четвртак, 29. јул 2010.

Chibi Japanizam Zaječar

Društvo Sakurabana i Muzej u Zaječaru organizuju festival „Chibi Japanizam“ posvećen japanskoj popularnoj kulturi. Poseban akcenat će biti stavljen na anime – animiranu produkciju poreklom iz Japana, i mange – karakteristične japanske stripove, a pored ovih fenomena koji u svetu, a i kod nas, okupljaju sve veći broj ljubitelja i radoznalaca.

Festival je osmišljen tako da u isto vreme bude i skup ljubitelja japanske popularne kulture, ali i mesto na kom bi neupućeni mogli da saznaju nešto više o ovom fenomenu. Festival prevashodno promoviše kreativna nastojanja mladih podstaknuta japanskim uticajem, te samim tim doprinosi interkulturalnom dijalogu – cilj je da kroz prijemčiv sadržaj zainteresujemo širu javnost za specifičnost i raznolikost drugih kultura.

Centralni događaj festivala će biti izložba radova domaćih autora inspirisanih anime i manga stilom, koja će se održati u Radul-begovom konaku. Izložba će biti otvorena tokom sva tri dana festivala i ulaz će biti slobodan. Pored izložbe, program festivala obuhvatiće predavanja, radionice i projekcije koje ce se održati u zadužbini "Nikola Pašić”.



Program festivala:

Društvo Sakurabana i Muzej u Zaječaru organizuju festival „Chibi Japanizam“ posvećen japanskoj popularnoj kulturi. Poseban akcenat će biti stavljen na anime – animiranu produkciju poreklom iz Japana, i mange – karakteristične japanske stripove, a pored ovih fenomena koji u svetu, a i kod nas, okupljaju sve veći broj ljubitelja i radoznalaca.Festival je osmišljen tako da u isto vreme bude i skup ljubitelja japanske popularne kulture, ali i mesto na kom bi neupućeni mogli da saznaju nešto više o ovom fenomenu. Festival prevashodno promoviše kreativna nastojanja mladih podstaknuta japanskim uticajem, te samim tim doprinosi interkulturalnom dijalogu – cilj je da kroz prijemčiv sadržaj zainteresujemo širu javnost za specifičnost i raznolikost drugih kultura.Centralni događaj festivala će biti izložba radova domaćih autora inspirisanih anime i manga stilom, koja će se održati u Radul-begovom konaku. Izložba će biti otvorena tokom sva tri dana festivala i ulaz će biti slobodan. Pored izložbe, program festivala obuhvatiće predavanja, radionice i projekcije koje ce se održati u zadužbini "Nikola Pašić”.




Program festivala:


 


1. Dan, 30. jul
- Svečano otvaranje izložbe (20h - Radul begov konak)


2. Dan, 31. jul
- Predavanje: Anime žanrovi (20h - Zadužbina "Nikola Pašić") 
- Projekcija anime filma: Sword of a Stranger  (22h - Zadužbina "Nikola Pašić")


3. Dan, 1. avgust
- Projekcija anime filma: Summer Wars (20h - Zadužbina "Nikola Pašić") 
- Projekcija igranog filma: Goemon (22h - Zadužbina "Nikola Pašić")