уторак, 29. јун 2010.

Mediateka


Kako bismo pokrili još jedan aspekt moderne kulture Japana bilo je neophodno da se stvori jedinstvena mediateka koja je dostupna samo članovima društva.
Cilj mediatekeje da se članovi društva upoznaju sa muzikom, filmovima, anime serijama pošto većina tih ostvarenja nisu dostupna u domaćim medijima i video klubovima.
Svi korisnici mediateke su u obavezi da sva ostvarenja koja iznajmljuju iz mediateke ne kopiraju, preprodaju ili na bilo koji drugi način krše zakon o autorskim pravima.

Manga Biblioteka



Manga biblioteka društva Sakurabana postoji od januara 2010. godine. Osnovana je uz napore upravnog odbora društva čiji su članovi donirali određeni broj naslova iz lične kolekcije. Ubrzo nakon otvaranja iste, u susret Sakurabani je izašla i Ambasada Japana koja je takođe donirala desetine mangi i knjiga. Kolekciju je tokom prve godine dopunila i izdavačka kuća Algoritam medija, velikom donacijom manga naslova na hrvatskom jeziku.

Manga biblioteka radi u okviru društva Sakurabana, i jedinstvena je biblioteka tog tipa na Balkanu. Biblioteka ima za cilj da članove društva upozna sa strip kulturom modernog Japana.
Biblioteka se nalazi u prostorijama kluba Sakurabana, gde članovi društva mogu da iznajme mangu ili da uživaju u pogodnostima samog kluba. (detaljnije informacije o članarinama možete naći ovde: http://sakurabana.info/?page_id=2425)

Otkako je otvoren klub društva Sakurabana, u mogućnosti ste da svakog dana od 16-23h iznajmite svoju omiljenu mangu.

Pravila korišćenja manga biblioteke možete naći ovde.
Pravilnik biblioteke drustva Sakurabana

Biblioteka trenutno broji preko 300 knjiga, od kojih je većina na engleskom jeziku, nekolicina na srpskom i hrvatskom jeziku, a posedujemo i naslove koji su na japanskom. Konstantno radimo na tome da se broj naslova poveća, a ukoliko imate neku primedbu, predlog ili sugestiju u vezi sa radom manga biblioteke možete je poslati na e-mail: sakurabanamangabiblioteka@gmail.com .

Ovde možete pogledati i spisak mangi i knjiga koje Vam stoje na raspolaganju: Spisak Knjiga Manga Biblioteke

A evo i par fotografija manga biblioteke:
    

 

 

Bad Apple Crew



Bad Apple Crew:



Bad Apple Crew je projekat koji za cilj ima promociju japanske moderne muzike, kao i plesa.
Članovi ove grupe spremaju različite nastupe i prate sve veće i bitnije promotivne aktivnosti društva Sakurabana.


Projekat je otpočeo kao ideja nekolicine članova i kroz samoinicijativu Vladimira Glamočanina koji je organizovao prve učesnike za natup koji je svoju premijeru doživeo na promociji festivala Japanizam 2010 u Delta City-ju.



Bad Apple Crew su imaju i svoj nastup u okviru samog festivala Japanizam 2010, od tada je i ozvaničen projekat kao još jedna od aktivnosti društva.

субота, 26. јун 2010.

Letnji raspust


Društvo Sakurabana neće aktivno raditi u periodu od 01.07.2010. godine do 03.09.2010. godine zbog letnjih odmora.
Nadamo se da ste kao i mi uživali u druženju, mangama, festivalima, manga školi...


Želimo Vam lep odmor, prijatno leto i da nastavimo sa druženje u septembru.


 

недеља, 13. јун 2010.

J-Music Nights



J-Music Nights



Nezaobilazni segment japanske popularne kulture su muzika i moda. Društvo Sakurabana kroz projekat J-Music Nights pokušava da ta dva elementa spoji i promoviše.  Društvo Sakurabna kroz projekat J-Music night organizuje žurke sa japanskom (popularnom) muzikom u Beogradskim noćnim klubovima. Žurke mogu, ali i ne moraju da imaju određenu temu koja će biti predstavljena te večeri.



Tipičan primer J-Music Nighta je Maid Caffe Night gde su uz japansku muziku to veče ulepšali barmeni i sobarice koji su zabavljali goste. Cilj ovih događaja nije provokativnog tipa, a kroz organizaciju ovih žurki želimo da ljubiteljima japanske muzike omogućimo jedinstven provod u gradu, kao i da ih skupimo u što većem broju.

Organizatori ovog projekta su Društvo Sakurbana, modna kuća MistiqArts i plesna grupa Ultimate Dance. Ideja je da se žurke organizuju nekoliko puta godišnje u zavisnosti od situacije i potražnje.

Večeri Video Igara



Večeri video igara:



VVI je dugoročan projekat koji za cilj ima predstavljanje video igara koje zauzimaju mesto u popularnoj kulturi Japana. Društvo Sakurabana će u cilju realizacije ovog projekta koristiti različite vidove promocija kao što su:

  • predavanja

  • turniri

  • tribine

  • pisanje članaka u štampanoj i elektronskoj formi




VVI se finansiraju iz sredstava Društva, kao i iz sredstava koja bi obezbedili potencijalni sponzori događaja.  Sva sredstva koja bi mogla da se dobiju iz organizovanja turnira i drugih akcija se ulažu kao donacija društvu Sakurabana, koje iste koristi isključivo za potrebe Društva kako je propisano Statutom. Članovi Društva imaju posebne pogodnosti na turnirima i drugim dešavanjima organizovanim u okviru VVI.

Projekat Večeri video igara je počeo sa realizacijom u martu 2008. godine i do sada je organizovano više turnira i predavanja koja su zabeležila zadovoljavajuć uspeh. Trenutni nadležni za ovaj projekat je Miodrag Kovačević.

Novosti u vezi sa predstojećim turnirima možete naći i na sajtu www.dole-napred-a.com koji su otvorili ljudi koji vode projekat Večeri Video Igara.

недеља, 6. јун 2010.

Manga Škola Mugen





Svake subote u prostorijama kluba C-22 u ulici Narodnih heroja 7 od 10:00-13:00 časova održava se radionica "Manga škola Mugen". Predavači su Vladimir Prodanović (grafički dizajner) i Mina Petrović (diplomirani modni dizajner).



Svakom polazniku su obezbeđeni umetnički pribor i edukativni material koji sadrži mange, knjige iz serije "How to draw manga". Svaki polaznik ima ekskluzivno pravo da se takmiči u crtanju sa drugim polaznicima, dok će se nekoliko puta godišnje održavati izložba takmičarskih radova.



Učesnici u radionici su obavezni da plate članarinu u vrednosti od 1200. din na mesečnom nivou. Polaznici manga škole ovim putem dobijaju povlastice poput učestvovanja na pripremama za takmičrnja u video igrama, korišćenje mangi iz biblioteke društva, popuste na dešavanja društva i besplatne projekcije namenjene članovima društva.

Manga škola je počela sa radom 5. Septembra 2009. godine i od tada se broj polaznika povećava svake Subote. Predavači se trude da što kreativnije prenesu znanje o tehnikama crtanja manga stila, koristeći vizuelna sredstva i načine prezentovanja raznih pravila crtanja ovog stila. Kroz maštovit projekat pod imenom "Mugen" polaznici će sarađivati u građenju imaginarnog sveta,koji će konstantno dograđivati i obogaćivati svojim crtežima i idejama.

Mapa:

Kontakt

Predsednik:
Bojan Vukadinović
+381 64 899 60 72
vortodox@gmail.com

Podpredsednica:
Isidora Vlasak
+381 63 8253919
isidora.vlasak@gmail.com

Podpredsednica:
Jelena Jokanović
+381  64 2705263
jjokanovic@yahoo.com

Marketing:
Tamara Radosavljević
+381 64 1561575
tamara.sakurabana@gmail.com

Art director:
Mina Petrović
+381 64 1748317
mistiqarts@gmail.com

Tehnical support:
Neojša Kračun
+381 64 1237900

Adresa:
Društvo "Sakurabana"
Bulevar Zorana Đinđića 115/28
11070 Novi Beograd
Srbija

Račun: 165-9688-81
PIB: 104734577

e-mail: sakurabanabeograd@gmail.com

 

 

O nama



Društvo Sakurabana je osnovano od strane ljubitelja anime, mange, japanske muzike, filma, i kulture u opšte. S obzirom da u Srbiji već postoji društvo Srpsko-Japanskog Prijateljstva koje se bavi tradicionalnom kulturom želeli smo da domaću javnost upoznamo i sa modernim Japanom.

Ciljevi društvа su podeljeni u zаvisnosti od vаžnosti nа primаrne i sekundаrne.

Primаrni ciljevi društvа Sаkurаbаnа su:
- Promocijа jаpаnske populаrne kulture, а prevаshodno se odnosi nа jаpаnski strip i аnimаciju. Pored togа u to spаdаju i jаpаnskа modа, igrаni film, muzikа, video igre i dr.
- Orgаnizаcijа trаdicionаlne konvencije „Jаpаnizаm“, jednom godišnje u Beogrаdu sа ciljem dа postаne trаdionаlni dogаđаj u okviru kulturnih dešаvаnjа Beogrаdа.
- Okupljаnje i upoznаvаnje pojedinаcа koji dele interesovаnjа zа kulturu koju Društvo Sаkurаbаnа promoviše.

Sekundаrni ciljevi društvа:
- Promocijа populаrne kulture drugih аzijskih zemаljа а koje su srodne populаrnoj kulturi Jаpаnа. Pod time se podrаzumevаju strip, аnimаcijа itd, iz Kine, Koreje, Tаjvаnа i drugih zemаljа Azije.
- Promocijа i populаrizаcijа kulture igrаnjа društvenih igаrа. Prezentovаnje nekih od nаjpopulаrnijih društvenih igаrа člаnovimа društvа, i populаrizаcijа istih.
- Omogućаvаnje omlаdini dа se upoznаju sа аlternаtivnom svetskom kulturom
- Propаgirаnje tolerаncije i jednаkosti među mlаdimа
- Pružаnje аlternаtive mlаdimа koji ne mogu dа se uklope u šаblone populаrne kulture u Srbiji.

 

Hronologija:

Juna 2005. godine se osniva internet forum posvećen japanskoj kulturi iz koje potiču osnivači društva.
Oktobra 2005. godine se predaju dokumenta za osnivanje nevladine organizacije u tadašnjoj državi "Srbija i Crna Gora."
Proces osnivanja je traja daleko duže nego što je previđeno zbog političke situacije u državi.

 

2007. godine se završava proces registracije društva i zvanični početak rada.

- Iste godine se ostvaruje saradnja sa Domom omladine Beograda, gde se redovno svakog petka okupljaju članovi društva, kao i svi oni koje zanima Sakurabane.

 

Dosadašnji rad Društvа "Sаkurаbаnа":

2006.

- Mаngаdrom - Predаvаnjа
- Mаngаdrom - Pomoć u orgаnizаciji
- Mаngаdrom - Projekcije
- Sаlon Stripа - Predаvаnje

2007.

- Animаngа Vikend - februаr
- Animаngа Vikend - mаrt
- Lаzаr Komаrčić - Predаvаnje "Anime i Mаngа dаnаs"
- Animаngа Vikend - novembаr
2008.

 

- Animаngа Vikend "AMV HELL" - jаnuаr
- Animаngа Vikend "Dan zaljubljenih" - februаr
- Veče Video Igаrа - mаrt
- Veče Video Igаrа - mаj
- Animаngа Vikend - jun
- Veče Video Igаrа SoulCalibur- jul
- JAPANIZAM 2008

2009.

- Predаvаnje nа sаjmu knjigа u Novom Sаdu - februar
- Veče Video Igаrа: Tekken5 - februаr
- AMV HAOS - februаr
- Bleach Event - mаrt
- Veče Video Igаrа: Guilty Gear XX  - april
- Fundraising Party zа orgаnizаciju festivаlа „Jаpаnizаm 2009“ - mаj
- Veče Video Igаrа: Street Fighter: Clone Wars - mаj
- JAPANIZAM 2009 - jun
- Gostovаnje izložbe likovnih radova iz gаlerije društvа Sаkurаbаnа u Lаzаrevcu, u okviru mаnifestаcije "Godinа Jаpаnа u Srbiji" - avgust
- Otvаrаnje ogrаnkа društvа Sаkurаbanа u Lаzаrevcu – septembаr

- Chibi Japanizam – trodnevni jesenji mini-festival (žurka, predavanje i projekcija) - oktobar

- Sajam Knjiga u Beogradu – predavanje na temu „Japanska pop-kultura i soft power“, na poziv Ambasade Japana – oktobar

- Otvaranje ogranka društva Sakurabana u Nišu – oktobar

- J-rock žurka u klubu „Marshal“ - novembar

- Izložba radova polaznika manga škole i svečana dodela nagrada za najbolje radove - decembar
2010.

Januar
- početak rada Sakurabanine manga biblioteke, u okviru koje je nabavljeno preko 200 naslova za nepunih godinu dana

Mart
- Animanga Vikend:    dan 1. „AMV8“
dan 2. „Goemon“
dan 3. „FMA: The Conqueror of Shamballa“ + posebna žurka za dame, uz prigodne poklone
- Veče Video Igara: Tekken 6 – nagradni turnir
- Otvaranje ogranka društva Sakurabana u Smederevu, i početak rada smederevske manga škole

April
- Dani Japana - Niš

Maj
- Maid café/Host Club + J-rock veče
- Gostovanje na Bijenalu dečije umetnosti „BUDI“ u Pančevu
- Gostovanje u okviru „Majskih dana kulture“ u Pančevu
- Početak rada Sakurabanine plesne trupe „Bad Apple Crew“
- „Japanizam“ u Delta City-u! – promocija festivala
- Dani Japana - Jagodina

Jun
- JAPANIZAM 2010 (silom prilika, održan u kulturnom centru GRAD, usled renoviranja Doma omladine) – četiri dana neprekidnog programa i preko hiljadu posetilaca

Jul
- Chibi Japanizam – mini-festival u Zaječaru

Avgust
- Javni čas manga škole, kome je prisustvovao nj.e. Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji, sa suprugom

Septembar
- Predavanje – Satoši Kon (1963-2010) i projekcija filma „Millennium Actress“
- Veče Video Igara - Tekken 6 & Super Street Fighter
- Predavanje - Games-Con, izveštaj sa najveće konvencije ljubitelja video igara u Evropi
- „Host Noir“ – Tematska žurka sa japanskom muzikom u klubu „Underworld“ (tema: vampiri)

Oktobar
- J-Music Video Lounge u klubu „Ciklon“
- Chibi Japanizam - trodnevni jesenji mini-festival
dan 1. – „AMV 8“ II
dan 2. – „DOGS: Stray Dogs Howling in the Dark“
dan 3. – Koncert japanske grupe GUILD u klubu „Ciklon“, u saradnji sa agencijom Kohaku Music iz Rumunije
- Sajam knjiga u Beogradu
26.10. Strip sala - Predavanje na temu „Ženska manga revolucija“
27.10. Strip sala – Predstavljanje društva Sakurabana
29.10. Štand ambasade Japana – Izrada manga portreta od strane polaznika škole
- Halloween Cosplay u klubu „Underworld“

Novembar
- Animanga Vikend – projekcija TV serije „Sengoku Basara Ni“
- Veče Video Igara - Soul Calibur 4
- Priređivanje pratećeg programa „Noći anime“ za čačanski festival „AnimaAnima“
- „Host Noir“ – Tematska žurka sa japanskom muzikom u klubu „Underworld“ (tema: Japan iz Edo perioda)

Decembar
- Izložba radova polaznika manga škole

 

2011.

Januar
- Proslava godinu dana rada Manga Biblioteke
- Dani Japana - Vršac

Februar
- Dani japanske kulture – Obrenovac
- Maid cafe & Host Noir – Tematska žurka sa japanskom muzikom u klubu „Underworld“

Mart
- Projekcija animirane serije „Ga-Rei Zero,“ Dom omladine Beograda
- Podrška narodu Japana „Beograd - Japanu“ učešće na dobrotvornoj akciji skupljanja pomoći naordu Japana na kojoj je skupljan novac i uplaćen na račun Crvenog krsta.

April
- Veče Video Igara – Tekken6
- Maid cafe & Host Noir – Tematska žurka sa japanskom muzikom u klubu „Underworld“ (Harajuku fashion)
- Projekcija animiranog filma „Prvi odred“

Maj
- Maid cafe & Host Noir – Tematska žurka sa japanskom muzikom u klubu „Underworld“ (Svečani bal) Proslava godišnjice rada na projektu „Maid cafe“ i kraj sezone.
- Gostovanje manga škole Mugen na „Novobeogradskom sajmu knjiga“

Jun
- JAPANIZAM 2011 - Festival koji je trajao četiri dana, održan u Domu omladine Beograda, a koji je posetilo preko 5 000 posetilaca. Festival su činila brojna predavanja, radionice, projekcije, izložbe i dr. Više informacija možete naći ovde: http://sakurabana.info/?m=201106

Avgust
- Manga i origami radionica u Dečjoj umetničkoj koloniji u Paraćinu
- Maid Cafe & Host Noir: Black And White Party
- Games-Con predavanje: Izveštaj sa velikoj sajma posvećenog Video Igrama (Stefan M. Radojčić)

Septembar
- Sakurabana Beograd pomaže realizaciju projekta  "Јaпанска мода данас – изложба на Савском шеталишту"
- Manga radionica Mugen nastavlja sa radom
- Tematska žurka u klubu Underworld:  Maid Caffe & Host Noir: Black&White party
- Predavanje u Domu omladine Beograda:  Gamescom izveštaj

Oktobar
- Maid cafe & Host Noir Haloween cosplay party (tematska žurka)
- Origami radionica (Oriana Jovanović)
- Go radionica (Aleksandar Milošević)
- VVI Turnir: Super Street Fighter
- Sajam knjiga: Manga portreti na štandu Ambasade Japana

Novembar
- Festival BLINK - Manga portreti
- Maid cafe & Host Noir Futuristic night (tematska žurka)

Decembar
- Društvo Sakurabana dobija svečano priznanje Ambasadora Japana za doprinos u popularizaciji japanske pop-kulture
- Nippon fest - gostovanje manga radionica Mugen
-  Manga Art - gostovanje društva Sakurabana u Podgorici
- Treća godišnja uzložba radova polaznika manga radionice Mugen
- Dani Japana u Šapcu - gostovanje

 

2012.

Januar
- Animanga nedelja u klubu C22 (Program organizovan uz podršku Sekreterijata za omladinu i sport)
- Dani Japana u Kikindi, gostovanje
- Projekcija trilogije filmova "Momci 20-og veka" u DoB-u
- Mini Artist Alley i manga radionica u Delta City-u

Februar
- Maid cafe& Host Noir Romantic night
- Projekcija u DoB-u - Sengoku Basara: Poslednja zabava
- Predavanje u saradnji sa društvom ljubitelja naučne fantastike "Lazar Komarčić" - JoJo’s Bizarre Adventure – Goran Marković
- Naruto Shippuden Ultimate Ninja 5 – Turnir – Klub C22

Mart
- Dani Japana - Svilajnac - Manga radionica
- Projekcija serije "Tokyo Mangitude 8.0"

April
- Manga čas na Novobeogradskom sajmu knjiga

Maj
- Sakurabana na OPEN PDP Konvenciji

Jun
- VVI Turnir u video igrama

Jul
- Festival Japanizam 2012
- Manga zabava

Avgust
- Projekcija filmova "Nana 1-2", DoB

Septembar
- Turnir u video igrama

Oktobar
- Beogradski sajam knjiga: Predavanje i izrada manga portreta
- Otvaranje Kluba Sakurabana (Društvo Sakurabana dobija svoje prostorije u Pop Lukinoj 6)

Novembar
- Predstavljanje japanskog benda Kat-Tun
- Noć Video Igara

Decembar
- Gostovanje u Crnoj Gori (Kotor) u organizaciji Ambasade Japana
- Projekcija serije Berserk, DoB

2013.

Januar:
- Zimska manga zabava (10-13.01.2013.)

Februar:
- Belgrade ChibiCon (Konvencija japanske pop-kulture) 1-3 feb. Dom omladine Beograda
- Origami radionica uz gosta iz Japana (Kojanagi-san) Klub Sakurabana

Mart:
- Dani Japana u Inđiji (Predavanje o japanskoj popularnoj kulturi)
Medijska pokrivenost:

TV i Radio:

*Radio Beograd 202 (Radio)
*Radio TRI (Radio)
*Radio Novosti (Radio)
*RTS (Tv)
*B92 (Radio i Tv)
*PINK (Tv)
*SOS (Tv)
*ART TV (Tv)
*Metropolis (Tv)

 

Dnevna štampa i časopisi:

*24 Sata
*Politika
*Novosti
*Blic
*Glas
*Danas
*Svet Kompjutera
*Yellowpages
*SingidunumWeekly

 

Web Stranice:

www.bg-anime.com
www.domomladine.org
www.e-novine.com
www.b92.net
www.beograd.org.yu
www.skc.org.yu
www.kst.org.yu
www.mangadrom.com
www.belef.com
www.nadlanu.com
www.upps.yu
www.danas.org.yu
www.sk.co.yu
www.mtsmondo.com
www.adsyu.com
www.crtanijunaci.com
http://gorannecin.rs/