четвртак, 28. март 2013.

Mesec japanskog filma "april"

Sbana-i-DuhIstokaWEB

Društvo Sakurabana u saradnji sa ogrankom društva “Duh istoka” iz Zaječara, organizuje mesec posvećen japanskoj kinematografiji. Svakog ponedeljka, s početkom od 1 aprila, imaćete priliku da besplatno uživate u projekciji jednog filma iz Japana. Sve projekcije će se održavati u prostorijama kluba Sakurabana u Pop Lukinoj 6 u Beogradu.

AKIRA

Akira movie poster

 

Prvi od filmova koji ćete imati priliku da pogledate je Akira, režisera Kacuhira Otomoa, iz 1988. godine. Projekcija će biti održana u klubu Sakurabana (Pop Lukina 6), sa početkom u 19:30h.

Akira (1988.)
Režija: Katsuhiro Ôtomo
Trajanje: 124 min.

ŠTA: Akira
GDE: Klub Sakurabana, Pop Lukina 6
KADA: ponedeljak, 1. april, od 19:30h

Ulaz je besplatan!

 

Planirane projekcije mesec april:

1. april "Akira (1988)"
8. april "Audition (1999)"
15. april "Battle Royale (2000)"
22. april "Dark waters (2002)"
29. april "Departures (2008)"

четвртак, 21. март 2013.

Sakurabana i EuroCosplay, zvanični partneri.

EuroCosplayLogo

 

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da je društvo Sakurabana Beograd potpisalo ugovor o partnerstvu sa organizatorima londonskog takmičenja EuroCosplay, koje će se održati u oktobru ove godine.

Zahvaljujući ovom partnerskom ugovoru u mogućnosti smo da pobednika ovogodišnjeg cosplay takmičenja na konvenciji Japanizam pošaljemo kao našeg kandidata za evropsko cosplay takmičenje (EuroCosplay).

Međutim, velike nagrade znače i da su pravila za takmičenje pooštrena i da ćemo svi morati da ih se pridržavamo u potpunosti. Uskoro ćemo postaviti pravila i njihova objašnjenja, pa ćete moći da se bolje upoznate sa onim što vas čeka.

Na vama je da napravite što je bolji mogući kostim i osvojite put u London, na EuroCosplay takmičenje!

Sajt: www.eurocosplay.com
Facebook: www.facebook.com/eurocosplay
Deviantart: cosplayatmcmexpo.deviantart.com

уторак, 19. март 2013.

Projekcija: "Princess and the Pilot" - DoB

Princess-and-the-Pilot


PRINCESS AND THE PILOT


 

Proleće je godišnje doba buđenja, novih početaka i ljubavi – tako barem kažu, a na vama je da li ćete u to poverovati. Sakurabana je, međutim, rešila da se povede za ovom izrekom i da svoju prolećnu sezonu otvori ostvarenjem za koje se definitnivno može reći da pripada žanru ljubića – ali onih ljubića stare škole, kada se još verovalo da je dužnost prema otadžbini preča od lične sreće i kad su se teške odluke donosile bez suza. U pitanju je anime film studija Madhouse u svetu poznat kao „Princess and the Pilot“, čiji se komplikovani naziv na japanskom jeziku na srpski najpribližnije može prevesti kao „Sećanje na mog pilota“.

Radnja je smeštena u svet nalik našem, u doba koje neobično podseća na Prvi svetski rat. Dve nacije ratuju već decenijama, i čini se da mirovni sporazum nije ni na pomolu. Fana je devojka iz stare plemiće porodice, čiji se predstojeći ugovoreni brak sa prestolonaslednikom doživljava kao tračak nade u ratom opustošenoj zemlji, da ne govorimo da je reč o sjajnom propagandnom potezu. Jedini je problem što, da bi stigla do prestonice na svoje venčanje sa princom, Fana mora da pređe preko neprijateljske teritorije. Država unajmljuje Karina, najboljeg pilota kojim raspolaže, da bezbedno isporuči nevestu. On prihvata zadatak tek u zamenu za basnoslovnu nagradu, jer iako mu među svim pilotima u vojsci nema ravnog, Karino ne izgara od patriotskih osećanja. Budući da mu je majka poreklom iz neprijateljske zemlje, od detinjstva je trpeo šikaniranje, te je jedina domovina koju priznaje kao svoju nebo kojim leti.

Dok ovo može zvučati kao stereotipni zaplet, jaka strana filma „Princess and the Pilot“ je to što je uspeo da ga učini svežim: radnja se kreće predvidivim tokom samo do jednog određenog trenutka, a onda političke intrige nemilosrdno uzimaju danak. Likovi su upečatljivi, dopadljivi i začuđujuće realistični – posebno Fana, princeza, koja će vas brzo uveriti da nema mnogo toga zajedničkog sa svojim diznijevskim koleginicama. A za slučaj da srceparajuće romanse nisu, po srpski rečeno, vaša šolja čaja, ne sekirajte se – Madhouse po običaju briljira sa animacijom, te će vam scene vratolomnih dvoboja starinskih aviona sigurno držati pažnju.

„Princess and the Pilot“ je snimljen 2011. prema romanu Korokua Inumure, u okviru projekta studija Madhouse da svake godine izbaci po jedan animirani bioskopski hit. Projekcija će se održati u utorak 26. marta u Bioskopskoj sali Doma omladine s početkom u 20 časova, a pažnje vredan je podatak da će beogradska publika imati priliku da ovaj film vidi pre njegove američke i evropske premijere.

 

Praktične informacije:

ŠTA:       Princess and the Pilot

Japan, 2011.

Trajanje: 100 minuta

Produkcija: Studio Madhouse, prema romanu Korokua Inumure

 

GDE:      Bioskopska sala Doma omladine Beograda

KAD:      Utorak, 26. mart, u 20 časova

Ulaz je besplatan!

FB event: http://www.facebook.com/events/154399111386318/

 

понедељак, 18. март 2013.

Konkurs za izložbu radova na konvenciji Japanizam 2013

Japanizam 2013


Regionalna konvencija posvećena japanskoj pop-kulturi


od 04. do 07. jula, Dom omladine Beograda


Japanizam-2013


Glavna tema konvencije:


„Superheroji“


Sve vezano za kostimirane borce protiv sila mraka i bezumlja: sentai timovi i usamljeni osvetnici, moćni rendžeri i magične devojčice, oni koji su sa svojim moćima rođeni i oni koji su ih stekli, oni koji rade za dobrobit čovečanstva i oni kojima je samo lični interes na pameti, Tajger i Bani, Marvel i DC, i ostali maskirani heroji koji nas inspirišu čineći svet bezbednijim mestom.

 

Konkurs za izložbu radova na konvenciji Japanizam 2013


Teme konkursa:               „Superheroji“ i „Slobodna tema

Samo radovi na glavnu temu konvencije dolaze u obzir za nagrade! Slobodna tema će se nagrađivati isključivo simbolično!

Uslovi konkursa:

1)      Stil:               

Poželjno je da su radovi u manga stilu, ali će biti prihvaćena i dela koja su samo vidno inspirisana Japanom. Radovi mogu biti u crno-beloj tehnici ili u boji.

2)      Originalnost.

Svaki rad mora da bude originalno delo svog autora. Prerađene radove drugih autora i digitalne montaže nećemo prihvatiti (a i nije vam u interesu da se na taj način brukate). Naravno, možete slati vaše originalne fanartove iz nekih anime/manga serijala. U skladu sa ovim, neophodno je da svaki rad bude potpisan od strane autora. Uputstva za potpisivanje digitalnih radova ćete naći dalje u tekstu.

 

3)      Slanje radova:

Originale radova, odnosno fizičke primerke vaših dela, možete poslati na adresu društva (Društvo Sakurabana, Bulevar Zorana Đinđića 115/28, Novi Beograd), ili ih lično doneti na neko od okupljanja u klubu „Sakurabana“, u Pop Lukinoj 6, kod Brankovog mosta (svakog dana od 16-23h).

 

Digitalne radove možete poslati i na email adresu društva Sakurabana (sakurabanabeograd@gmail.com). Oni  moraju biti u sirovom formatu (.psd, .pdf) i u rezoluciji od minimum 300 dpi kako bi mogli da budu odštampani.

 

Broj poslatih radova nije ograničen. Slobodno možete poslati i svoje stare radove, pod uslovom da ih prethodno niste slali na neki drugi konkurs.

 

4)      Potpis i naznaka teme:

Ukoliko šaljete originale:
Svaki rad koji pošaljete mora da bude potpisan i da ima naznaku za koju temu konkuriše. Potpis mora biti jasan i vidljiv na radu. Temu za koju rad konkuriše napišite na poleđini rada.

Ukoliko šaljete radove u elektronskoj formi:
Obavezno koristite obrazac za potpis koji možete naći na: www.sakurabana.info/potpis
Obrazac treba da se nalazi u donjem desnom ćošku vašeg rada.
Elektronski potpis treba da sadrži: 1. Ime i prezime, 2. Datum rođenja, 3. Temu za koju konkurišete.

5)      Rok:

Svi radovi koji stignu na našu adresu do 20. juna 2013. godine ući će u izbor za izložbu na konvenciji.

6)      Adresa za slanje radova za konkurs:

Za originale:

Društvo Sakurabana
Sa naznakom za konkurs Japanizam 2012
Bul. Zorana Đinđića 115/28
Novi Beograd 11070

Uz rad je neophodno poslati i sledeće podatke:
Ime, prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona, e-mail.

Za radove u elektronskoj formi:

sakurabanabeograd@gmail.com

 

Dajte sve od sebe i pošaljite svoje najbolje radove. Svim učesnicima želimo sreću na konkursu – ganbatte kudasai!

www.japanizam.com

петак, 1. март 2013.

Dani Japana u Inđiji

[gallery ids="3527,3528"]

 

Dani Japana u Inđiji

Društvo Sakurabana će gostovati sa predavanjem na temu japanske popularne kulture u petak 1. marta.  Predavanje počinje u 12 časova i održava se u velikoj sali Kulturnog centra Inđija. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli!