime prikazana je dvojna priroda medijskih zvezda i to koliki je zapravo raskorak između njihove slike u javnosti i onog kakvi su zaista. Izuzetna je Konova sposobnost da i kod gledaoca izazove osećaj mešanja stvarnog i imaginarnog, prikazujući razvojni put jedne starlete, paralelan sa njenim putem za ludilo.“
S filmom počinjemo u 19:30, kao i svaki put. Malo upozorenje, za svaki slučaj: „Perfest Blue“ se ne preporučuje deci, moralnim čistuncima i svima koji nemaju poverenja u sopstvenu mentalnu uravnoteženost.

ŠTA: Projekcija PERFECT BLUE
KAD: ponedeljak (10.02.2014.) od 19:30h
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KOLIKO: kupovina 1 pića

уторак, 4. фебруар 2014.




The crew is back!

Vaš SoA tim se vraća u akciju i počinje sezonu 2014 sa VALENTINES PARTY!
Već poznati DJ-evi - Yuki, Sarke i Smajli su tu za vas da obezbede nezaboravnu atmosferu za dan zaljubljenih.
Ukoliko niste upoznati sa žanrovima koji će se puštati na žurci, dozvolite da još jednom predstavim naše DJ-eve:

DJ Yuki - zadužena za Jrock / Visual Kei
DJ Sarke - zadužen za J elektroniku
DJ Smajli - zadužena za Kpop/Jpop/Cpop

Slobodno kačite vaše muzičke želje i vidimo se u petak (14.02.2014.) od 20h u klubu Underworld (Ruzveltova 1, TC Metro).
Dress code? Kao i uvek ne ograničavamo vas niti postavljamo nikakvu restrikciju na stilove, tako da možete biti u Valentines day elementu, a i ne morate! xD

ŠTA: SoA - VALENTINES PARTY - Black Cats
KADA: petak 14.02.2014.
VREME: 20h
GDE: Klub Underworld (Ruzveltova 1, TC Metro)
KOLIKO: 150din.* (100din. za članove društva Sakurabana sa plaćenom članarinom)

FB EVENT <= ovde postavite vaše muzičke želje!

понедељак, 3. фебруар 2014.

Donacija knjiga i mangi Ambasade Japana



U sredu, 05.02.2014. godine, u 17:30h u prostorijama kluba Sakurabana (Pop Lukina 6) biće održana primopredaja knjiga i mangi kao donacija Ambasade Japana biblioteci udruženja.
Tada ćete imati priliku i da čujete kratko predavanje o tome kako možete da studirate u Japanu. Naravno, moći ćete da dobijete odgovore na sva vaša pitanja iz prve ruke i prikupite sve potrebne informacije.
Pozivamo Vas da uveličate taj događaj svojim prisustvom.

Sakurabana Beograd